|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Pon Lis 06, 2006 6:59 pm Temat postu: |
|
|
no dokładnie
ja nawięcej miałam 85mg, ale krótko, 2 tygodnie na odziale przez tydzien miałam dexaven odpowiadający 100 encortonu, wtedy to działy się cuda,
teraz jestm na 12 metypredu to 15 mg ecotronu, ponizej nie zeszłam nigdy , _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
aniusia Master butterfly

|
Wysłany: Pon Lis 06, 2006 8:30 pm Temat postu: |
|
|
encorton brałam od stycznia 2000 roku do sierpnia 2005. Dzieją się wtedy różne rzeczy, ale tak musi być. Na początku sporo przytyłam no bo przecież tak siędzieje kiedy ztrzymuje się woda w organiźmie, a wszystkie sterydy tak działają. Później schudłam. Problemy żołądkowo- jelitowe, wypadanie włosów, osteoporoza, zmiany w gałkach ocznych(wysokie ciśnienie śródgałkowe), obrzęki nóg i twarzy, szczególnie rano, masa siniaków i depresja. Od września 2005 r.jestem na Metypredzie 16mg. i Leukeranie 2mg. Pulsów nie brałam. Antydepresant Zoloft i Bioxetin, leki osłonowe na żołądeki i do tego od czasu udaru czyli od września 2004 r. Neotropil 1200, Cawinton, Zocor, Prestarium. Ze spaniem też miałam problemy, ale teraz biorę na noc Bioxetin i ten problem zniknął. Bez spania nie da sie funkcjonować na dłuższą metę, ja nie dawałam rady.  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
didulka Master butterfly

|
Wysłany: Pon Lis 06, 2006 8:38 pm Temat postu: |
|
|
tez go bralam ale zdazylam zjesc ok 3 tabletek a pozniej sie okazalo ze nie mozna go laczyc z propranololem wiec musialam go odstawic a troche za niego wybulilam... no a nie dawno dala go sychiatrze do ktorej chodzilam zeby dala go jakiemus dzieciakowi ktorego na niego nie stac  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Agnieszka14 Master butterfly

|
Wysłany: Pon Lis 06, 2006 11:03 pm Temat postu: |
|
|
...
Ostatnio zmieniony przez Agnieszka14 dnia Sob Wrz 11, 2010 10:47 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
avellana Junior

|
Wysłany: Pon Lis 06, 2006 11:14 pm Temat postu: sterydy... |
|
|
ale dobrze sie sklada, bo tez chcialam nawiazac do watku sterydow.
Ja zaczynalam od Encortonu, bralam przez jakies 3 lata, a pozniej... pozniej za namowa pewnego lekarza (innego niz prowadzacy) odstawilam i musze przyznac, ze tak samo czulam sie biorac sterydy jak ich nie biorac. Od roku nie biore zadnych sterydow tylko leki przeciwbolowe, najczesciej ketonal, bo tak naprawde tylko on na mnie dziala. Moja laktualna lekarka przepisala mi tez metypred, zebym brala w razie zaostrzenia, jakichs wiekszych boli, no ale to przeciez steryd, to ja sobie moge go tak brac przez tydzien i pozniej przestac???
A jesli chodzi jakies skutki uboczne encortonu, to raczej zadne nie wdaly mi sie we znaki, nawet schudlam (nie wiem czy akurat po nim, ale schudlam) co mnie akurat wcale nie zmartwilo bo tak sie obawialam tego przytycia, bo tak jasno i wyraznie mi zapowiedziano przed leczeniem, ze tak wlasnie bedzie
Aha.. na poczatku to bralam jeszcze Arechine i Metotrexat, ale nie wiem pod jaka kategorie te leki podchodza, czasi wole mniej wiedziec, zeby sie jeszcze bardziej nie rozchorowac bo o ile pamietam to ulotka Metotrex... byla powlajaca, no i pamietam jak 3 moja lekarka (ktora zaraz zmienilam po tym incydencie) wydarla sie na mnie... cos chodzilo jej o antykoncepcje i ciaze i Metotrexat...i takie tam, tylko fajnie by bylo jakby sie najpierw spytala, czy w ogole mam jakiegos partnera i czy z kims wspolzyje...
Ale sie rozpisalam... eee tam pozalic sie czasem trzeba... |
|
Powrót do góry |
|
 |
agatka03 Master butterfly

|
Wysłany: Wto Lis 07, 2006 10:12 am Temat postu: |
|
|
Aniusia! A spróbuj na klopoty ze spaniem "Stilnox",mnie akurat psychiatra "Bioxetin" i Sulpiryd"/znakomicie wyleczylam sobie nim żołądek,mimo,że to lek na zaburzenia psychiczne/kazał rano brać a wieczporem,przed snem Stilnox wlasnie.
Pozdrawiam serdecznie. _________________ ..."W życiu nie chodzi o czekanie, aż burza minie... Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu..." (Vivian Green) |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Wto Lis 07, 2006 4:32 pm Temat postu: |
|
|
jak doszliszmy do spania, mam znowu białe noce, mimo leków, potrafdię spać ze 45 minut i w dzien zero, to od początku wystąpilo, bezsennos od momentu brania sterydów,
i od razu zaraz w pierwszymy teygoniu nacisnienie, czyli naocznie momentaalnie tak zadziałały sterydy _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Róża Stary wyjadacz

|
Wysłany: Wto Lis 07, 2006 5:36 pm Temat postu: |
|
|
Ja biorę sterydy (encorton) od 5,5 roku (początkowo 30 mg, teraz 5 mg + Arechin). 3 razy zdarzył mi się wlew solumedrol, który przywrócił mnie do życia.
Co do efektów ubocznych, to nie ma ich póki co dużo: słabe żyły i mnóstwo siniaków, zatrzymywanie wody, okresowa bezsenność, dłuższe gojenie się ran, chwiejność nastroju. _________________ What goes around comes back around... |
|
Powrót do góry |
|
 |
aniusia Master butterfly

|
Wysłany: Wto Lis 07, 2006 6:00 pm Temat postu: |
|
|
dziękuję Agatko napewno spróbuję tego leku  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Itunia Master butterfly

|
Wysłany: Sro Lis 08, 2006 2:16 pm Temat postu: |
|
|
Biorę sterydy od 4 lat. Na samym początku brałam przez chyba 2 tygodnie Encorton. Potem przerzuciłam się na Solupred (sprowadzam go z Francji). Rok temu zmieniono mi sterydy na Metypred, ale byłam z niego bardzo niezadowolona, więc wróciłam po około 5 miesiącach na Solupred. Obecnie biorę 15mg. Żadnej opuchlizny nie ma, czuję się super. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ewelina Master butterfly

|
Wysłany: Czw Lis 09, 2006 2:32 pm Temat postu: |
|
|
Jeżeli o mnie chodzi, biorę Encorton od 98 r. z przerwami, różnie bywało, czasami lekarze wykluczali Motylka i sterydy nie wchodziły w grę, tylko zawsze się składało tak, że mój organizm się buntował i musiałam wrócić do tego leku. Dziś jestem na 10 mg i w sumie jest ok. Nie lubię być na dawce startowej, bo jestem wtedy opuchnięta i mam brzydką cerę głównie na twarzy. _________________ Z każdej ciemnej doliny jest jakieś wyjście, jakiś tęczowy szlak  |
|
Powrót do góry |
|
 |
janet Kadet

|
Wysłany: Sob Sty 06, 2007 11:47 am Temat postu: |
|
|
Witam
Ja biore sterydy od 21 lat od samego początku encorton kiedyśbył metypret ale jakoś nie odpowiadał mi więc ponownie wróciłam do encortonu.
Skutki uboczne to:
- osteoporoza
- zanik mięśni
- niedokrwistość
- obrzęki
- bez sennność
- nadciśnienie (ale to też może być po innych lekach)
- wysokie cisnienie w gałkach ocznych
- depresja którą mam często
to tyle co zauważyłam u siebie
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Charisma Junior

|
Wysłany: Pon Sty 08, 2007 12:22 pm Temat postu: |
|
|
Ja biore sterydy od 18 roku zycia czyli 12 lat.Encorton dzień w dzień od 10 lat( w róznych dawkach do 20mg do 5mg/7,5 mg aktualnie) .W międziczasie były próby nieudane przejścia na inny lek niż encorton: metypred-totalna pomyłka spuchłam po nim jak bania i wyglądałam jak lalka woskowa;movalis-zupełnie nie działał na mnie;metotreksat -znienawidzony przeze mnie ale naprawde działa bez tycia;sporadycznie wchodzi arechin.
Skótki uboczne dotychczasowego leczenia:
-kłopoty z utrzymaniem wagi,częste tycie i nieudane próby zejścia z nadwagi
-opuchlizna
-dorobiłam się nawet "garba" na karku przez metypred-stały obrzęk
-osteoporoza
-ciśnienie w gałkach ocznych
-nadrzerki w stawach drobnych dłoni
-przykurcze stawów
-nadwrazliwośc na światło
Narazie na tyle,oby lista nie powiekszyła się.Wszystkim tego zycze !!! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Oleczek Junior

|
Wysłany: Pią Sty 12, 2007 5:15 pm Temat postu: |
|
|
U mnie po dwóch latach brania Encortonu jedynymi wkurzającymi objawami są uporczywie pojawiające się siniaki, częste bóle głowy i problemy z żołądkiem niestety:( |
|
Powrót do góry |
|
 |
kasiakuc Master butterfly

|
Wysłany: Nie Lut 04, 2007 9:59 am Temat postu: |
|
|
witam ja biorę sterydy od 1984 roku najpierw encorton...encortolon...solupred..a obecnie 3 lata metypred...najwiecej doustnie bralam 60 mg solupredu i pulsy po 1000 na jedeną kroplowkę 2-3 razy w tygodniu...potem poszlo w ciśnienie i juz od rtej pory nie biore pulsów mam 12 metypredu i 100 imuranu dziennie przez ta przewlekła sterydoterapie kłopotów co niemiara lae może dizeki nim zyję i jeszcze funkcjonuję...jako tako ...bez leczenia tak długo bym zapewne nie przetrwala bo byłam już jedna nogą po drugiej stronie gdy właśnie zaprzestałam zazyważ na miesiąc sterydy...mialam wtedy 18 lat i nie chciałam być taka gruba jak to po sterydach za to omal nie skończyło sie tragicznie ...od tej pory wiem że bez leków może być ciężko a przeciez już nie jestem sama..  _________________ cieszmy sie każdą chwilka bo życie tak krótkie jest |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|