Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Pią Gru 01, 2006 9:15 pm Temat postu: |
|
|
łuu, to by znaczyło że jednak źle zrozumieliśmy "co autor miał na myśli"
hej, jeszcze raz, głosno i powoli,
jesteś chory na t o c z n i a? (bo jesteś na forum toczniowym, zauwazyłeś?), co to za choroba "rogowacenie"?
i nie ma żadnego kremu przeciw rumieniowi!
wg naszego rozumienia "rumień" na twarzy to objaw aktywnej fazy tocznia, a wtedy możesz się smarować całe wieki, bo jak nie będziesz się leczył to "rumień" ani drgnie.
mówiąc obrazowo i tylko lekko przesadzając  |
|
Powrót do góry |
|
 |
veg8 Master butterfly

|
Wysłany: Pią Gru 01, 2006 9:25 pm Temat postu: |
|
|
piwko2006 napisał: |
A dlugo trzeba czekac na efekty takiego kremu przeciw rumieniowi?
Bo chce jakis kupic tylko nie wiem jaki |
Chcesz kupic krem ? ,a nie wiesz jaki
tu niestety ale jush Ci nie pomogę ..zapraszam do dobrego dermatologa
bo chyba szkoda tracic 3 dyszki .. na krem (50ml)który się nie sprawdzi ?
czy dlugo trzeba czekac na efekt ?.. u mnie po wsmarowaniu to około ~15 min _________________

Ostatnio zmieniony przez veg8 dnia Pią Gru 01, 2006 9:27 pm, w całości zmieniany 3 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
Robert Moderator

|
Wysłany: Pią Gru 01, 2006 9:25 pm Temat postu: |
|
|
Megcecmpa (bo teraz się wczytałem w tekst avatara ) - dlatego w trakcie pytałem, bo mi się "podejrzane" to wydało Mam nadzieję, że kolega powie jednak coś więcej. Możemy gdybać nad rogowaceniem w przypadku poważniejszych zmian trądzikowych, lub tzw. rogowaceniem mieszkowym (keratosis pilaris - tłumaczyłem artykuł), albo właśnie "motylkiem".
Zatem kolego: czy jest to toczeń  |
|
Powrót do góry |
|
 |
piwko2006 Junior

|
Wysłany: Pią Gru 01, 2006 9:31 pm Temat postu: |
|
|
Mam rogowacenie mieszkowe.
Dermatolog przepisal mi jakas masc mocznikowa ale to na konczyny a nie na twarz i wlasnie chcialbym ten rumieniec jakos zlagodzic. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Robert Moderator

|
Wysłany: Pią Gru 01, 2006 9:36 pm Temat postu: |
|
|
Nooo, to wszystko jasne Tłumaczyłem tutaj http://toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=1653&start=15 artykuł dot. rogowacenia mieszkowego, więc jeśli chcesz możesz poczytać. I fragment:
Cytat: |
Obecnie nie jest dostępny żaden konkretny lek lub uniwersalnie efektywna terapia. Symptomy zwykle mijają wraz z wiekiem pacjenta.
Zalecane są środki nawilżające skórę, zapobiegające jej nadmiernemu wysuszeniu.
Niektóre dostępne opcje terapeutyczne - np. środki zmiękczające skórę, kwas mleczny, krem tretynoinowy, krem mocznikowy/karbamidowy, płyny zawierające kwas alfa-hydroksylowy, kwas salicylowy, steroidy stosowane miejscowo.
W przypadku różnych form rybiej łuski stosowana jest maść kalcypotriolowa, ale nie wykazała efektów leczniczych w rogowaceniu mieszkowym.
(...)
Leki
Retinoidy - kwas retinowy
Ogranicza spójność mieszków komórek nabłonkowych, stymuluje aktywność miotyczną i powoduje wzrost obrotu metabolicznego komórek nabłonkowych.
- Tretinoiny (Retin-A, Avita)
Kwas alfa-hydroksylowy
Składnik tkanek i krwi; nakładany miejscowo pozwala ograniczyć spójność korneocytów.
- ammonium lactate lotion - płyny zawierające mleczan amonowy (wytw. przez fermentację Lactobacillus bulgaricus), retinoid keratolityczny. |
Oczywiście o leczeniu decyduje lekarz. Jeśli Twój sobie nie radzi, spróbuj konsultacji u innego. Rogowacenie mieszkowe zwykle mija wraz z wiekiem i skutecznej w 100% terapii nie ma. Trudno, musisz wytrzymać i bądź w kontakcie z lekarzem. To naruszenie "integralności" skóry i warto uważać na "intruzy" bakteryjne. Dmuchać na zimne znaczy się, czyli higiena.
Nie zaszkodzi od czasu do czasu witamina E i F.
Ostatnio zmieniony przez Robert dnia Pią Gru 01, 2006 9:41 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Pią Gru 01, 2006 9:37 pm Temat postu: |
|
|
aaa, to trzeba tak było od razu!
to co my ci tu banialuki opowiadamy nie na temat
a jak trafiłeś na toczeń-forum, zatem
zresztą, mniejsza o to...
szczerze mówiąc ja nie mam bladego pojęcia o rogowaceniu mieszkowatym, więc sobie dam spokój
ale tobie życze oczywiście jak najlepiej
PS. to jest Megsiestra sorry - buszowałam po rosyjskich stronkach, stąd cyrylica w avie  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Robert Moderator

|
Wysłany: Pią Gru 01, 2006 9:40 pm Temat postu: |
|
|
Żadne banialuki - chęć pomocy siostrzyczko się liczy O rogowaceniu podałem wyżej
PS. Właśnie dopiero kilkadziesiąt minut temu cyrylicę wyczaiłem Masz duży + u mnie (kolejny zresztą), bo to b. przyjemy język  |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Pią Gru 01, 2006 9:43 pm Temat postu: |
|
|
hie, a to w dodatku av filmowy - Kill Bill!
ale to oczywiście w innym miejscu przystoi roztrząsać
co do nieporozumienia - wg mnie było trudne do uniknięcia, w końcu TOCZEN w tytule i adresie nie jest bez znaczenia
całe szczęście, że doszlimy w końcu do porozumienia... |
|
Powrót do góry |
|
 |
piwko2006 Junior

|
Wysłany: Pią Gru 01, 2006 10:49 pm Temat postu: |
|
|
No dobra jeszcze ostatni raz i dam wa m spokoj.
Czy da sie jakos zlagodzic ten wstretny rumieniec na twarzy czy nie?
Jesli tak to podajcie jakies konkretne srodki Z gory i z dolu dzieki |
|
Powrót do góry |
|
 |
Robert Moderator

|
Wysłany: Pią Gru 01, 2006 10:57 pm Temat postu: |
|
|
Oj, czemu tak ostro... Nie zniechęcaj się. W przypadku problemów skórnych cierpliwość i dyscyplina to połowa sukcesu.
Złagodzić pewnie się da. Tylko lepiej niż my wiedziałby lekarz. My nie widzimy objawów... Być może wspomniany wczesniej Iwostin będzie dobry. Jednak osobiście nie chcę niczego polecać, bo nie mogę.
Czytałeś to, co wkleiłem powyżej? I resztę artykułu? Teoretycznie najlepiej traktować zarumienione miejsca preparatem z odczynem obojętnym, żeby nie podrażniać, no i środek nawilżający. Informacje na temat konkretnych środków otrzymasz od lekarza. My lekarzami nie jesteśmy, tak więc nie leczymy. Sorry. Jedyne co możemy, to podzielić się ogólnymi informacjami odnośnie leków czy innych specyfików wykorzystywanych w terapii danego schorzenia. Nie wiem, jak jeszcze Ci pomóc. |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Sob Gru 02, 2006 8:17 am Temat postu: |
|
|
no fakt, nie znam tu ani jednej osoby z rogowaceniem mieszkowym, więc doświadczeń własnych z tej dziedziny u nas nie znajdziesz, niestety.
nazw preparatów dobrych na twoje schorzenie też nie.
ale nie zniechcaj się, szukaj dalej, albo może zmien dermatologa, na takiemu kóremu zaufasz i nie będziesz musiał leczyć się na włąsną rękę?
tak to możesz sobie rozpaprać to co masz i wydać niepotrzebnie kupę kasy na loteryjnie wybierane kremy..
PS. poszukaj również na forum dermatologicznym:
http://www.forumdermatologiczne.pl/ |
|
Powrót do góry |
|
 |
Antonelka Kadet

|
Wysłany: Pon Gru 18, 2006 11:49 am Temat postu: |
|
|
Wracajac do sprawy kremow, mam pytanie do "motylkowcow". Czy poza terapia lekowa stosujecie moze jakies specjalne kremy aby zlagodzic (nie leczyc) objaw rumienia?
Co prawda nie mam wiekszych problemow z rumieniem, bo szczerze powiedzawszy nie jest on bardzo widoczny, a jesli nawet to zwykly podklad sobie z nim rewelacyjnie poradzi. Chodzi mi natomiast, ze moja skora na twarzy jest bardzo przesuszona i szorstka, czasami czuje sie jakbym miala ze siedemdziesiat lat!!!
Do tej pory uzywalam kremu nawilzajaco wzmacniajacego do cery naczynkowej firmy Pharmaceris. Sprawdza sie rewelacyjnie. Skora po nim byla ladnie wygladzona, a i rumien troche zbladl. Jest jednak b. drogi. Za 50ml tubke trzeba zaplacic ok 25zl. to troche dla mnie za drogo. Moze ktos moglby polecic jakis tanszy kosmetyk, ktory sprawdza sie przy naszych dolegliwosciach? |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Pon Gru 18, 2006 11:56 am Temat postu: |
|
|
do przesuszonej skóry twarzy polecam Sudocrem albo Dove Krem Intensywnie Nawilżajacy  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|