Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Robert Moderator

|
Wysłany: Pią Lis 24, 2006 6:13 pm Temat postu: |
|
|
Zgadza się. Czy lekarz nic Ci nie wspominał? Ja przy każdej wizycie słucham konkretnego wykładu nt. co i jak stosować. Dermovate jest lekiem opartym na hormonie kortykosteroidowym. Silna sprawa. W każdym razie, miałem stosować przez trzy tygodnie, ale co dwa dni. Potem przerwa. Zdecydowanie spróbuj odwiedzić innego lekarza. Dla spokoju. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Szemek Master butterfly

|
Wysłany: Sob Lis 25, 2006 7:55 pm Temat postu: |
|
|
Ostatnio rozmyślałem nad pobraniem wycinka do badań. Jak odbywa się taki zabieg i czy są jakieś przeciwskazania albo ujemne skutki Proszę o odpowiedzi, bo moja mama nakreśliła mi jakąś czarną wizję tego zabiegu jakby to miała być jakąś bardzo ryzykowna operacja , więc chciałbym ją jakoś uspokoić w tym temacie. Z góry dzięki za wszelki odzew w tej sprawie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Robert Moderator

|
Wysłany: Sob Lis 25, 2006 8:02 pm Temat postu: |
|
|
Chodzi zapewne o wycinek skórno-mięśniowy? Spokojnie, to akurat drobnostka - odbywa się od zewnątrz. Wycinają b. niewielki fragment skalpelem i tyle. W zasadzie nie ma czego opisywać  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Szemek Master butterfly

|
Wysłany: Sob Lis 25, 2006 8:07 pm Temat postu: |
|
|
dzięki Robert, pokażę mamie ten post i się uspokoi  |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Sob Lis 25, 2006 8:10 pm Temat postu: |
|
|
spoko, najpierw miejscowo znieczulają, wydziabują kawałek mięska a potem jeśli trzeba zakładają ze 2-3 szwy (ja miałam wycinek z łydki i 4 pętelki gratis ).
to naprawdę drobiazg, nie jest to krwawa jatka w pełnej narkozie! 
Ostatnio zmieniony przez nenya dnia Sob Lis 25, 2006 9:37 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Sob Lis 25, 2006 9:26 pm Temat postu: |
|
|
przebiega to szybko i nie ma jakiś specjanych objawów po samym zabiegu, ot moze trochę poboleć, wystarczy paracetamol i ból zniknie, po kilku dniach wyciągną szwy i ok, żadna tam opercja , wytarczy jeden zastrzyk na znieczulenie miejscowe i ok , nie masz sie czym matrwić, a wycinek może sporo wykazać , nie ma żadych przeciwskazań aby tego nie można było zrobić, _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Szemek Master butterfly

|
Wysłany: Pon Lis 27, 2006 5:37 pm Temat postu: |
|
|
Ostatnio czytałem, że można stosować krioterapię w problemach skórnych w określonych przypadkach. Może ktoś z Was był na takiej terapii ??? Ja nie mogę skorzystać, bo mam także niedoczynność tarczycy (leczę się już od 12 lat), które mnie wyklucza z tego sposobu leczenia. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Pon Lis 27, 2006 5:43 pm Temat postu: |
|
|
jest więcej czynnikw wykluczających takie lecznie ,ale zanam parę osób które korzystały z tego typu lecznia ,tutaj chodziło o leczenie bólu, pomagało zwykle na dosyć długi okres czasu,a pacjnci byli bardzo zdowoleni ale nam tez osobę która doatała wstrząsu po wyjciu z komory , dlatego trzeba dokładnie rozważyc stosowanie tego typu lecznia, tylko ze swoim lekarzem , nigdy nie wolno samemu decydować _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Szemek Master butterfly

