Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Kwas moczowy
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
angela
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Nie Lut 11, 2007 12:43 pm    Temat postu: Kwas moczowy Odpowiedz z cytatem

Lubiąc jedzenie i spożywanie go w nadmiernych ilościach, nasz organizm nie daje sobie rady z tą obfitością pożywienia, którą musi przerobić.Świadomie zmuszamy go do gromadzenia niestrawionych resztek w różnych częściach naszego ciała. Te niestrawione resztki zatruwają nas od wewnątrz... czy oczyszczanie organizmu z kwasu moczowego w naszych przypadkach jest bezpieczne Question
Znalazłam taki przepis(profilaktyczny) sok z cytryny należy pić według:
Dzień 1 i 10- 1 cytryna
Dzień 2 i 9- 2 cytryny
Dzień 3 i 8- 3 cytryny
Dzień 4 i 7- 4 cytryny
Dzień 5 i 6- 5 cytryn
Jeżeli nie da się pić samego soku to rozcieńczyć go i dodać łyżeczkę miodu.
Przepis leczniczy:
W czasie tej kuracji sok należy pić tylko w czystej postaci. Pić go trzeba pół godziny przed lub godzinę po posiłku- jak komu wygodniej.
Dzień 1 i 12- 5 cytryn
Dzień 2 i 11- 10 cytryn
Dzień 3 i 10- 15 cytryn
Dzień 4 i 9020 cytryn
Dzień 5,6,7 i 8- 25 cytryn

Wyczytałam również, że sok z cytryny zawiera hormon fitoestrogenowy i jest szczególnie pożyteczny dla kobiet w starszym wieku Question
Agnieszka14
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Nie Lut 11, 2007 4:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ups Angela a co na to żołądek? Wink
ja bym chyba padła Wink
u starszych kobiet-po menopauzie-jest mniejsza produkcja estrogenów (hormonu młodości Smile ) i stąd niemiłe objawy związane ze starszym wiekiem... (skóra nieelastyczna i sucha, nerwowość, zaburzenia trzymania moczu itp itd). Nie słyszałam nigdy o estrogenach w cytrynach...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Robert
Moderator
Moderator

PostWysłany: Nie Lut 11, 2007 5:22 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No właśnie... same cytryny i sok w czystej postaci? Surprised
Jakieś alternatywy chyba są, co? Jeśli o leczeniu mówimy to chyba pewna "dieta" byłby wskazana - wykluczenie produktów bogatych chociażby w puryny (np. mięso - podroby chociażby, lub niektóre gatunki ryb, kawa, rośliny strączkowe), utrzymywanie stabilnej wagi ciała, rezygnacja z alkoholu. Przy tym należy spożywać dużą ilość płynów ułatwiając eliminację kwasu moczowego przez ukł. moczowy.
Plus racjonalne odżywianie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
martek
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Nie Lut 11, 2007 9:43 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj Angela Very Happy
Oj ja bym nie ryzykowała ze względu na nereczki.
Mnie sie żle kojarzy - zaraz kamyczki. No nie wiem. Jednak nie zaryzykowałabym.
Pozdrawiam
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pon Lut 12, 2007 4:20 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

aby zmniejszyc kawas moczowy nalezy ograniczyc spozycie mięsa oraz sczegolnie czekolady , ona wplywa bardzo niekorzystnie właśnie zwiększenie kwasu moczowego
angela
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sob Lut 17, 2007 3:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
martek napisała : Oj ja bym nie ryzykowała ze względu na nereczki. Mnie sie żle kojarzy - zaraz kamyczki...

Właśnie wyczytałam, że na kamyczki to wogóle super jest ten przepis, że jest jednym z najlepszych środków przeciw kamieniom.
kasia 72
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Nie Lut 18, 2007 12:57 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Angela,stosowalam kilka razy ten profilaktyczny przepis...chyba z ksiązki Tombaka.....to było jeszcze przed ciążą......(mniej więcj raz na kwartał)....Nawet specjalną wyciskarkę do sokow tata mi kupił.
Teraz jakos sobie nie mogę zorganizować czasu.......ale może warto byłoby znowu popijać raz na jakiś czas.
Gdziekolwiek ziemia jest snem,tam trzeba dośnić do końca."
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
angela
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Nie Lut 18, 2007 10:39 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nom właśnie to przepis Tombaka, a możesz mi kasiu napisać, czy Ci to pomogło, albo inaczej czy widziałaś jakąś różnicę za czasów nie picia a picia soku Question
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Nie Lut 18, 2007 5:41 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

czytałam przy chorych nerkach ten przepis jest dobry , od czasu do czasu zakwaszenie organizmu jest nawet wskazane, ale to ma byc tylko co jakis okres czasu nie pamietam jak często, moja koeżanka to stosowała i z dobrym skutkiem zresztą ,ona stosowała sporo rzeczy z ksiązek Tombaka
angela
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Nie Lut 18, 2007 8:23 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Chyba 2 razy do roku taką kurację można przeprowadzać. Troszkę boję się, że mi po prostu nie dobrze będzie, w sumie to razem biorąc 200 cytryn Exclamation przez 12 dni to dość krótki okres... może wypróbuję Rolling Eyes
martek
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Nie Lut 18, 2007 11:26 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Angela Very Happy Zrobisz jak uważasz. Jednak ja nie mam nadal przekonania do takiej kuracji.
Owszem cytryna pomaga w rozpuszczaniu kamyczków ale to nie jest az takie proste. Kamienie można mieć moczanowe, szczawianowe czy fosforanowe.
Wracając do tematu, duże dawki witaminy C pomagają uwolnić kwas moczowy z tkanek. Jednak zbyt duże dawki mogą uwolnić tyle kwasu moczowego, że powstana kamienie nerkowe..
Poczytaj sobie artykuły o dnie moczanowej. Sporo tego jest a najważniejsza jest właśnie dieta, czyli czego bezwzględnie unikać (m.in.podroby, alkohol, czekolada, kakao), jakie produkty wprowadzic do naszej diety, a jakie jeść sporadycznie.
Zanim zechcesz przeprowadzić kurację na sobie, lepiej skonsultuj z lekarzem.
Pozdrawiam
kasia 72
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Lut 19, 2007 11:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Angela,ja bym się na Twoim miejscu najpierw pokusiła na ten pierwszy przepis (z mniejszej ilości cytrynek). sama zobaczysz jak Twój organizm zareaguje... i czy w ogóle będziesz mogła go przełknąć.
Muszę powiedzieć,że nie zauważyłam u siebie żadnych niekorzystnych objawów po piciu soku...czułam się w porządku i wyniki też miałam dobre....no i może jeszcze tak często nie łapałam przeziębień.
Ale czy to wina soku???
Są też osoby,które podchodzą do takich specyfików sceptycznie więc może jeszcze spytaj się swojego lekarza co o tym myśli.
Ja w każdym razie napewno jeszcze wróocę do tego przepisu.
Powrót do góry
nenya
SuperMOD
SuperMOD

PostWysłany: Wto Lut 20, 2007 11:11 am    Temat postu: Re: Kwas moczowy Odpowiedz z cytatem

angela napisał:
Lubiąc jedzenie i spożywanie go w nadmiernych ilościach, nasz organizm nie daje sobie rady z tą obfitością pożywienia, którą musi przerobić.Świadomie zmuszamy go do gromadzenia niestrawionych resztek w różnych częściach naszego ciała. Te niestrawione resztki zatruwają nas od wewnątrz...

Wyczytałam również, że sok z cytryny zawiera hormon fitoestrogenowy i jest szczególnie pożyteczny dla kobiet w starszym wieku Question

Shocked a jakie to niestrawione resztki i w których częściach ciała? Laughing
i jak się mają fitoestrogeny do niewyjaśnionego-do-końca znaczenia gospodarki hormonalnej, szczególnie estrogenów, w uaktywnianiu tocznia?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
angela
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Lut 20, 2007 1:08 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nenyo ja nie wiem może chodzi o to, że po prostu nasz organizm gdy zmuszamy go do trawienia coraz więcej i w coraz krótszym czasie to po prostu nie nadąża...
kasia 72
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Lut 20, 2007 2:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Angeli chyba chodzi o utylizację odpadów w naszym organizmie......nieusunięte metabolity układu moczwego.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do: