|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Monika B Moderator


Dołączył: 14 Lis 2004 Posty: 17307
|
Wysłany: Pon Lut 20, 2006 4:58 pm Temat postu: ciasteczka |
|
|
Dziewczyny...miałam ostatnio przepis na ciasteczka owsiane i gdzieś toto wsiąkło .....czy któraś potrafi takie robić...a oprócz płatków owsianych były tam także orzechy...
czekam na przepisy....
Monika |
|
Powrót do góry |
|
 |
Natka Master butterfly

Dołączył: 29 Sie 2005 Posty: 304 Skąd: Słupsk/Gdańsk
|
Wysłany: Pon Lut 20, 2006 7:57 pm Temat postu: |
|
|
ciasteczka owsiane
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych górskich,
- 1,5 szklanki cukru,
- 2 łyżki kakao,
- 4 łyżki masła,
- 5 łyżek wody,
- 1 aromat waniliowy, migdałowy lub rumowy albo jedna mała torebka cukru waniliowego.
Jak przyrządzić?
Wszystkie składniki umieścić w garnku i zagotować stale mieszając. Dobrze wymieszaną, plastyczną masę układać łyżką na pergaminie formując płaskie ciasteczka. Pozostawić do zastygnięcia (niekoniecznie w lodówce).
Drugi przepis:
Składniki:25 dag mąki,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki soli,
3 łyżki tłuszczu do pieczenia,
1 ubite jajko,
2 łyżki miodu,
25 dag płatków owsianych,
6 łyżek mleka.
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Składniki dobrze wymieszać. Dodać tłuszcz i ugnieść na grubą kruszonkę. Dodać płatki owsiane. Osobno połączyć ze sobą jajko, mleko i miód i dodać do ugniecionego ciasta. Wszystko wyrobić na jednolitą masę. Nakładać łyżką na natłuszczoną blachę. Piec w nagrzanym do 220 stopni C piekarniku, ok 12 min.. Po upieczeniu można podać ciastka z nałożonymi na wierzch i przekrojonymi na krzyż brzoskwiniami.
Kolejny:
Składniki:
350 g mąki (ok. 2 szkl.),
100 ml miodu naturalnego,
200 g płatków owsianych,
2 jaja,
50 g rodzynek,
50 g posiekanych orzechów włoskich,
50 g migdałów (obranych ze skórki),
200 g cukru pudru,
1 płaska łyżeczka sody,
125 ml oleju,
szczypta soli,
ew. 30 g wiórków kokosowych.
Sposób przyrządzenia:
Wymieszać razem jaja, cukier, olej, ew. trochę wody. Dodać mąkę, płatki owsiane, sodę oraz sól, a po wymieszaniu dolać miód i wszystkie bakalie. Prostokątną formę wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Można wyłożyć całą masę naraz, tak, żeby powstał jeden prostokątny placek, lub nakładać łyżką okrągłe ciastka. Włożyć formę do nagrzanego do 180& C piekarnika i piec - ciastka 10, a placek ok. 15 min. Po upieczeniu i ostygnięciu ciasto pokroić na kwadratowe ciasteczka.
   _________________
Kochać i być kochanym to tak,
jakby z obu stron grzało nas słońce.
[ Dr Davis Viscott ] |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator


Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
|
Wysłany: Sob Gru 02, 2006 6:36 pm Temat postu: |
|
|
CIASTECZKA IMBIROWE
na ok 85 ciasteczek:
- 1 3/4 szklanki mąki
- 4 1/2 łyżki kakao
- 10 dag imbiru w syropie
- 4/5 kostki margaryny
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- sól
-mąkę, kakao i szczyptę soli wymieszać, zrobić wgłębienie
-imbir wyjąć, pokroić. Posiekaną margarnę, imbir, 4 łyżki syropu, cukier i 2 żółtka dodać do mąki. Wyrobić ciasto, uformować dwa rulony i odstawić do lodówki na godzinę.
-ciasto pokroić na pplastry grubości 4 mm, za pomocą foremek wykrawać dowolne kształty i ułożyć na blaszce wyłożonym papierem do pieczenia.
-piec ok 10-12 min w temp. 175 stopni
to oryginalny przepis, ja dodaję imbir w proszku (ok 2 płaskich łyżeczek), bo w syropie nigdy nie znalazłam
SMAACZNEGO  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator


Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
|
Wysłany: Wto Gru 12, 2006 11:43 am Temat postu: |
|
|
PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE
składniki:
-1 kg mąki
-300g miodu
-300g cukru
-2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 kostki masła
-3-4 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 proszku do pieczenia
- opakowanie przyprawy do pierników (ja daję dwa opakowania)
przygotowanie:
-podgrzej cukier, miód, mleko i masło
-gdy się rozpuszczą, zdejmij z ognia, dodaj przyprawy i kakao
-po ostudzeniu wbij jajka i ubij je
-wsyp mąkę, sodę i proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj
-ugnieć ciasto, uformuj kulę, przykryj ściereczką i wstaw do lodówki (ok 1-2 godz, można też zostawić ciasto na całą noc)
-rozwałkuj (na ok 0,5 cm) i wycinaj foremkami dowolne kształty pieniczków
-układaj na posmarowanej tłuszczem (bądź wyłożonej papierem do pieczenia) blasze i piecz 20 - 30 min w temperaturze 180 stopni
- ozdób czym chcesz i jak chcesz
smacznego  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator


Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
|
Wysłany: Sro Lis 19, 2008 9:06 pm Temat postu: |
|
|
pierniczki czas zacząć
podnoszę temat jakby ktoś szukał przepisów
zaczynam w sobotę lub piątek  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Itunia Master butterfly

Dołączył: 10 Lis 2005 Posty: 3664
|
Wysłany: Sob Lis 22, 2008 3:44 pm Temat postu: |
|
|
Oto kruche ciasteczka Nigelli Lawson. Też są dobre do polukrowania, gdy ktoś nie lubi pierniczków (a tacy też są)
Ciastka:
6 łyżek stołowych niesolonego masła
1/2 szklanki cukru
1 duże jajko
1/2 łyżeczki ekstraktu wanilii
1 1/2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
Polewa:
2-3 łyżki stołowe wrzątku
1 kubek cukru pudru
barwniki spożywczy, najlepiej pasta
Przygotowanie:
Podgrzać piekarnik do ok.180˚C
Zmieszaj razem masło i cukier, na lekko musującą masę, potem wbij jajko i wanilię. W innej misce zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodaj suche składniki do mieszanki z jajkiem. Jeśli mikstura jest zbyt lepka odrobinę mąki. Owiń ciasto w plastikową folię i zostaw w lodówce minimum godzinę.
Posyp deskę mąką, połóż ciasto i jeszcze posyp jeszcze trochę. Rozwałkuj je na grubość ok. 7mm. Wytnij dowolne kształty i ułóż na papierze do pieczenia.
Piecz ciasteczka 8-12 min. Są gotowe, kiedy mają złote brzegi, ale miękki środek. Pozwól im wystygnąć.
Kiedy całkiem wystygną możesz zacząć zabawę z polewą. Kilka łyżek prawie wrzącej wody do miski i dodaj przesiany cukier, zmieszaj. Dodaj barwnik i pomaluj według własnego uznania.
Ja mam zamiar je zrobić w tym roku, kupiłam nawet barwniki do lukru i nowe foremki  |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator


Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
|
Wysłany: Sro Sty 21, 2009 8:58 am Temat postu: |
|
|
przepyszne ciasteczka
normalnie rewelacyjne
kliknij w obrazek
nie chciało mi się przepisywać  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lidia Master butterfly


Dołączył: 22 Sty 2005 Posty: 2511 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: Sob Sty 24, 2009 5:11 pm Temat postu: |
|
|
Spiralki czekoladowo - waniliowe
Kruche i pyszne ciasteczka, bardzo proste do wykonania. Ciekawie wyglądają . Polecam upiec jeszcze dzisiaj
Składniki na około 30 ciastek:
* 175 g miękkiego masła
* 70 g cukru pudru
* 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub kilka kropel aromatu waniliowego)
* 230 g mąki
* 1 łyżka oliwy
* 1 żółtko
* 2 łyżki Nutelli
* 1 łyżka kakao /czubata/ ja dałam 2 łyżki
można dodać szczyptę proszku do pieczenia- ja dodałam
Masło zmiksować, dodać cukier i miksować, dodać żółtko i łyżkę oleju miksować aż będzie jasne. Wmieszać ekstrakt z wanilii. Dodać mąkę i szybko zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części wmieszać nutellę i kakao, wyrobić.
Dwa kawałki ciasta: jasne i ciemne, rozwałkować na prostokąt mniej więcej 15 x 20 cm (mój prostokąt był trochę większy, można podsypywać mąką). Jasny prostokąt położyć na oprószonym mąką blacie, na niego położyć ciemny (lub odwrotnie). Ciasto zwinąć jak roladę. Otulić folią aluminiową i schłodzić przez pół godziny.
Ciasto po schłodzeniu pokroić na 5 mm plasterki, ułożyć je obok siebie na blaszce zostawiając odstępy (ciastka delikatnie się powiększają na boki).
Piec około 10 - 12 minut w temperaturze 170ºC. Przez 2 - 3 minuty nie ściągać z blaszki (będą zbyt miękkie), jak już skruszeją studzić na kratce.
Pychota
chruścik, ciasteczka kruche z makiem
Składniki (na dużą porcję ciastek):
* 50 dag mąki
* pół łyżeczki cynamonu
* 25 dag masła
* 1 łyżka oleju
* 13 dag cukru pudru
* 5 żółtek
Ponadto:
* żółtko do posmarowania
* mak (suchy) i cukier kryształ do posypania
Wszystkie składniki zagnieść. Włożyć do lodówki na godzinę czasu. Ciasto rozwałkować na 3 mm grubości, wycinać ciasteczka. Smarować żółtkiem, posypywać makiem i cukrem.
Chruścik: ciasto bardzo ostrym nożem pokroić na wąskie (pół cm) paski; posmarować z jednej strony żółtkiem, posypać makiem i cukrem, nadać kształt kręcąc delikatnie ciastem wokół własnej osi, aby powstały sprężynki.
Piec w temperaturze 200ºC przez 15 - 20 minut. Ostudzić na kratce.
* uwaga: ciasto jest bardzo kruche, dlatego proszę obchodzić się z nim bardzo delikatnie
Smacznego
Ciasteczka z orzechami i karmelem
Składniki na około 60 ciastek:
* 15 dag masła
* 25 dag mąki
* 5 łyżek cukru pudru
* 1 jajko
* 1 torebka cukru waniliowego (16 g)
* otarta skórka z 1 pomarańczy
* szczypta soli
Wszystkie składniki zagnieść, gotowe ciasto schłodzić w lodówce przez 30 minut. Ochłodzone, rozwałkować na grubość 4 mm, wycinać z niego kółka o średnicy 4 cm. Ułożyć na wysmarowanej tłuszczem i posypanej blaszce (w małych odległościach - ciastka nie zmieniają wielkości) i piec około 10 - 15 minut (zależy od piekarnika), w temperaturze 175ºC. Ostudzić.
Ponadto:
* 3/4 szklanki cukru (zwykłego)
* 25 - 30 dag orzeszków ziemnych (u mnie lekko solone /solone dokładnie powycierać w papierowy ręcznik -opłukałam i obsuszyłam w piekarniku
* (dobrze jest dodać do karmelu niedużo miodu , nie będzie taki twardy)
Cukier stopić na patelni, cały czas mieszając. Na początku się mocno zbryli, potem rozpuści i będzie się karmelizował. Zredukować płomień pod patelnią, dodać orzeszki, wymieszać. Błyskawicznie nakładać po łyżeczce masy orzechowej na ciastka, odstawić do stężenia. Jeśli karmel na patelni będzie zbyt szybko twardniał, należy go lekko podgrzać, uwaga - szybko się pali. Przypominam o ostrożności.
Smacznego
.  _________________ "uśmiechaj się, do każdej chwili uśmiechaj"
"Nie chodzi o to że mamy zbyt mało czasu, ale że zbyt dużo go tracimy"
Seneka |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ziarenko Master butterfly


Dołączył: 10 Wrz 2005 Posty: 2042
|
Wysłany: Nie Lut 15, 2009 6:49 pm Temat postu: |
|
|
Szukam sprawdzonego przepisu na mufinki. _________________
rozjaśnia się we mnie
wyjaśnia jaśniej
|
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator


Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
|
Wysłany: Nie Lut 15, 2009 10:09 pm Temat postu: |
|
|
ja napiszę jak wrócę do domu  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ziarenko Master butterfly


Dołączył: 10 Wrz 2005 Posty: 2042
|
Wysłany: Pon Lut 16, 2009 12:10 am Temat postu: |
|
|
Dziękuję Kingo
To będą mufinki robione dla rozładowania stanu niespokojnego oczekiwania. Tak jak Izzi. Mam nadzieję, że moja wiadomość będzie pozytywna. _________________
rozjaśnia się we mnie
wyjaśnia jaśniej
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Mella Master butterfly


Dołączył: 31 Paź 2005 Posty: 996
|
Wysłany: Pon Lut 16, 2009 10:58 am Temat postu: |
|
|
Mam wypróbowany (i zmodyfikowany) przepis na muffiny ze strony z dietą MM.
Muffiny:
(przepis na 6 muffin)
1 białko
2 łyżki fruktozy
1/4 szkl. kefiru lub maślanki (1,5 %)
1/8 szkl. mleka
To co wyżej ubić trochę widelcem.
1 szkl. z czubem mąki graham (typ 1850)
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
garść pokrojonych moreli, śliwek suszonych, ew. gorzkiej czekolady itd. Ja przeważnie daję tylko morele i śliwki.
Sypkie produkty dodać do mokrych i zamieszać. Przełożyć łyżką do foremki „muffinowej” i piec przez 20-25 min w 180 st. Mam czarną blaszkę, dlatego przed pieczeniem smaruję oliwą z oliwek, ale jak ktoś ma sylikonową, to chyba nawet nie musi smarować.
Smacznego  _________________ "Wszyscy jesteśmy zdolni do wielkich rzeczy, jeśli nie pozwolimy, by pokonał nas strach przed własną słabością."
Jan Paweł II |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ziarenko Master butterfly


Dołączył: 10 Wrz 2005 Posty: 2042
|
Wysłany: Wto Lut 17, 2009 10:37 am Temat postu: |
|
|
Chciałaby przepis niedietetyczny. Dieta to ostania rzecz,której potrzebuję
Czy mogę fruktozę zastąpić brązowym cukrem? Czy lepiej białym? _________________
rozjaśnia się we mnie
wyjaśnia jaśniej
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Mella Master butterfly


Dołączył: 31 Paź 2005 Posty: 996
|
Wysłany: Wto Lut 17, 2009 11:07 am Temat postu: |
|
|
Ziarenko, zamiast białka możesz dać całe jajko i fruktozę spokojnie zastąpić cukrem, brązowym chyba też, tylko że brązowego według mnie trochę więcej, bo jest mniej słodki A ta "garść" śliwek i moreli, to może być całkiem duża Ja dzisiaj wypróbuję z mąką orkiszową (typ 2000)  _________________ "Wszyscy jesteśmy zdolni do wielkich rzeczy, jeśli nie pozwolimy, by pokonał nas strach przed własną słabością."
Jan Paweł II |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator


Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
|
Wysłany: Pią Lut 27, 2009 10:57 am Temat postu: |
|
|
MUFINKI
składniki: na ok 12 sztuk
-2,5 szklanki mąki
-1,5 szklanki mleka
-0,5 szklanki cukru
-3/4 kostki masła
-2 jajka
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-olej
-2 tabliczki czekolady- jakie smaki chcemy (np.2 mleczne, dwie białe)
przygotowanie:
-Smarujemy foremkę olejem.
-Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni.
-Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i pokruszoną drobno czekoladę mieszamy razem w jednym naczyniu.
-W drugim naczyniu mieszamy jajka z mlekiem.
-Masło rozpuszczamy w rondelku.
-Po rozpuszczeniu masła wlewamy je równocześnie z masą jajeczno - mleczną do miski z sypkimi produktami i mieszamy energicznie metalową łyżką.
-Wypełniamy foremki. Piec ok. 25 min. lub sprawdzać patyczkiem. _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
Powered by PhPBB © 2001, 2002 phpBB Group
|