|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
angela Master butterfly

|
Wysłany: Sob Lut 17, 2007 3:16 pm Temat postu: |
|
|
No ja rozumiem, ale chyba każdy lekarz ma ,,swoje dni" więc możesz po prostu wybrać dzień w którym on będzie przyjmował... _________________ Szczęście nie jest dziełem przypadku, ani darem bogów. Szczęście to coś, co każdy z nas musi wypracować dla siebie samego. |
|
Powrót do góry |
|
 |
aska000 Junior

|
Wysłany: Sob Lut 17, 2007 9:46 pm Temat postu: |
|
|
witam serdecznie!!!
Mam pytanko odnosnie sterydow. Obecnie biore metypred w dawce 16 lekarz chce zejsc z 16 do 12 czy to nie za duzy spadek od razu?? teraz sie nie zgodzilam ale niedlugo mam druga wizyte i musze cos postanowic... prosze o odpowiedz |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Nie Lut 18, 2007 9:31 am Temat postu: |
|
|
angela lekarz nie ma "swoich dni" to jest poradnia przykliniczna i kogo przyślą, ten jest
aska000 lekarz chyba wie, co robi - a przynajmniej powinien wiedzieć myślę, że nie jest to duże zejscie - ja biorę Encorton i schodzę o 5mg co 10 dni i nie jest źle
pozdrawiam  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
angela Master butterfly

|
Wysłany: Nie Lut 18, 2007 10:37 am Temat postu: |
|
|
Asiu mi też się wydaje, że to nie jest tak dużo, ja również skochdząc z encortonu najpierw schodziłam co 5mg co miesiąc, ale za drugim razem schodziłam co 5mg co tydzień... pozdrawiam
kinga to beznadziejnie, cały czas od nowa opowiadać przebieg choroby.... _________________ Szczęście nie jest dziełem przypadku, ani darem bogów. Szczęście to coś, co każdy z nas musi wypracować dla siebie samego. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Nie Lut 18, 2007 5:44 pm Temat postu: |
|
|
ja tez schodziłam zmetypredu co 4 mg, czyli 5 mg encortonu, zresztą chyba inaczej nie da się schodzic z tego, tabletki sa po 4 mg i po 16 mg, chyba nie ma 8 mg, ? ja nie miałam nigdy wiec nie wiem, ale z 32 mg schodziłam własnie po 4 mg _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
aniusia Master butterfly

|
Wysłany: Wto Lut 20, 2007 9:16 pm Temat postu: |
|
|
Witajcie! proponuję wszystkim wapno, które sama biorę od czasu kiedy oprócz metypredu (24 mg) zaczęłam brać jeszcze endoxan (50 mg.). Jest to Vitrum Calcium które zawiera wapń z muszli ostryg. Są to podłużne zielone tabletki. Dobrze chroni kości i zęby. W aptece dostepne bez recepty, należy powiedzieć, że chodzi o wapno z muszli ostryg.
Pozdrawiam. Ania  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
angela Master butterfly

|
Wysłany: Sro Lut 21, 2007 8:51 am Temat postu: |
|
|
Ja anusiu zaopatrzyłam się w Calperos, posłuchałam forumowiczek i jak narazie wszystko ok, w sumie nie wiem czego miałam się spodziewać hehe... tylko, że strasznie duże opakowanie i te niebieskie tabletki troszkę się zdziwiłam  _________________ Szczęście nie jest dziełem przypadku, ani darem bogów. Szczęście to coś, co każdy z nas musi wypracować dla siebie samego. |
|
Powrót do góry |
|
 |
gusia_92 Master butterfly

|
Wysłany: Sro Lut 21, 2007 8:57 am Temat postu: |
|
|
nie moglm nic znalesc wiec moze napisze tutaj.
chodzi mi o metotrexat. mama ma brac zastrzyki przez dluzszy okres czasu i w zwiazku z tym ma kilka pytan.
mianowicie czy komus po metotrexacie wypadaly wlosy? czy ten lek podaje sie stale czy z jakas przerwa? i czy przy jego zazywaniu moze byc wieksza nadwrazliwosc na slonce jak w przypadku imuranu? _________________ .:Hoy se que tu ya no me quieres y eso es lo que mas me hiere:. |
|
Powrót do góry |
|
 |
angela Master butterfly

|
Wysłany: Sro Lut 21, 2007 9:04 am Temat postu: |
|
|
Gusiu ja znalazłam coś takiego :
Cytat: |
Działanie niepożądane: zaczerwienienie skóry, świąd, pokrzywka, nadwrażliwość na światło, odbarwienia, łysienie, wylewy podskórne, teleangiektazje, trądzik, czyrakowatość, utrata włosów. Mielotoksyczność: często leukopenia i małopłytkowość, także niedokrwistość, pancytopenia, hipogammaglobulinemia, krwawienia, posocznica, zapalenie dziąseł, często zapalenie gardła i zapalenie błony śluzowej jamy ustnej, jadłowstręt, często nudności i wymioty oraz trudności w połykaniu, biegunka, owrzodzenia przewodu pokarmowego, krwawienia z przewodu pokarmowego, krwotoczne zapalenie jelit, perforacja jelit, uszkodzenia wątroby i nerek, zaburzenia jajeczkowania i spermatogenezy, przejściowa oligospermia, zaburzenia miesiączkowania, niepłodność, poronienia, uszkodzenia płodu. Przed rozpoczęciem leczenia należy wykluczyć ciążę. W trakcie leczenia i 8-12 tyg. po jego zakończeniu należy stosować skuteczne metody antykoncepcji. Metotreksat przenika do pokarmu kobiecego i bezwzględnie nie należy karmić piersią w trakcie jego stosowania. |
Wszystko to jakoś hmm... grożnie brzmi, ale jak sami wiemy musi przestrzegać, żeby pózniej nie było że nie było wiadomo, ale bez obaw mój przyjaciel bierze Metotreksat i troszkę mu wypadają włoski, a pozatym super się czuje jak na Jego stan.
Życzę zdrówka mamie  _________________ Szczęście nie jest dziełem przypadku, ani darem bogów. Szczęście to coś, co każdy z nas musi wypracować dla siebie samego. |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Sro Lut 21, 2007 9:19 am Temat postu: |
|
|
gusia to nie jest steryd to immunosupresant, a mamy o nim kilka słów w wątku o lekarstwach - na pierwszej stronie:
Lekarstwa
i mamy też osobny wątek:
Metotrexat |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Sro Lut 21, 2007 10:55 am Temat postu: |
|
|
po metotexadzie nie wypadaja włosy zalezy zresztą od organizmu, moja kolezanka ma piekne długie kręcone włosy a bierze go od dawna _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Sro Lut 21, 2007 1:50 pm Temat postu: |
|
|
dzieki. wszystko co znalazlam juz przeczytalam. nie pisze w tych informajach o tym czy bierze sie go stale czy sa jakies przerwy tzn tak jak np imuran no i czy trzeba az tak uwazac na slonce jak przy imuranie.
nenya tego osobnego watku na forum nie znalazlam. byc moze dlatego ze napisalam zla nazwe. przepraszam.
ps: [przepraszam jezeli kogos drecza te pytania ale nie doczytalm sie tego nigdzie. _________________ .:Hoy se que tu ya no me quieres y eso es lo que mas me hiere:. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Robert Moderator

|
Wysłany: Sro Lut 21, 2007 2:02 pm Temat postu: |
|
|
Gusia, nie przejmuj się. Po to właśnie jest forum, żeby pytać. Szczególnie, gdy są ku temu przesłanki.
Jest cała masa leków, po których ekspozycja na słońce nie jest wskazana z różnych przyczyn.
Tutaj masz jeszcze co nieco: Info - methotrexat |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Sro Lut 21, 2007 2:03 pm Temat postu: |
|
|
gusia nie masz za co przepraszać naprawdę ! wystarczy jak klikniesz na słowo napisane przez Nenye zielonym kolorem Metotrexat otwiera się , sprawdziłam tam masz dosyc sporo wiadomości a takze link podany przez Martek, tez tam wyczytasz dużo wiadomości o tym co cię interesuje _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Sro Lut 21, 2007 5:04 pm Temat postu: |
|
|
dzieki wielkie za pomoc.
w wyszukiwarce jak sama pisalam to pisalam metotrexat a watek jest metotreksat. wiec dlatego nie znalazlam. na link od nenyi weszlam i nie ma tego czego szukalam.
robercie, dzieki wielkie za ten kink, napewno sobie poczytam ale wieczorkie. mama tez ma luszczyce to moze cos jeszcze wyczytam  _________________ .:Hoy se que tu ya no me quieres y eso es lo que mas me hiere:. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|