|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Perłowy Dżem Junior

|
Wysłany: Wto Sty 02, 2007 1:23 pm Temat postu: Witam ,Madzik z tej strony;-) |
|
|
Witam i pozdrawiam wszystkich serdecznie.Ostatnio ,szukając czegoś na temat zajecia OUN w toczniu ,wpadłam na te stronke i stwierdzilam,ze moze i ja sie dołacze:)
W tym roku skoncze 22 lata,toczen stwierdzono u mnie ,gdu mialam 14 lat,ale mysle ze pierwsze objawy,znaczy rumien mialam juz w wieku lat 10.Nie chce mi się,szczerze mówiąc rozpisywac na temat calej historii choroby,bo nie widze sensu,powiem tylko tyle że nie było dobrze.Teraz za to jest świetnie i mam nadzieje ze zawsze tak bedzie:)
Jestem studentka 3 roku medycyny i radzę sobie calkiem niezle:)Widzialam nawet takiu temat mniej więcej:"czy mozna zostac lekarzem chorujac na SLE".Tak więc jesli ktos chce i czuje sie na siłach to pewnie ze moze . Są to cięzkie studia , niejednokrotnie stanowia wyzwanie takze dla zdrowych studentow,ale dlaczego ktos ma rezygnowac z marzen tylko dlatego ze jakis "wilk" się go czepił...Niektórzy mówią o mnie ze jestem niezniszczalna, nawet moja pani doktor,ktora prowadzila mnie do 19 rż, powiedziala ze zyczylaby sobie tylko takie pacjentki,jak ja:) oczywiscie mam chwile słabosci,ale zapewne jak kazdy.Czasami ,gdy czuje sie zmeczona i cos mnie zaboli,ogrania mnie strach i mysle sobie ze choroba moze sie nasilic i wtedy wszystkie moje plany co do studiow ,co do przyszlosci moga legnac w gruzach,ale stres nie jest tutaj wskazany,wiec od razu znajduje sobie jakas robote i chandra mija:)
To tak po krotce bylo o mnie,na wiecej pisania nie mam czasu ,bo musze sie uczyc:(
Tak więc życzę Wszytkim w Nowym Roku przedde wszystkim ZDROWIA i usmiechu ,nadziei i wiary w to, ze bedzie dobrze:-)3mcie sie cieplo!!!!
Pozdroofka,Madzik |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Wto Sty 02, 2007 1:29 pm Temat postu: |
|
|
witam Cię Madziu bardzo serdecznie
dobrze trafiłaś
widzę, że masz długi staż chorobowy zachęcam do dzielenia się doświadczeniami
życzę dużo zdrówka i wytrwałości w nauce  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Robert Moderator

|
Wysłany: Wto Sty 02, 2007 1:33 pm Temat postu: |
|
|
Witaj!
Pierwszy post nowej forumowiczki w tym roku. Trzeba zapamiętać
Mało teko, w ostatnich kilkunastu dni kolejna osoba z problemami związanymi z zajęciem OUN. Ciekawe...
W każdym razie, co nieco u nas znajdziesz, ale jak mniemam studia medyczne wiążą się z dostępem do szerokiej informacji w zakresie. Liczymy zatem na Twój udział (w miarę możliwości czasowych). Miło by było usłyszeć co nieco z doświadczeń własnych. Przynajmniej część osób to zainteresuje szczególnie. Są u nas osoby nie tylko z toczniem, ale też innymi chorobami tkanki łącznej.
Zakładam, iż lekturę wątków obowiązkowych masz za sobą, więc przypominanie co należy przeczytać odpuszczę (Netykieta głównie, Wątek Specjalny i w razie problemów technicznych - Instrukcja Obsługi Forum).
Miłego pobytu!
PS. Tutaj możesz także zajrzeć: http://toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=1705 oraz http://toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=1855
Polecam przy tym wyszukiwarkę. Wiele kwestii omawianych było w wielu wątkach. |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Wto Sty 02, 2007 1:38 pm Temat postu: |
|
|
Ello!
Madzia, dobrze że się odezwałaś, rób to jak najczęściej
Jesteś kolejną młodą babeczką ze sporym stażem chorobowym, tym cenniejsza dla nas, że lekarz
Więc witaj, korzystaj i dziel się oraz baw dobrze! |
|
Powrót do góry |
|
 |
kasiakuc Master butterfly

|
Wysłany: Wto Sty 02, 2007 1:39 pm Temat postu: |
|
|
witam Perłowy d.żem Madzia ...to dziwne alwe kila osób z toczniem to studenci medycyny ...mam nadzieje że szybko znajdziez wspólny język z forumowiczami ..powodzenia  _________________ cieszmy sie każdą chwilka bo życie tak krótkie jest |
|
Powrót do góry |
|
 |
veg8 Master butterfly

