Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Masaż stóp (receptorów)

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kasia 72
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Sty 15, 2007 10:23 am    Temat postu: Masaż stóp (receptorów) Odpowiedz z cytatem

Receptory odpowiadające narządom wewnętrznym są umieszczone na stopach. Są to unerwione punkty,pozostające w związku z odpowiednią częścią ciała ludzkiego.
Poprzez masaż receptorów osiaga się lepsze ich ukrwienie a co za tym idzie odnośnego narządu.
Wydaje się to trochę dziwnym mechanizmem ale z mojego doświadczenia skutecznym.
Ciekawi mnie czy ktoś z Was również próbował tej metody.

Kasia.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Robert
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pon Sty 15, 2007 11:27 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja się na tym nie znam, ale ostatnio jakiś "spięty" chodzę. Zatem - kto wie... Laughing
Do rzeczy. Czy o to chodzi? Znalazłem jakiś opis tzw. refleksoterapii: http://www.akupresura.akcjasos.pl/masaz_stopy.html

Cytat:
Masaż stopy (refleksologia)

Masaż stóp można przeprowadzać ręcznie, przy użyciu specjalnego wałka do masażu, podczas chodzenia boso po kamieniach, np. na plaży lub po specjalnie przygotowanej płycie z wypukłościami. Zabieg może również wykonywać druga osoba, np. masażysta.
Masażu dokonuje się palcami tzw. brzuśćcem kciuka, opuszkami palców lub tzw. kostkami. Stopy przed masażem należy posmarować tłustym kremem; gwarantuje to łatwiejsze masowanie i zabezpiecza przed podrażnieniem skóry. Nacisk w trakcie masażu może być dość silny - pamiętać należy jednak, że najpierw stosujemy ucisk delikatny, stopniowo zwiększając go, przy jednoczesnej obserwacji reakcji pacjenta, albowiem w zależności od stanu chorego organu, reakcja bólowa jest różna.

Kolejność masowania receptorów

1.Nerki, przewody moczowe i pęcherz
2.Głowa
3.Żołądek, jelita, wątroba i trzustka
4.Pozostałe punkty reagujące bólem na ucisk.
Każdy receptor masuje się około 5 minut, przy ostrych zakłóceniach można masować do 15 minut. Najbardziej korzystnym czasem stosowania wszystkich masaży jest ok. 30 minut dziennie.
Nacisk na punkt poddawany akupresurze musi być równomierny. W zależności jednak od rodzaju choroby i wieku chorego można go odpowiednio stopniować. (...)

Reszta na podanej wyżej stronie.

Przeciwwskazania też są. Zabiegu akupresury nie powinno się stosować:

-w czasie choroby z temperaturą
-w czasie ciąży
-nowotworach złośliwych
-przy krwawieniach wewnętrznych
-w chorobach zakaźnych
-w stanach zapalnych skóry
-w ciężkich chorobach serca
-w stanie wyczerpania fizycznego i psychicznego
-po nadużyciu środków uspokajających, alkoholu, narkotyków

-----------------------
Ech, dobra, ja tu o masażu, a robota czeka. Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kasia 72
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Sty 15, 2007 4:33 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak,dokładnie o to mi chodzi.
Naprawdę nikt nie próbował?
Gdziekolwiek ziemia jest snem,tam trzeba dośnić do końca."
Powrót do góry
Olga
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

PostWysłany: Pon Sty 15, 2007 8:38 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Próbowałam- drogi oddechowe na dzieciach jak były małe- masaż punktu na grzbiecie stopy.
Przy bólu głowy z przodu (mam niedociśnienie) masaż 2 odnierzonych punktów na dłoni- pomagało (otwiera naczynia krwionosne mózgu), ale po pokazaniu co i jak przez człowieka zawodowo zajmujacego się Schu it su (czy jak się to pisze) i akupresurą.
Polecam książkę o akupresurze, nie wszystko nadaje się do stosowania bez odpowiedniej wiedzy, ja jej nie mam Very Happy
Powrót do góry
Agnieszka14
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Sty 15, 2007 9:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

...

Ostatnio zmieniony przez Agnieszka14 dnia Czw Wrz 02, 2010 10:01 am, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Olga
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

PostWysłany: Pon Sty 15, 2007 10:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mała poprawka- ech ta skleroza- masowałam receptorki krtań, tchawica Wink jak na obrazku- http://www.zielarnia.pl/art.php?tid=55
*Nie polecam sklepu i stosowania tego co na tej stronce zawarte, zerknełam a przeszukując internet znalazłam też ciekawy artykuł nt. biotonicu i "naturalnych" preparatów
Całkiem niedawno przeczytałam książkę "Akupresura, akupunktura" (dokładnego tytułu nie pamietam) ale polecam, bo coś mi się wydaje po lekturze, że równie łatwo zrobić krzywdę jak pomóc.
a i jeszcze książkę wypróbowałam na córkach, prosiły żebym ją oddała do biblioteki Very Happy nie mam na kim się uczyć Wink
Powrót do góry
kasia 72
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Sty 15, 2007 11:13 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Każdy receptor można masować bez szkodliwości przez 5 minut. W przypadku ostrego ataku czas ten można podwoić.
Ostrożność zaleca się tylko przy receptorach wątroby i kręgosłupa.
Receptor wątroby może być masowany powyżej 5 minut tylko wtedy,kiedy mamy do czynienia z wystarczająa wydolnośią nerek. W przeciwnym razie wyzwoli się duża ilość substancji trująyh,ktore nie zostaną wydalone i przedostaną się do krwiobiegu.
Receptor kręgosłupa nie powinien być masowany zbyt długo,gdyż wskutek zwiększonego ukrwieniamogą nastąpić przejściowe reakcje.

Ja poświęcam codziennie jakieś pół godzinki i jest to dla mnie już rytuał.(tylko w okresie miesiączki biorę urlopik) To naprawdę nic trudnego.Trzeba się tylko konkretnie zapoznać ze strefami refleksyjnymi i odpowiadającymi im narządami.
Gdziekolwiek ziemia jest snem,tam trzeba dośnić do końca."
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: