Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Robert Moderator

|
|
Powrót do góry |
|
 |
angela Master butterfly

|
Wysłany: Pon Lut 05, 2007 11:29 pm Temat postu: |
|
|
Mam pytanko związane z białkiem tzn. jego obniżeniem w moczu. Czy ktoś z Was brał, bierze enarenal właśnie od obniżenia białka i w jakich dawkach?... bo on mi pomaga i się zastanawiam jakie dodatkowe leki mogą również tak działać (również biorę imuran)? _________________ Szczęście nie jest dziełem przypadku, ani darem bogów. Szczęście to coś, co każdy z nas musi wypracować dla siebie samego. |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Wto Lut 06, 2007 8:47 am Temat postu: |
|
|
ja brałam enarenal 5 mg, ale u mnie okazał się za słaby i zmienili go na Piramil, a czy działa to jeszcze nie wiem _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
kasiulka Master butterfly

|
Wysłany: Wto Lut 06, 2007 2:00 pm Temat postu: |
|
|
Ja biore 5mg enarenalu od p[oczatku choroby czyli 7 lat. W sumie to nie widze różnicy w samopoczuciu (czy tez białkomoczu- nie mam go od 5lat ) nawet jak go nie wezmę. obaj lekarze prowadzący stwierdzili że przyjmowany dlugo ma dobry wpływ na nerki (osłania, czy jakoś tak... ) i niża w nich ciśnienie. No wiec jesli biore tak długo i od ponad 5 lat bialko sie nie pojawilo to można chyba twierdzić, że ma a nerki dobry wpływ
A imuran to brałam w zaostrzeniach (skoku przeciwciał, ale bez tzw. objawów klinicznych) ale jsaki to ma wpływ na białko w moczu- nie wiem... |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Wto Lut 06, 2007 2:36 pm Temat postu: |
|
|
Enarenal jest lekiem przeciwnadciśnieniowym, jego zadaniem nie jest "obniżenie białka w moczu", to dzieje sie jakby przy okazji, bo jak ulotka podaje:
Cytat: |
Zwiększa przepływ krwi przez nerki oraz przez naczynia mózgowe i kończyn dolnych. Zwalnia rozwój niewydolności nerek w uszkodzeniu nerek z powodu cukrzycy i nadciśnienia. |
źródło
Imuran również ma bardziej ogólne zastosowanie - to immunosupresant, który oddziałowuje na cały organizm, w efekcie ale pośrednio przyczynia się do poprawy stanu nerek, bo po prostu "wygasza" reakcje autoimmunologiczne, czyli w sumie oba leki działają jakoś na nerki i białko w moczu, tak samo zresztą jak sterydy i antymalaryki
nie wydaje mi się, że jst jeszcze Coś co powinnaś łykać dodatkowo z myślą o białku, trzeba robic wszysto by ograniczyć aktywność tocznia, automatycznie uwidoczni się to w wynikach badań...
imuran i enerenal to bardzo popularna kombinacja. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mella Master butterfly

|
Wysłany: Sro Lut 07, 2007 9:27 am Temat postu: |
|
|
nenya napisał: |
Enarenal jest lekiem przeciwnadciśnieniowym, jego zadaniem nie jest "obniżenie białka w moczu", to dzieje sie jakby przy okazji, |
no właśnie dlatego nefrolodzy zapisują leki przeciwnadciśnieniowe, żeby zmniejszyć ciśnienie w kłębkach i dzięki temu uzyskać spadek białka w moczu. Ja też brałam Enarenal (5-10 mg), ale krótko - miałam po nim silne bóle głowy, potem Inhibace - niestety po nim kaszlałam, a ponieważ śpiewam w chórze bardzo mi to przeszkadzało, potem Xartan - dobrze tolerowałam, ale białka nie zmniejszał tak jak powinien (nawet po zwiększeniu dawki), dlatego lekarka zmieniła mi na Miocardis - badania będę rozbiła za dwa tygodnie, to się okaże czy działa. _________________ "Wszyscy jesteśmy zdolni do wielkich rzeczy, jeśli nie pozwolimy, by pokonał nas strach przed własną słabością."
Jan Paweł II |
|
Powrót do góry |
|
 |
angela Master butterfly

