Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
sawona Stary wyjadacz

|
Wysłany: Pon Lis 20, 2006 3:41 pm Temat postu: odpowiedź |
|
|
Dzięki Robert za dostrzeżenie. Rozumiem Cię, w tym tłumie ludzi trudno było mnie dostrzec, jak sądzę z powodu mojego wzrostu .
To Forum jest naprawdę super i naprawdę na poziomie. Muszę powiedzieć, że jestem pod szczególnym wrażeniem tłumaczeń tekstów medycznych, które dokonujesz Ty i Nenya z języka angielskiego. Bardzo cenię Wasze zaangażowanie i życzliwość dla innych. Ja również mam nadzieję, że będę miała nadal okazję tu bywać. Jest oczywiste dla mnie, że również chciałabym dać swój wkład w tworzenie tego Forum. Przyznaję jednak, że czasem dopada mnie choroba cywilizacyjna tego wieku, która nazywa się brakiem czasu . W zasadzie nie wiem, czy ona nie jest gorsza od innych chorób, które pozwalają się zatrzymać i spotkać z drugim człowiekiem .
Postaram się też kiedyś odpowiedzieć na Twoje pytania dotyczące mojej choroby. Liczę na Twoją cierpliwość. Tym bardziej, że nie jestem jeszcze wprawna w redagowaniu postów i nie nadążam za dawaniem odpowiedzi na wiadomości prywatne.
Pozdrawiam  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Robert Moderator

|
Wysłany: Pon Lis 20, 2006 5:55 pm Temat postu: |
|
|
Eee, to nie chodzi o tłum... Patrzę teraz na daty, a wtedy byłem - mówiąc najogólniej - w niezbyt przystępnej formie umysłowej. Człowiek pracuje, pracuje i... pracuje... Efektem jest permanentny zawrót głowy i zmęczenie. Ekonomia to już kwestia dyskusyjna Zawsze mogłoby być lepiej.
Moje tłumaczenia to dzieło jakże amatorskie. Dziwnym losu zrządzeniem jakoś się "wkręciłem" w tematykę Nie wiem co Szefowa powie - przecież skromność ma wrodzoną
Nie ma czegoś takiego jak brak czasu! Wytnij coś z dnia dla siebie. Ja w każdym razie jestem cierpliwy. I to nawet bardzo, choć jak wiadomo wszystko ma swoje granice. W tej materii nie popędzam.
Pozdro! |
|
Powrót do góry |
|
 |
kicia Master butterfly

|
Wysłany: Pon Lis 20, 2006 6:25 pm Temat postu: |
|
|
 _________________ De gustibus non est disputandum...
Ostatnio zmieniony przez kicia dnia Pon Lis 27, 2006 9:58 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Wto Lis 21, 2006 4:29 pm Temat postu: |
|
|
Robert napisał: |
Moje tłumaczenia to dzieło jakże amatorskie. Dziwnym losu zrządzeniem jakoś się "wkręciłem" w tematykę Nie wiem co Szefowa powie - przecież skromność ma wrodzoną
|
a właśnie że ma
moje tłumaczenia są amatorskie ekstremalnie, bo ja się nigdy profesjonalnie nie uczyłam języka angielskiego
a nawet jakbym sie uczyła - to na pewno i tak nie terminologii medycznej
więc tłumaczenia nalezy traktowac jako przybliżone odzwierciedlenie rzeczywistej treści.
za to teraz mam wyrzuty sumienia, że dawno nic nie wzięłam na warsztat - a byłoby z czego wybierać, ale tak jak Iwona pisze - brak czasu
dzięki za miłe słowa, liczymy na aktywny udział w kształtowaniu tego miejsca! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Robert Moderator

|
Wysłany: Wto Lis 21, 2006 5:40 pm Temat postu: |
|
|
Hmm, no ja właśnie od przedszkola z angielskim. Tylko jakoś mobilizacji brak do przypieczętowania jakimś certyfikatem. W planach jednak jest. Praktykę potocznego mam de facto na co dzień. Nie ma jednak jak rosyjski. Niemiecki może mniej...
Jakby coś, mogę zasugerować współudział w tłumaczeniu (czas się nawet podzieli ). Wprawdzie nie wybrałem jeszcze konkretnej sprawy - na oku mam kilka - ale zawsze mogę się podzielić  |
|
Powrót do góry |
|
 |
dominika Master butterfly

|
Wysłany: Czw Lis 23, 2006 8:41 am Temat postu: |
|
|
Witam Cię Iwona,
miłego "forumowania"  |
|
Powrót do góry |
|
 |
sawona Stary wyjadacz

|
Wysłany: Pią Lis 24, 2006 11:12 pm Temat postu: |
|
|
Jeszcze raz każdemu z osobna dziękuję za serdeczne powitanie. Dzięki też za wszystkie posty, które piszecie na Forum. Oczywiście nie sposób wszystkie przeczytać, nie mówiąc o daniu odpowiedzi na nie. Jednak ta możliwość, że każdy może coś wybrać i coś podarować od siebie jest niezmiernie cenna.
Co do tłumaczeń, bardzo się cieszę z tej niezwykle skromnej ekipy . Co do znajomości języków obcych, najbliższy jest mi język włoski. Może kiedyś uda mi się przetłumaczyć coś co, by Was mogło zainteresować . Natomiast jeśli chodzi o język angielski, można powiedzieć, że nie jest mi całkiem obcy. Terminologia medyczna w języku pisanym jest zbliżona do łaciny (oczywiście tej mniej popularnej ). Czasem wydaje się, że poziom wykształcenia lekarzy i innych grup zawodowych coraz bardziej zbliża się do siebie, bo wszyscy coraz częściej, nie tylko w pracy, używają łaciny .
Pozdrawiam (w języku polskim) . |
|
Powrót do góry |
|
 |
Natka Master butterfly

|
Wysłany: Sob Gru 02, 2006 5:17 pm Temat postu: |
|
|
Witam również cieplutko i serdecznie  _________________
Kochać i być kochanym to tak,
jakby z obu stron grzało nas słońce.
[ Dr Davis Viscott ] |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mia Boska Junior

|
Wysłany: Pon Gru 04, 2006 10:28 pm Temat postu: |
|
|
Ja tez jestem tuatj "ta nowa" tak ze chcialam Cie powitac na tym pomocnym i zyczliwym forum.
Mieszkam w Anglii ale bede w Polsce na Swieta i walsnie znala tuja mnostwa wsparcia i porad w zwiazku z moim przyajzdem. Jestem pewna ze nam wszystking jest przez to lepiej sobie radzic z ta skomplikowana choroba
Mia _________________ Mieszkam w Anglii od 30 lat, odwiedzam Polske poludniowa, ale choroba utrudnia mi pobyt mam diagnose glownie na Sjorgen itd |
|
Powrót do góry |
|
 |
sawona Stary wyjadacz

|
Wysłany: Pon Gru 11, 2006 9:00 pm Temat postu: |
|
|
Bardzo miłe są Wasze osobiste powitania . Dziękuję za kolejne.
Masz rację Mia, że Forum to, a właściwie ludzie je tworzący, są źródłem wsparcia dla siebie nawzajem. W atmosferze życzliwości, wzajemnego zaufania i zrozumienia możemy bardziej twórczo przeżywać różne etapy naszego życia. Życzę Ci z całego serca, aby ten pobyt w Polsce był dla Ciebie czasem radości, odpoczynku i pokoju. Kiedy już staniesz na ojczystej ziemii, wyobraź sobie, że wszystko wokoło woła do Ciebie: "Witaj w domu", ja również  _________________ Wszystko to, co miłość dotyka staje się nieśmiertelne.
(Romain Rolland) |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ewela1 Master butterfly

|
Wysłany: Sob Gru 30, 2006 2:00 pm Temat postu: |
|
|
i ja chciałabym przyłaczyć sie do powitań..
pozdrawiam-ewela |
|
Powrót do góry |
|
 |
|