|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Czw Sty 04, 2007 10:13 am Temat postu: |
|
|
ja mam pytanie do ciebie? jaka to jest ogomna dawka, bo to rzecz sugetywna,
co do mnie włosy wypadały tylko raz, kiedy dostałm z jedym tegodniu 1500 mg solumerolu i 3000 encortonu
terz jestem na serniej dwane merypredu, czyli 16 mg.. i włosy sa piekne, ( sostanio pewna pani zaczepiła mnie na przystanku z pytaniem co robie aby miec take włosy)
może zmnienic sterd na inne. lub zrobic badnia tarczycowe, możelwe ,ze to przyczyna jest w chorobie, , a najlepiej skorzytaj z pomocy dermatologa _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Pasja Master butterfly

|
Wysłany: Czw Sty 04, 2007 10:24 am Temat postu: |
|
|
Ach nie … ja na szczęście aż tak ogromnych dawek nie potrzebuję. Podtrzymująca dawka to było 15gm encortonu, teraz jak mi znowu objawy ruszyły mam 35 mg. W porównaniu z niektórymi z Was to przecież pikuś.
U mnie to zresztą tylko objaw skórny i tylko na dłoniach – takie zabawne czerwone plamki. Tylko że cholernie upierdliwe dla dziewczyny, kiedy liczy się przecież estetyka wyglądu.
Przy poprzednim ataku było to zresztą tylko to, natomiast teraz ruszyły mi też włosy.
Ale wyczytałam w Waszych postach info o ty, że Arechinka może zatrzymać wypadanie włosów. Też ją biorę od tygodnia (2 tabletki dziennie) i dziś już jakoś sitko w wannie mi się nie zatkało całkowicie tylko w połowie (hurra!!).
Swoją drogą Arechinka to fajna rzecz- - spać się po tym nie da zupełnie i nagle zyskałam masę czasu na pisanie pracy podyplomowej.
A w przyszłym tygodniu mam lekarza – może i on coś na łepetynę doradzi.
Pozdrawiam
Pasja |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Czw Sty 04, 2007 10:28 am Temat postu: |
|
|
najlepiej będzie gdy odwiedzisz lekarza dermatologa, czasmi przy wznowieniu choroby włosy tez wypadaja, , powiedz u dermatologa , co bierzesz, i byc może dostanieś coś co ci pomoże, nie ma co smaemu eksperymentowac, jak na rzie polecam , skrzyp w pokrzywą, w kapsułkach, jesli nie pomoze to nie zaszkodzi, ale raczej moze wzmocnic włosy i paznokcie _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Itunia Master butterfly

|
Wysłany: Czw Sty 04, 2007 5:16 pm Temat postu: |
|
|
Mi wypadały włosy nawet w czasie remisji... To zależy od wielu czynników. Najważniejsze to nie panikować. My tu wszyscy Cię rozumiemy i wiemy, co czujesz.
Co do tych plam na rękach, to rzeczywiście nie powinno ich być. Pierwsza rzecz, którą sprawdza moja pani dr podczas wizyty to stan moich dłoni. Sterydy powinny na to pomóc... |
|
Powrót do góry |
|
 |
jatemi Junior

|
Wysłany: Czw Sty 04, 2007 8:06 pm Temat postu: |
|
|
witam, od dawna mam problem z wypadaniem włosów (przyczyna nie jest do końca wyjaśniona) i poza tym co serwuje dermatolog, to prywatnie stosuję pantovigar. Po raz pierwszy było to przed chyba 10 laty, kuracja trwała 3 miesiące a włosy odrosły. Teraz też stosuję i muszę stwierdzić, że włosy przestały wypadać a też zapychały odpływ. Choruje też na łysienie plackowate - to tak na marginesie, bo łyse kółeczka pojawiają się a po kuracji znikają i do... kolejnej takiej sytuacji.
czy sprawił to pantovigar czy moje przekonanie, że środek ten jest skuteczny? - chyba to i to + leki przepisane przez dermatologa.
Pantovigar niestety mozna kupic w Niemczech - koszt 90 kapsułek to ok. 30 euro (jest teraz już bez recepty) |
|
Powrót do góry |
|
 |
Pasja Master butterfly

|
Wysłany: Pią Sty 12, 2007 12:26 pm Temat postu: |
|
|
Dziękuję wszystkim za rady
zastosowałam się do większości i trochę panika ze mnie zeszła
dalej tracę włosy ale już nie w katastrofalnych ilościach
istnieje szansa że jednak nie wyłysieję .. )) |
|
Powrót do góry |
|
 |
Oleczek Junior

|
Wysłany: Pią Sty 12, 2007 5:01 pm Temat postu: |
|
|
Powiem Wam że ja mam teraz w czasie remisji dużo piękniejsze włosy, aniżeli przed chorobą...Bo zaraz na początku gdy brałam duże dawki Encortonu i w ogóle wyglądałam jak Wielkie Nic, włosy wypadały mi garściami, wręcz miałam takie łyse placki. Co gorsza to były wakacje i jak tu się na plaży pokazać, poderwać kogoś...Co ciekawe wtedy też poznałam swojego chłopaka z którym do dziś jestem, i on cały czas podkreśla, że warto było poczekać, by móc dotykać tak ładnych i gęstych włosów...Najdziwniejsze jest jednak to, że kiedyś miałam proste włosy, natomiast teraz lekko kręcone  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Itunia Master butterfly

|
Wysłany: Pią Sty 12, 2007 5:44 pm Temat postu: |
|
|
Oleczek - jak już pisałam, u mnie jest tak samo. Miałam proste jak druty włosy - teraz mam faliste i bardzo puszyste  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Oleczek Junior

|
Wysłany: Pią Sty 12, 2007 5:46 pm Temat postu: |
|
|
Patrząc na zdjęcie aż się wierzyć nie chce...Ale w sumie fajna taka zmiana nie? Mi się bynajmniej teraz bardziej podobają moje włosy:) |
|
Powrót do góry |
|
 |
Itunia Master butterfly

|
Wysłany: Pią Sty 12, 2007 5:49 pm Temat postu: |
|
|
Zdjęcie jest sprzed ponad roku. Mi się podobają moje loczko-fale. Nie narzekam  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Oleczek Junior

|
Wysłany: Pią Sty 12, 2007 5:51 pm Temat postu: |
|
|
I bardzo dobrze:) Chociaż tyle mamy pociechy z tego naszego chorowania... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ewelina Master butterfly

|
Wysłany: Nie Maj 06, 2007 11:21 am Temat postu: |
|
|
podaję przepis na wzmocnienie cebulek włosowych, ostatnio mam spory problem, włosy wypadają i wypadają i nie zamierzają przestać, tak więc zaczęłam pytać, to tu, to tam i coś znalazłam, tak więc:
żółtko, sok z cytryny i oliwa z oliwek wymieszać, wetrzeć w skórę głowy, pozostawić na ok 20 min i już! Myślę, że ów zabieg dobrze by było powtarzać sobie raz w tyg. Powodzenia! _________________ Z każdej ciemnej doliny jest jakieś wyjście, jakiś tęczowy szlak  |
|
Powrót do góry |
|
 |
jo.asia Kadet

|
Wysłany: Sro Maj 09, 2007 5:55 pm Temat postu: |
|
|
mam ten problem po umyciu głowy woda nie spływa przez mnóstwo włosów, stosowałam wszystko, przepis z żółtkiem też - jest dobry, włosy naprawdę nabierają blasku ale jest to dosyć uciążliwe na dłuższą metę a na mnie i tak już nie działa, jakiś czas brałam revalid trochę pomógł i miałam jeszcze odżywkę arnica (dostępna tylko w salonach fryzjerskich) w ampułkach do wcierania w skórę głowy to również pomogło na jakiś czas. Polecany Wax też przerabiałam ale w ogóle na mnie nie zadziałał. Posunęłam się nawet do stosowania odżywki do włosów o bardzo nie fajnej nazwie, której nawet nie wymienię a włosy jak wypadały tak wypadają. Lekarz powiedział że to pewnie awitaminoza, a łykanie dodatkowych witaminek też nie przyniosło oczekiwanych skutków. Trudno włosy nie są najważniejsze, już bardziej mnie przeraża to że bez przerwy tyję  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Sro Maj 09, 2007 5:59 pm Temat postu: |
|
|
jo. asiu stosowałas skrzyp polny z pokrzywą?
mam nadzije ze jednak co nieco zostanie włosów jest bardzo duzo na głowie , jak choróbsko sie uspokoi to i włosy zaczna rosnąc na nowo,
co do tycia, hmmm, skąd ja to znam
co ciekawe tyje teraz kiedy sterydów jest mniej wiecej tak samo,bo tylko 16 mg czasmi 20 metypredu kiedys szły dawki 80 mg i nawet wiecej a byłam szczupła jak trzcinka  _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
jo.asia Kadet

|
Wysłany: Sro Maj 09, 2007 6:06 pm Temat postu: |
|
|
hmm skrzyp polny z pokrzywką? jak to się stosuje? brałam tabletki ziołowe ze skrzypem polnym. A z tyciem to u mnie podobnie przy 8-śmiu tabletkach calcortu prawie nic nie przytyłam w szpitalu po 6 kroplówkach po 1000 schudłam a teraz przy 2-ch jestem coraz większa i większa, odchudzać się nie mogę bo zaraz nie anemia dopada a jak próbowałam mniej jeść to tak mi spadał poziom cukru że słabo mi się robiło. Monika może znasz jakiś sposób na tycie ? (nie wiem czy ten temat był już poruszany bo jeszcze nie zdążyłam wszystkiego przeczytać) |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|