Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

PROVERA

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
bozna
Kadet
Kadet

PostWysłany: Czw Gru 21, 2006 10:50 am    Temat postu: PROVERA Odpowiedz z cytatem

Przy utrzymujacej sie anemii z niedoboru żelaza (8,6Hg, żelazo 27 )oprócz przyjmowanego 2 razy dziennie HEMOFERU włączono raz w tygodniu VENOFER podawany w kroplówkach oraz lek PROVERA ( 1 x 10mg). Provera to pochodna hormonu żeńskiego progesteronu, wprowadzenie tego leku ma na celu zatrzymanie miesiączki aż do momentu wzrostu poziomu hemoglobiny . Czy spotkaliście się z takim sposobem leczenia anemii? Może z własnego doświadczenia znacie inne, lepsze metody na uporanie się z tym problemem? pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
agnieszka29
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Czw Gru 21, 2006 10:59 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

hmm ja niesłyszałam o takim sposobie leczenia a to pewnie dlatego ze rzadko miewam problemy z anemią.. ostatnio (8lat temu)to po porodzie ale to normalka...(wtedy dodawali mi krew i osocze)a swoją drogą... jak już coś zaczyna mi spadać hemoglobina porostu mnie wystarcza ... porcja dobrgo soku z burczków i marchewki ... oraz lampka czerwonego wina..a i tabliczka czekolady Laughing Pozdrawiam! Wink
bozna
Kadet
Kadet

PostWysłany: Czw Gru 21, 2006 12:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Soki z buraka córka pije systematycznie od 2 lat, do tego od czasu do czasu watróbka i szpinak, suszone rodzynki, morele , ale jak widać bez efektów. Sok z buraka nie należy do smacznych, moze Agnieszko masz przepis na dobry sok z buraczków?
Powrót do góry
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Czw Gru 21, 2006 12:49 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

amoze tak kogel mogel w literatka wina , tzw, bycza krew ,pomaga bardzo
z żółtek cukru ukręć kogel mogel, dodaj do tego powoli literatkę wina, ono jest słabe, dobrze ukręć i smacznego, Exclamation mnie po tym tak krew wzrosła że hej,
ale musisz to robić systematycznie , zaręczam że nie poczujesz wina, mozna to podawać nawet dzieciom
kicia
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Czw Gru 21, 2006 2:15 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

najlepsza jest mieszanka 1/2 szklanki soku z jabłek + 1/2 szklanki soku z buraka + 1 szklanka soku z marchwi wszystko razem zmieszane...pić należy codziennie przez conajmniej miesiąc...soki oczywiście świeżo wyciśnięte ( własna sokowirówka wskazana Wink ) ewentualnie (też ponoć dobre) te jednodniowe soki w sklepie, są w tych smakach a burak jest już nawet z jabłkiem połączony...do tego w diecie dużo wit C bo pomaga przyswajać żelazo w organiźmie...żelazo w tabletkach najlepiej popijać sokiem z pomarańczy...miesiączkę wstrzymują przy dużej anemii i złej przyswajalności żelaza przez organizm...przy Hg poniżej 8,0 najczęściej ordynuje się transfuzję...z samym sokiem z buraków należy uważać bo m.in. obniża ciśnienie krwi...pozdro dla córki i powodzenia Laughing Kicia
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Czw Gru 21, 2006 6:49 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja miałam trasfuzję jak hemoglobina wynosiła 7,7 oraz kika razy kiedy była nizsza ,
przy aniemii oczywiście konieczny jest kwas foliowy, proste a jakoś nie widzę aby w zaordynowanym leczniu to bylo zastosowane , a kwas foliowy powinny kobiety obficie miesiączkujące brać na stałe, tak jak na stałe jest on wpisany dla kobiet w ciązy, bezpieczy i naprawde skuteczny lek,
przy aniemiach mam zawsze zapisywany kaws foliowy w większych dawkach tzwn. leczniczych , małe dawki mozna kuic bez recepty i brać samemu na poewno nie zaszkodzi .
czy po hemoferze nie ma biegunek ? to częste działanie uboczne w takich wypadkach należy przerwać jego podawanie powiadomic lekarza, moze to bowim spowodowac odwrotny skutek do zamierzonego
bozna
Kadet
Kadet

PostWysłany: Pią Gru 22, 2006 8:56 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzieki za zainteresowanie, Monika , o kwasie foliowym zapomniałam, oczywiście córka przyjmuje go od dłuższego czasu, wypróbuję ten kogel mogel z "byczą krwią". Zyczę Tobie oraz wszystkim forumowiczom radosnych Świat Bożego Narodzenie, a nacodzień dużo zdrowia.

Czekamy na ciszę, by lepiej usłyszeć Dobrą Nowinę...
Czekamy na ciemność, by lepiej w niej dostrzec blask Gwiazdy Betlejemskiej...
Czekamy na biel śniegu, by lepiej wyróżnić odcień rodzącej się Nadziei....
Czekamy na chłód zimowych wieczorów, by lepiej odczuć ciepło gestów,
słów, spojrzeń naszych bliskich....
Czekamy na drżenie serca, łzę wzruszenia i uśmiech, by lepiej wyrazić to,
co wyzwalają w nas Ś w i ę t a B o ż e g o N a r o d z e n i a
Powrót do góry
nenya
SuperMOD
SuperMOD

PostWysłany: Pią Gru 22, 2006 5:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

bozna, Provera to to samo co Depo-Provera, tylko w formie tabletek a nie zastrzyków, tak?
ten lek hormonalny faktycznie w opisach zawiera wzmiankę o dodatkowych pozytywnych "konsekwencjach" jego stosowania, poza antykoncpcją, ogranicza również ryzyko anemiii - brak krwawień i z głowy...
nie zawiera estrogenu, więc teoretycznie jest bardziej bezpieczny nawet dla toczniowców.
trzymam kciuki za koleżankę w niedoli Laughing Wink
ja tez często miałam "napady" anemi w przeszłości, ale u mnie braki wynikały z dysfunkcji jelit - kiepskie wchłanianie przy krwawieniach Rolling Eyes
ale u mnie nawet przy niskich wynikach - hemoglobina ok. 7 nigdy nie zlecono transfuzji, to jest chyba ostateczność...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
bozna
Kadet
Kadet

PostWysłany: Sob Gru 23, 2006 2:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wasze rady działają jak balsam na zbolałą duszę, szkoda, że od lekarzy nie można wyciągnąć pewnych wyjaśnień, dzięki
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: