|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kasia 72 Master butterfly

|
Wysłany: Pon Sty 15, 2007 10:23 am Temat postu: Masaż stóp (receptorów) |
|
|
Receptory odpowiadające narządom wewnętrznym są umieszczone na stopach. Są to unerwione punkty,pozostające w związku z odpowiednią częścią ciała ludzkiego.
Poprzez masaż receptorów osiaga się lepsze ich ukrwienie a co za tym idzie odnośnego narządu.
Wydaje się to trochę dziwnym mechanizmem ale z mojego doświadczenia skutecznym.
Ciekawi mnie czy ktoś z Was również próbował tej metody.
Kasia. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Robert Moderator

|
Wysłany: Pon Sty 15, 2007 11:27 am Temat postu: |
|
|
Ja się na tym nie znam, ale ostatnio jakiś "spięty" chodzę. Zatem - kto wie...
Do rzeczy. Czy o to chodzi? Znalazłem jakiś opis tzw. refleksoterapii: http://www.akupresura.akcjasos.pl/masaz_stopy.html
Cytat: |
Masaż stopy (refleksologia)
Masaż stóp można przeprowadzać ręcznie, przy użyciu specjalnego wałka do masażu, podczas chodzenia boso po kamieniach, np. na plaży lub po specjalnie przygotowanej płycie z wypukłościami. Zabieg może również wykonywać druga osoba, np. masażysta.
Masażu dokonuje się palcami tzw. brzuśćcem kciuka, opuszkami palców lub tzw. kostkami. Stopy przed masażem należy posmarować tłustym kremem; gwarantuje to łatwiejsze masowanie i zabezpiecza przed podrażnieniem skóry. Nacisk w trakcie masażu może być dość silny - pamiętać należy jednak, że najpierw stosujemy ucisk delikatny, stopniowo zwiększając go, przy jednoczesnej obserwacji reakcji pacjenta, albowiem w zależności od stanu chorego organu, reakcja bólowa jest różna.
Kolejność masowania receptorów
1.Nerki, przewody moczowe i pęcherz
2.Głowa
3.Żołądek, jelita, wątroba i trzustka
4.Pozostałe punkty reagujące bólem na ucisk.
Każdy receptor masuje się około 5 minut, przy ostrych zakłóceniach można masować do 15 minut. Najbardziej korzystnym czasem stosowania wszystkich masaży jest ok. 30 minut dziennie.
Nacisk na punkt poddawany akupresurze musi być równomierny. W zależności jednak od rodzaju choroby i wieku chorego można go odpowiednio stopniować. (...) |
Reszta na podanej wyżej stronie.
Przeciwwskazania też są. Zabiegu akupresury nie powinno się stosować:
-w czasie choroby z temperaturą
-w czasie ciąży
-nowotworach złośliwych
-przy krwawieniach wewnętrznych
-w chorobach zakaźnych
-w stanach zapalnych skóry
-w ciężkich chorobach serca
-w stanie wyczerpania fizycznego i psychicznego
-po nadużyciu środków uspokajających, alkoholu, narkotyków
-----------------------
Ech, dobra, ja tu o masażu, a robota czeka.  |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Pon Sty 15, 2007 4:33 pm Temat postu: |
|
|
Tak,dokładnie o to mi chodzi.
Naprawdę nikt nie próbował? _________________ (...)"Gdziekolwiek ziemia jest snem nie przebudzonym jeszcze,
uwierzyć trzeba w kształt i kochać senny pozór,
na wietrze budować mgłę i w pół nie urywać snu.
Gdziekolwiek ziemia jest snem,tam trzeba dośnić do końca." |
|
Powrót do góry |
|
 |
Olga Stary wyjadacz

|
Wysłany: Pon Sty 15, 2007 8:38 pm Temat postu: |
|
|
Próbowałam- drogi oddechowe na dzieciach jak były małe- masaż punktu na grzbiecie stopy.
Przy bólu głowy z przodu (mam niedociśnienie) masaż 2 odnierzonych punktów na dłoni- pomagało (otwiera naczynia krwionosne mózgu), ale po pokazaniu co i jak przez człowieka zawodowo zajmujacego się Schu it su (czy jak się to pisze) i akupresurą.
Polecam książkę o akupresurze, nie wszystko nadaje się do stosowania bez odpowiedniej wiedzy, ja jej nie mam  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Agnieszka14 Master butterfly

|
Wysłany: Pon Sty 15, 2007 9:03 pm Temat postu: |
|
|
...
Ostatnio zmieniony przez Agnieszka14 dnia Czw Wrz 02, 2010 10:01 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
Olga Stary wyjadacz

|
Wysłany: Pon Sty 15, 2007 10:30 pm Temat postu: |
|
|
mała poprawka- ech ta skleroza- masowałam receptorki krtań, tchawica jak na obrazku- http://www.zielarnia.pl/art.php?tid=55
*Nie polecam sklepu i stosowania tego co na tej stronce zawarte, zerknełam a przeszukując internet znalazłam też ciekawy artykuł nt. biotonicu i "naturalnych" preparatów
Całkiem niedawno przeczytałam książkę "Akupresura, akupunktura" (dokładnego tytułu nie pamietam) ale polecam, bo coś mi się wydaje po lekturze, że równie łatwo zrobić krzywdę jak pomóc.
a i jeszcze książkę wypróbowałam na córkach, prosiły żebym ją oddała do biblioteki nie mam na kim się uczyć  |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Pon Sty 15, 2007 11:13 pm Temat postu: |
|
|
Każdy receptor można masować bez szkodliwości przez 5 minut. W przypadku ostrego ataku czas ten można podwoić.
Ostrożność zaleca się tylko przy receptorach wątroby i kręgosłupa.
Receptor wątroby może być masowany powyżej 5 minut tylko wtedy,kiedy mamy do czynienia z wystarczająa wydolnośią nerek. W przeciwnym razie wyzwoli się duża ilość substancji trująyh,ktore nie zostaną wydalone i przedostaną się do krwiobiegu.
Receptor kręgosłupa nie powinien być masowany zbyt długo,gdyż wskutek zwiększonego ukrwieniamogą nastąpić przejściowe reakcje.
Ja poświęcam codziennie jakieś pół godzinki i jest to dla mnie już rytuał.(tylko w okresie miesiączki biorę urlopik) To naprawdę nic trudnego.Trzeba się tylko konkretnie zapoznać ze strefami refleksyjnymi i odpowiadającymi im narządami. _________________ (...)"Gdziekolwiek ziemia jest snem nie przebudzonym jeszcze,
uwierzyć trzeba w kształt i kochać senny pozór,
na wietrze budować mgłę i w pół nie urywać snu.
Gdziekolwiek ziemia jest snem,tam trzeba dośnić do końca." |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|