|
Wysłany: Wto Sty 02, 2007 1:44 pm Temat postu: Re: Witam ,Madzik z tej strony;-) |
|
|
Witam w 2oo7! (przyszłą Panią Doktor )  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Wto Sty 02, 2007 1:52 pm Temat postu: |
|
|
hej, intryguje mnie twój nick - skąd ten Dżem? i dlaczego Perłowy?
jak masz czas i ochotę to poproszę o przepis albo chociaż o translację  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Perłowy Dżem Junior

|
Wysłany: Wto Sty 02, 2007 1:56 pm Temat postu: Re: Witam ,Madzik z tej strony;-) |
|
|
ojej,nie wiedzialam ze bedzie tak szybko odzew:)ale milo mi rowniez:)
Robercie-co do tego OUN,to nie mialam nigdy zadnych objawow,ale tak jak czasami sie ucze i nie moge czegos zapamietac to sobie mysle ze moze choroba ma jakis wplyw na pamiec a i czasami nawet na IQ,heh. Chociaz na pamiec to moga miec negatywny wplyw glikokortykosteroidy ,ktore niestety zazywamy...
of kors bede sie starala czesciej tu zagladac.teraz akurat ucze sie na kolosa z patomorfologii i akurat mam o chorobach z autoagresjii...mam nadzieje ze mnie zapytaja o toczen:-)
pozdrawiam jeszzce raz.papatki
nenya napisał: |
hej, intryguje mnie twój nick - skąd ten Dżem? i dlaczego Perłowy?
jak masz czas i ochotę to poproszę o przepis albo chociaż o translację  |
hehe,wszystkich intryguje moj nick.niestety to nie jest przepis na dżem:) nick pochodzi od zespołu Pearl Jam,ktorego jestem fanka:) no i koniec tajemnicy...
Jeśli Twój post jest ostatni proszę używać opcji edit .. dziękuje! 'veg8' |
|
Powrót do góry |
|
 |
Robert Moderator

|
Wysłany: Wto Sty 02, 2007 2:05 pm Temat postu: |
|
|
Ja już nie pytałem o nick, bo wiele dziwnych i nietypowych już tu widziałem
Widzisz, bo to jednak tajemnicze i dziwaczne przypadki. Każdy inny i za Chiny nie da rady problemu uogólnić w 100% Dlatego dobrze jest znać więcej przypadków i doświadczeń własnych.
Nie zmuszam do regularności, ale miło będzie jeśli znajdziesz trochę czasu. Niekoniecznie w "górnych" działach, ale w tych czysto rozrywkowych i towarzyskich, czyli odstresowujących maksymalnie
Powodzenia na egzaminach! |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Wto Sty 02, 2007 2:07 pm Temat postu: |
|
|
he, powinnam skojarzyć samodzielnie, ale widocznie mam zdezolowane zwoje mózgowe, oczywiścei posterydowo
to tak a propos twojego OUNu i domniemanych problemów z pamięcią, kiedys tłumaczyłam cos o Sjogrenie, a wśród objawów ze strony układu nerwowego są częste zaburzenia procesów kognitywnych - czyli ogólnie mówiąc problemy z procesami poznawczymi, co objawiać się może trudnościami w koncentracji, kojarzenia, problemami w nauce, dezorientacją, kłopotami z pamięcią.
więc pewnie z toczniem i resztą jest podobnie.
przynajknie ja mam takie alibi  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lidia Master butterfly

|
Wysłany: Wto Sty 02, 2007 2:44 pm Temat postu: |
|
|
Witam serdecznie .W grupie nawet choroba jest jakby łatwiejsza do zniesienia.
Lidka _________________ "uśmiechaj się, do każdej chwili uśmiechaj"
"Nie chodzi o to że mamy zbyt mało czasu, ale że zbyt dużo go tracimy"
Seneka |
|
Powrót do góry |
|
 |
Itunia Master butterfly

|
Wysłany: Wto Sty 02, 2007 3:39 pm Temat postu: |
|
|
Cześć Madziu. Witamy w naszym gronie  |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnieszka29 Master butterfly

|
Wysłany: Wto Sty 02, 2007 4:33 pm Temat postu: |
|
|
Witam i ja bardzo serdecznie i milutko... dziel sie z nami swoim doswiadczeniem i radami oczywiscie...3m się i do miłego...  _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
 |
paulina_87 Gość
|
Wysłany: Wto Sty 02, 2007 4:50 pm Temat postu: |
|
|
witam Cię bardzo serdecznie
ja jestem z Łęcznej, więc mamy do siebie niedaleko
w Lbn studiuję, a właściwie to jestem w studium medycznym na analityce medycznej, na AM też się jeszcze wybieram
pewnie u tych samych lekarzy się leczymy hehe
odezwij się na PM.
pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
Natka Master butterfly

|
Wysłany: Wto Sty 02, 2007 5:29 pm Temat postu: |
|
|