|
Wysłany: Sro Lut 07, 2007 7:41 pm Temat postu: |
|
|
Nom sporo, sporo tylko, że ja zawsze miałam niskie ciśnienie. A jakdołączyliśmy enarenal sosunkowo niedawno no to naprawdę spadło białko z 1,2g do 0,6g i narazie utrzymuje się tak za 2 tygodnie się okarze jakie jest i co dalej. Zastanawia mnie czy on wyrządza w takich dawkach skutki uboczne wewnątrz mojego ciała bo ogólnie super się czuje nawet nie boli głowa...  _________________ Szczęście nie jest dziełem przypadku, ani darem bogów. Szczęście to coś, co każdy z nas musi wypracować dla siebie samego. |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Czw Lut 08, 2007 6:07 pm Temat postu: |
|
|
ja w okresie brania Enarenalu w DZM miałam ok 4-5g białka nie zwiększyli mi go, tylko dali co innego; ten Piramil ponoć jest silny bardzo
no i do tego encorton i cyklosporyna oczywiście
teraz mam ok 1 g/24 h białka _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
angela Master butterfly

|
Wysłany: Czw Lut 08, 2007 8:24 pm Temat postu: |
|
|
No widocznie na Ciebie nie zadziałał enarenal. Na każdego działa co innego zresztą wiesz, że nasza chorba to dziwna ,,istotka" i każdy inaczej ją odbiera a ona nas hehe... narazie nie będe nic zmieniać. Okaże się co i jak za 2 tygodnie  _________________ Szczęście nie jest dziełem przypadku, ani darem bogów. Szczęście to coś, co każdy z nas musi wypracować dla siebie samego. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Itunia Master butterfly

|
Wysłany: Pią Lut 09, 2007 9:50 am Temat postu: |
|
|
Na białkomocz bardzo pomaga Xartan w zestawieniu np. z Enarenalem czy Enapem. Mi pomógł. Teraz biorę Accupro, bo wystarczy go przyjmować tylko raz na dobę. Enarenal musiałam brać rano i wieczorem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
angela Master butterfly

|
Wysłany: Pią Lut 09, 2007 5:28 pm Temat postu: |
|
|
A ten Accupro 10 dostalam od mojej profesor bo wlasnie go sie przyjmuje raz dziennie a nie jak enarenal 2 razy, ale się boję że on nie działa tak jak enarenal i jeszcze nie zmieniłam go. Ten dobrze toleruje a po tamtym ja nie wiem co może dziać się. Chyba nie będe zmieniać zanim nie zrobie DZM... jak będzie ok to wtedy wupróbuje bo w końcu lepiej brać raz dziennie
Ktoś miał po nim jakieś skutki uboczne
Itunia Twoim zdaniem jest lepszy niż enarenal  _________________ Szczęście nie jest dziełem przypadku, ani darem bogów. Szczęście to coś, co każdy z nas musi wypracować dla siebie samego. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Pią Lut 09, 2007 5:43 pm Temat postu: |
|
|
moj brat stosuje ten lek przy nadcisnieniu jest dobry, ale moim zdaniem jesli jest efekt po enarenalu to nie ma sensu zmieniać na cos innego, gdyby nie bylo efektu to co innego _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Itunia Master butterfly

|
Wysłany: Pią Lut 09, 2007 9:39 pm Temat postu: |
|
|
angela napisał: |
Itunia Twoim zdaniem jest lepszy niż enarenal  |
Lepszy tzn. tylko pod względem wygody, bo trzeba go brać tylko raz dziennie. Tak samo dobrze tolerowałam oba te leki. |
|
Powrót do góry |
|
 |
kasiulka Master butterfly

|
Wysłany: Nie Kwi 01, 2007 2:06 pm Temat postu: |
|
|
Kingo!
Mnie lekarz odwodził zawsze od pomysłu z basenem Szkoda, bo uwielbiam (a raczej uwielbiałam) pływać. Poza tym po basenowym szaleństwie mam ślad białka w moczu, więc chyba mi nie służy
Ani!
Nie martw sie, to minie Wybierz sie czym prędzej do lekarza- on pewnie coś zaradzi. powodzenia i głowa do góry _________________ "Życia nie można wybrać, ale można z niego coś zrobić" <Peter Lippert> |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Nie Kwi 01, 2007 2:31 pm Temat postu: |
|
|
na tyle często, że mamy nawet oddzielny wątek:
Zapalenia dróg moczowych
tam sporo o infekcjach i piciu żurawin, może jakoś skorzystasz...
tak zwykle bywa, że jak się już sypie to na całego, jesteś najwidoczniej osłabiona i bardziej podatna, więc ciągle Coś nowego, trzymaj się  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|