|
Wysłany: Pon Sty 01, 2007 10:31 am Temat postu: |
|
|
Nowy Rok się zaczął i jak tak patrzę tak na swoją twardzinkę to widzę, że trochę przybladła . Skóra w tym miejscu już nie różni się tak bardzo od zdrowej skóry: kolor zbliżony do reszty i wydaje się to miejsce trochę miększe. Jak na moje oko, to jest dobrze  |
|
Powrót do góry |
|
 |
agatka03 Master butterfly

|
Wysłany: Pon Sty 01, 2007 2:55 pm Temat postu: |
|
|
Oby tak dalej, Szemek!!!
Trzymam kciuki!!! _________________ ..."W życiu nie chodzi o czekanie, aż burza minie... Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu..." (Vivian Green) |
|
Powrót do góry |
|
 |
Olga Stary wyjadacz

|
Wysłany: Pon Sty 01, 2007 6:53 pm Temat postu: |
|
|
KRIOTERAPIA - PRZECIWWSKAZANIA:
Przeciwwskazania bezwzględne to:
nietolerancja zimna
ciężkie choroby serca i układu krążenia, np. niewydolność krążenia, zburzenia rytmu serca, stan po zawale mięśnia serca
nadciśnienie nieuregulowane
krioglobulinemia
kriofibrynogemia
choroba Raynauda
hemoglobulinuria napadowa
ropno-zgorzelinowe zmiany skórne
agammaglobulinemia
choroby ośrodkowego układu nerwowego
neuropatie układu współczulnego
niedoczynność tarczycy
miejscowe zaburzenia ukrwienia
znaczna niedokrwistość
działanie leków, zwłaszcza neuroleptyków i alkoholu
wyniszczenie i wychłodzenie organizmu
zaawansowana miażdżyca, zaburzenia mikrokrążenia tkanek w miażdżycy zrostowej tętnic, cukrzycy) w przewlekłej niewydolności żylnej
choroba nowotworowa
zespół Prinzmetala
obecność miejscowych odmrożeń
uszkodzenia skóry
choroby nerek i pęcherza moczowego
choroby neurologiczne: parestezje, polineuropatie
bardzo młody wiek pacjenta (dzieci do lat 10) (dyskusyjne)
Przeciwwskazania względne to:
wiek powyżej 65 lat
przebyte zakrzepy żylne i zatory tętnic obwodowych
nadmierna labilność emocjonalna wyrażająca się m.in. nadmierną potliwością skóry
Ja odpadłam w przedbiegach ze względu na zaburzenia rytmu serca , brałam zabiegi miejscowe na stawy kolanowe, ale coś mój rzs-ik nie był zachwycony jednemu osobnikowi pomoże innemu nie.
Pozdrawiam życząc zdrowia w Nowym piekniejszym Roczku  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Szemek Master butterfly

|
Wysłany: Sro Sty 17, 2007 3:15 pm Temat postu: |
|
|
Ostatnio zakończyłem współpracę z panem doktorem i dzisiaj miałem wizytę u pani doktor Młynarczyk w rzeszowskiej przychodni w "Medyku". Pani zaleciła zastosowanie maści Protopic, dostałem jeszcze do zestawu medykamentów: maść robioną do natłuszczanie mojej skórki i witaminę młodości E. Na wstępie wizyty pani poleciła zrobienie badań na boreliozę (podobno standardowe badanie na początek). Za tydzień kolejna wizyta i bardzo możliwe, że ferie będę spędzał sobie w szpitalu. |
|
Powrót do góry |
|
 |
sawona Stary wyjadacz

|
Wysłany: Sro Sty 17, 2007 9:23 pm Temat postu: |
|
|
Widzę Przemku, że trafiłeś pod dobrą opiekę . Zastanawiam się tylko co będzie z Tobą po kuracji odmładzającej . A tak serio odnośnie wczorajszego artykułu - witamina E ma właśnie silne działanie przeciwutleniające, a więc cytoprotekcyjne (chroniące komórkę). Od kilku lat również ją zażywam (pod różnymi postaciami) w dużych dawkach. Nie tak dawno ukazała się w aptekach witamina E naturalna (Tokovit E), która wykazuje znacznie silniejsze działanie biologiczne od tej syntetycznej. W sklerodermii niektórzy zalecają też inne źródła naturalne tej witaminy np: Piascledina (jest znacznie droższa) czy jak obecnie w moim przypadku - Biogal (olej z ogórecznika lekarskiego zawierający m.inn. duże ilości wit. E i F).
Co do badań na boreliozę, to faktycznie powinno być ono standardowo wykonywane przy diagnostyce schorzeń reumatycznych. Choć w moim przypadku miałam je zlecone dopiero rok po stwierdzeniu sklerodermii, gdy byłam na konsultacji w Monachium. U mnie wyszedł wynik ujemny, mimo wcześniejszego, częstego kontaktu z kleszczami.
Życzę Ci zdrówka i mam nadzieję, że będziesz miał dobre ferie niezależnie od okoliczności . _________________ Wszystko to, co miłość dotyka staje się nieśmiertelne.
(Romain Rolland) |
|
Powrót do góry |
|
 |
Robert Moderator

|
Wysłany: Czw Sty 18, 2007 9:16 am Temat postu: |
|
|
Informuj o postępach diagnostyki. Widzę, że u Ciebie nieco inaczej przebiega. Czy pani dr zleciła tylko badania w kierunku boreliozy, czy również inne? Mnie "prześwietlili" całościowo już w szpitalu. Po wakacjach na Oddziale lekarz zlecał już badania. Nie warto bronić się przed szpitalem, jeśli ma to pomóc w przyspieszeniu procedury "leczenia". I tak termin miałbyś w miarę przyzwoity - zimy nie widać, więc niewiele stracisz. Mi wypadło w czerwcu... Ciepło, słonecznie... ludzie psy na spacer wyprowadzali - przez okno można było zobaczyć, a tu kicha - żadnej przepustki, spacerku... nic. Ze świętowania obrony mgr też nic nie wyszło.
Badania na boreliozę są w zestawie standardowych. Podejrzewa się przecież udział krętek w całym procesie chorobowym. U mnie też było czysto. Z kleszczami nie miałem bliskiego kontaktu.
PS. Sawona, podanie Piascledine nie ma na celu aplikowania poprzez ten lek samej witaminy E (mimo, iż jeden ze składników - olej sojowy - zawiera kwas linolowy, wielonienasycone kwasy tłuszczowe i wit. E), ale chodzi przecież o łagodzenie zwyrodnieniowego uszkodzenia chrząstki stawowej i związanego z nim bólu, czyli usprawnienie aparatu ruchowego osoby chorej. To jest główny cel działania. Chodzi tutaj jednak o działanie wspomagajace w chorobie zwyrodnieniowej stawów oraz w towarzyszących jej bólach artrozowych. Nikt przecież nie podaje tego leku zamiast konkretnych preparatów zawierających witaminę E.
Fakt, cena zaporowa - za 30 tabletek średnio 100pln wypada z kieszeni Bez recepty i bez zniżki.
Na początek oprócz Piascledine dostałem też zestaw witaminy A+E. Oba przyjmowane równolegle. Oczywiście na poprawę stanu zewnętrznej "powłoki". |
|
Powrót do góry |
|
 |
Szemek Master butterfly

|
Wysłany: Czw Sty 18, 2007 1:02 pm Temat postu: |
|
|
Z tego co się dowiedziałem od pani doktor to badanie ma wykluczyć ogniska zapalne. Zapytała się również o stan mojego uzębienia. może zęby nie są jak perełki, ale na razie jest wszystko jest w porządku (chociaż przydałoby się już odwiedzić dentystę, bo zapomni jak wyglądam )
Ostatnio zmieniony przez Szemek dnia Czw Sty 18, 2007 2:39 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
|