Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

wyniki C3 i C4, udar mózgu
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kicia
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Lis 03, 2006 2:00 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Odebrałam dzisiaj ostatnie wyniki immunologiczne (po dwóch m-cach czekania Rolling Eyes )
Epikryza:
"Z uwagi na rozpoznany wcześniej zespół antyfosfolipidowy, kontrolowano oznaczenia przeciwciał przeciw kardiolipinie, beta2glikoproteinie1 oraz przeciwjądrowe. Nie spełnione pozostają kryteria choroby tkanki łącznej, a rozpoznany zespół antyfosfolipidowy ma najprawdopodobniej charakter pierwotny. Pacjentka w dobrym stanie ogólnym zostaje wypisana do domu."

Jestem pijana...ze szczęścia oczywiście!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ps. Lidia kazali mi wykupić ten zastrzyk, co ty masz; muszę go mieć np. na podróż samolotem...why?...jak ktoś wie niech da cynk Wink thx ...z lekarzem zobaczę się 13 a i na przyszły tydzień mam już termin na kolejne MRI...pewnie tylko kontrolnie...nie przejmuję się tym razem...pozdro Kicia

Ostatnio zmieniony przez kicia dnia Pią Lis 03, 2006 11:38 pm, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Robert
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pią Lis 03, 2006 2:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kicia CIESZĘ SIĘ Exclamation Zaniemówiłem... Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
agatka03
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Lis 03, 2006 2:13 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

KICIA - GRATULACJE !!!!

Mam jednak nadzieję,ze nie opuścisz nas-wnosisz tyle swieżości i energii... Laughing Smile
nenya
SuperMOD
SuperMOD

PostWysłany: Pią Lis 03, 2006 2:51 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kicia,
Cytat:
** Zakrzepica żył głębokich na skutek niskiej aktywności fizycznej (DVT)

Podczas długiej podróży samolotem, gdy pasażer przez dłuższy okres czasu zajmuje pozycję siedzącą – istnieje możliwość, że wystąpią u niego zakrzepy w kończynach. Z reguły nie ma żadnych objawów, ale czasami można spostrzec opuchnięcie oraz zdrętwienie kończyn. W bardzo rzadkich sytuacjach, gdy zakrzep jest bardzo rozległy, jego cząstki mogą się oderwać i wędrując w krwioobiegu dostać do serca lub płuc, powodując zatory płucne co prowokuje bóle klatki piersiowej, niewydolność płuc a może doprowadzić nawet do nagłej śmierci). Objawy te mogą wystąpić nawet do kilku dni po przelocie. Prawdopodobieństwo zaistnienia tej choroby jest minimalne, jednak przed podróżą z porady lekarskiej powinny skorzystać osoby:

• u których wystąpiły już zakrzepy żylne, zatory płucne;
• po operacji lub po urazach;
• mające wrodzone zaburzenia krzepnięcia krwi;
• mające żylaki żył;
• z nadwagą;
• chorujące na choroby nowotworowe;
• stosujące terapię hormonalną;
• nałogowi palacze;
• kobiety w ciąży;

Choroby można uniknąć dzięki:
• piciu dużej ilości napojów zwłaszcza wody a unikaniu alkoholu i kofeiny;
• ćwiczeniom zginania nóg i rozciągania rąk co 30 minut;
• unikaniu krzyżowania nóg podczas siedzenia;
• noszeniu luźnych, wygodnych ubrań podczas podróży;
• unikaniu przyjmowania środków nasennych;

trochę więcej tutaj
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
kicia
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Lis 03, 2006 3:00 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nenya dzięki bardzo...mam jeszcze pytanie, może wiesz co to znaczy "zespół antyfosfolipidowy pierwotny"? i czy z tą heparyną drobnocząsteczkową do już zawsze będę musiała jeździć i dlaczego zastrzyk trzeba zrobić w brzuch? a i co do tego ma antykoncepcja hormonalna, nie wolno mi stosować Shocked Question

Ostatnio zmieniony przez kicia dnia Pią Lis 03, 2006 3:17 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
kinga
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pią Lis 03, 2006 3:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

super Kicia Jupi2 Buziak Very Happy bardzo się cieszę Jupi2 Jupi2 Jupi2

Powrót do góry
nenya
SuperMOD
SuperMOD

PostWysłany: Pią Lis 03, 2006 3:23 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no własnie, to druga sprawa, o której niezręcznie mi pisac w w chwili takiej radości i świętowania Embarassed
bo ja bym była mimo wszystko ostrozna z zastosowaniem terminu ZDROWA Confused
bo:
Cytat:
APS zalicza się do trombofilii nabytych. Może być klasyfikowany jako wtórny (wykrywany w różnych stanach chorobowych) lub występować samoistnie – określany jest wtedy jako pierwotny

czyli tak naprawdę, ciągle masz zespół antyfosfolipidowy o charakerze pierwotnym, to znaczy nie towarzyszą mu inne schorzenia np. na tle autoimmunologicznym, czy z chorób tkanki łącznej, ale problemy z krzepliwością ciągle cię dotyczą, oraz wszystkie wynikające z tego potencjalne komplikacje...
oczywiście teraz jestes pod kontrolą, panujesz nad sytuacją dzięki lekom. czyli spokój! ale bez heparyny czy jej "powinowatych" chyba się nie obędzie.

PS. w brzuch - bo podaje się podskórnie, a na brzuszku masz najwięcej tkanki tłuszczowej Wink więc oprócz szczypania tak jest najwygodniej

PS2. hormonalna terapia zastępcza zwiększa znacznie ryzyko zakrzepów nawet u zupełnie zdrowych kobiet! koniecznie skonsultuj to z lekarzami, wg mnie masz poważne przeciwwskazanie do jej stosowania.

PS3. kicia, a nikt nie wspominał ci o domowm monitorowaniu "krzepliwości"? są odpowiednia urządzenia, analogiczne mierniki jak dla cukrzyków, tylko mierzące zamiast poziomu glukozy, czas protrombinowy (INR).
fajnie wyglądają, właśnie je odkryłam, poczytaj sobie jako ciekawostkę:
http://www.coaguchek.pl/
Powrót do góry
kicia
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Lis 03, 2006 4:13 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

NENYA jak zwykle jesteś boska, cudna i niezastąpiona...bardzo dzięki za wyjaśnienia...a z krzepliwością to mam świedomoć, że nie jest ok myślałam tylko, że to nie na stałe...z tamtym już jestem praktycznie oswojona...toczeń to był ciężki kaliber i prawdziwa choroba jak dla mnie na ten moment...
nenya napisał:
PS3. kicia, a nikt nie wspominał ci o domowm monitorowaniu "krzepliwości"? są odpowiednia urządzenia, analogiczne mierniki jak dla cukrzyków, tylko mierzące zamiast poziomu glukozy, czas protrombinowy (INR).
fajnie wyglądają, właśnie je odkryłam, poczytaj sobie jako ciekawostkę:
http://www.coaguchek.pl/

nikt nic nie wspominał Evil or Very Mad DZIEKI to super sprawa...muszę 13 poważnie pogadać z lekarzem Rolling Eyes Idea
nenya
SuperMOD
SuperMOD

PostWysłany: Pią Lis 03, 2006 4:23 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

spoko, może z czasem będzie lepiej i wystarczy łykac byle aspirynkę, ale jeśli karzą ładować szprycę w brzuch to też do przeżycia!

