Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
barbara Stary wyjadacz

|
Wysłany: Pią Sty 26, 2007 4:25 pm Temat postu: Gastroskopia ktos mial? |
|
|
A jednak stalo sie!! Lekarka podejrzewa ,,Gastritis acid' (reflux)
Wiedzialam ze tak bedzie. Boje sie gastroskopii ale wiem ze to dla mojego dobra. Ciagle czuje dyskomfort i problemy wiec musze isc. narazie przepisala controloc i cos tam jeszcze. Ide prywatnie. Mial ktos gastroskopie z was? |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Pią Sty 26, 2007 4:29 pm Temat postu: |
|
|
basia, mogłas spokojnie kontynuowac w poprzednim wątku, po co od razu zakładac nowy, kiedy temat jest ten sam i jest ciągłość myśli?
tak, ja miałam, przezyłam. łącznie z pobieraniem wycinków i usuwaniem polipa przełyku, więc dłużej niz zazwyczaj, ale zapewniam, że nia ma powodu do paniki, badanie mało przyjemne, ale niezbędne. |
|
Powrót do góry |
|
 |
barbara Stary wyjadacz

|
Wysłany: Pią Sty 26, 2007 4:32 pm Temat postu: |
|
|
uuups sorki hihihihi |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mella Master butterfly

|
Wysłany: Sob Sty 27, 2007 10:47 am Temat postu: |
|
|
Barbara, spokojnie, jest dużo gorszych badań niż gastroskopia. Gdy podejdziesz do tego badania na luzie, łatwiej i szybciej to badanie przebiegnie - przy rozluźnionym przełyku łatwiej połkniesz rurkę. To naprawdę nic strasznego Ja mam zawsze odruch wymiotny przy badaniu szpatułką zaczerwienionego gardła, a gastroskopię przeszłam nad wyraz łatwo - połknęłam rurkę szybko i bezboleśnie.  _________________ "Wszyscy jesteśmy zdolni do wielkich rzeczy, jeśli nie pozwolimy, by pokonał nas strach przed własną słabością."
Jan Paweł II |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Sob Sty 27, 2007 10:53 am Temat postu: |
|
|
barbara, nie masz się czego bac, to naprawde nic takiego, coz tych tur jest więcej a uwirze ,ze to badanie nie jest takie straszne jak sie wydaje,
jeszcze im zemdlejes i co ? odłożą na inny termin, _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Olivia Junior

|
Wysłany: Sob Sty 27, 2007 11:13 am Temat postu: |
|
|
Ja moja gastroskopie wspominam milo:D haha przed nia dali mi glupiego jasia wiec jezdzilam po calym oddziale na wozku i wszystkich zaczepialam bylo tak smiesznie.. a samo badanie bezbolesne , pobieranie wycinkow tez..
nie ma co sie bac!
pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
aniusia Master butterfly

|
Wysłany: Sob Sty 27, 2007 9:22 pm Temat postu: |
|
|
Nie bójcie się, gastroskopia to nic strasznego. Miałam już trzy razy. Najgorszy jest moment przełknięcia rurki, ale znieczulaja i w ułamku sekundy rurka jest w żołądku. Nic nie boli, ani badanie, ani pobranie wycinka.  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
OLESIA Master butterfly

|
Wysłany: Nie Sty 28, 2007 8:29 am Temat postu: |
|
|
mało przyjemne ale można przeżyć- jak patrzę na to badanie z perspektywy czasu to nie było tak strasznie _________________ Szczęście jest jak słońce lecz nawet na słońcu znajdują się plamy. |
|
Powrót do góry |
|
 |
kasiakuc Master butterfly

|
Wysłany: Nie Sty 28, 2007 9:49 am Temat postu: |
|
|
Barbara gdy już będziesz po gastroskopii sama stwierdzisz że to nic takiego..ja mialam już kilka razy i za kazdym razem trocę się obawiam bo nie biorę znieczulenia bo potem mam kłopot z oddychaniem nie czuję tchawicy i muszę kontrolować oddech co mi przeszkadza ..tylko raz dalam sie znieczulić innym widać to nie przeszkadza...to badanie jest bardzo ważne by zdiagnozować co sie dzieje w środku i wierz mi że są gorsze badania...reflux dobrze sie leczy...zreszta jak bedziesz po to daj znać...  _________________ cieszmy sie każdą chwilka bo życie tak krótkie jest |
|
Powrót do góry |
|
 |
aniams Kadet

|
Wysłany: Nie Sty 28, 2007 1:34 pm Temat postu: |
|
|
Ja się nie mogę skarżyć na gastroskopię. Miłam dwa razy. Jeżeli jesteś opanowana, oddychasz spokojnie i regularnie oraz nie panikujesz to wszystko przejdzie gładko. Przy pierwszej nie miałam nawet odruchu wymiotnego. W zeszłym roku jak robiłam miałam pobierane wycinki, miałam odruchy wymiotne ale i tak staralam się leżeć spokojnie i nie panikować. Szybko skończyło się i było po wszystkim.
Duże znaczenie ma też lekarz który wykonuje badanie. Dobry lekarz poradzi sobie sprawnie i szybko.
Powodzenia  |
|
Powrót do góry |
|
 |
pini1 Junior

|
Wysłany: Wto Sty 30, 2007 12:34 pm Temat postu: toczen |
|
|
mialam 3 razy gastroskopie
nie ma stachu polkniesz rurke i nawet sie nie obejrzysz a juz bedzie po  |
|
Powrót do góry |
|
 |
barbara Stary wyjadacz

|
Wysłany: Wto Sty 30, 2007 4:49 pm Temat postu: |
|
|
Ale namieszane! Przed gastro bylam u lekarki od mojej choroby i powiedziala ze na razie odlozymy gastroskopie. kazala na 1 m-c wylaczyc immuran jezeli to nie pomoze to wtedy gastro |
|
Powrót do góry |
|
 |
Oleczek Junior

|
Wysłany: Sro Sty 31, 2007 1:17 pm Temat postu: |
|
|
Faktycznie gastroskopia to jeszcze nie taka straszna rzecz, zwłaszcza jeśli 15 minut po niej ma się kolonoskopię (( Tego badania nie chciałabym drugi raz przechodzić... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Sro Sty 31, 2007 4:13 pm Temat postu: |
|
|
coz masz racje , zgadzam sie z toba w 100% , ale oprócz kolonoskopii tez powównywalny jest wlew kontrastowy do jelit , sama przyjemność, dla mnie to chyba było jeszcze gorsze,  _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Sro Sty 31, 2007 4:53 pm Temat postu: |
|
|
hej, może nie targujmy się "co gorsze" bo to i tak wyłącznie wrażenia osobiste - ja tam wole kolonko od gastro
a możemy ludzi niepotrzebnie nastraszyć! jak trzeba to trzeba. i koniec.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|