ten Coagucheck jest chyba drogi, bo jest opcja zakupu na raty! Shocked
ale czytałam na forum toczniowym lupussite, że kobitki maja własne sprzęty i badają sobie w domu czy im się za bardzo nie skrzepło Wink
wg mnie to fajna sprawa, ale za cholerę nie potrafię powiedzieć czy u ciebie jest potrzeba aż takiej kontroli...
pomęczyć lekarza zawsze możesz Laughing
Powrót do góry
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pią Lis 03, 2006 4:28 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kiciu haparyne bierze się okresowo, potem przejdziesz na apsirynę , lub inne leki przeciwzakrzepowe, ostatnio brałam heparynke w sierpniu , teraz juz na razie nie muszę, w brzuch ? nie mam pojęcia, ale przeciez w to miejsce zrobisz zastrzyk sama, i o to chodzi, one nie bola, może troche pieka ale to naprawde nic strasznego,
spoko , wystarczy co jakis czas podejśc do przychoni z robic badnie krwi, mozna zyc,
zatrzyk ten to coś ratującego zycie, podany w pierszych chilach po uarze znosi prawie całkowice ewentualne skutki udaru, , więc to zabezpieczenie na wszelką ewentualnośc
Robert
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pią Lis 03, 2006 6:02 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja też mam Heparinum tyle, że zewnętrznie w kremie. Tu raczej na moje sprawy: hamuje procesy krzepnięcia krwi i działa przeciwzapalnie. Stosowany przy zapaleniu zakrzepowym powierzchownych żył, w stanach zapalnych żylaków, zapaleniu skóry związanym z zakrzepowym zapaleniem żył, w stłuczeniach, hemoroidach. W każdym razie jako dodatek do reszty, czyli nitrocardu. Ale to inna "bajka".

Kicia, masz fart, więc dobrze być musi. Chyba, że to Forum ma działanie uzdrawiające Wink
Powrót do góry
Lidia
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Lis 03, 2006 6:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kicia w brzuch na szerokość dłoni od pępka .Najlepiej sie rozchodzi.Ująć w palce fałd skóry z tłuszcztkiem i w to pionowo wbic igłę .wciąż trzymając fałd
skóry wstrzyknąć zawartość ampulki,wycofac iglę i nie pocierać tylko przyłożyć wacik.A po dwuch dniach mialam piękne siniaki.
mialo mi to pomóc na siniaki na nogach ale niebardzo pomogło.
Lidka

"Nie chodzi o to że mamy zbyt mało czasu, ale że zbyt dużo go tracimy"
Seneka
Powrót do góry
kicia
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Lis 03, 2006 7:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Lidia napisał:
Kicia w brzuch na szerokość dłoni od pępka .Najlepiej sie rozchodzi.Ująć w palce fałd skóry z tłuszcztkiem i w to pionowo wbic igłę .wciąż trzymając fałd
skóry wstrzyknąć zawartość ampulki,wycofac iglę i nie pocierać tylko przyłożyć wacik.A po dwuch dniach mialam piękne siniaki.
mialo mi to pomóc na siniaki na nogach ale niebardzo pomogło.
Lidka

Jezu! przestańcie mnie straszyć Hary !!!! jak na razie taki zastrzyk muszę mieć przy sobie np. w samolocie...tabletki w zasadzie pozostawili mi bez zmian, zabronili tylko antykoncepcji hormonalnej (?) Shocked (co mi już Nenya wytłumaczyła) i wyznaczyli termin MRI...ale to tylko kontrolnie jak mniemam...w życiu sama sobie nie będę igły w brzuch wbijać...inni mogą mnie kłuć gdzie chcą i ile chcą...nie rusza mnie... ala masochistką nie jestem...no bez jaj!!! thx za wszystko i pozdrawiam Kicia
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pią Lis 03, 2006 7:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kicia ty straszku, to napradę nie boli, zastrzyki sa specjanie skonstruowane, podobne do insuliny, igiełka taka ze jej nie prawie nie widac, i nie boli, słowo harcerza Exclamation jeden z łatwiejszych sposobów, aby poszło raz dwa, jest wbice igły szybkim ruchem i wtłoczenie zawartości strzykawka jest cieniutka, a po wyjęciu nie zobaczysz nawet kropli krwi
spoko, nie ma się czego bać
Lidia
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Lis 03, 2006 7:37 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kicia strach ma wielkie oczy jak Twój kicio ale to nie boli
Buziak
Lidka

"Nie chodzi o to że mamy zbyt mało czasu, ale że zbyt dużo go tracimy"
Seneka
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Strona 3 z 4

Skocz do: