Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

skurcze nóg
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kinga
Moderator
Moderator

PostWysłany: Nie Lut 18, 2007 3:37 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mnie też łapią ciagle okropne skurcze Confused łykam dużo magnezu z wit.B6, czasem nawet 5 tabletek dziennie, przy zalecanej 1 Very Happy w badaniach krwi mam ciągle jego niedobór, a potas jest zawsze ok Very Happy

a u Ciebie jak to wygląda? robiłaś jakieś badania pod tym kątem?

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
tatsu
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

PostWysłany: Nie Lut 18, 2007 3:40 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kingo, nawet, kiedy prosiłam o badania specjalistyczne pod tym kątem, to machano ręką i mówiono, by sobie zwiększyć dawkę magnezu.
W końcu sama machnęłam na to ręką i staram sie nie przeciągać tak mocno. Tylko to na razie mnie ustrzega przed nawrotem skurczów łydek.
Może teraz, po tych badaniach w szpitalu coś wyjdzie pod tym kątem. Ale to dopiero w marcu...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG Tlen
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Nie Lut 18, 2007 5:29 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

magnez to jedno ale skurcze nog to tez potas ja zawsze mam go za malo, a magnez jakos mieści się gdzies w dolnej granicy normy, dlatego na stałe w moim zestawie leków jest aspargan, potas + magnez nie miałam normy potasu od wielu wielu lat ,
kinga
Moderator
Moderator

PostWysłany: Nie Lut 18, 2007 5:46 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

przeciez potas to jedno z podstawowych badań jakie zlecają lekarze, no i nie kosztuje dużo Confused

wrrrrr nie machaj ręką - no chyba, że doktorkowi przed nosem Wink ja bym męczyła lekarza albo sama zrobiła poziom potasu
no chyba, że chcesz czekać do połowy marca

kup sobie tak jak Monika aspargin też to kiedyś brałam Razz

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Nie Lut 18, 2007 5:52 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no potas prywatnie kosztuje od 9 do 12 zł zalezy od laboratorium, bo czasem sama płacę juz dla swietego spokoju , dla porównania morfologia 4 zl, mocz ogolny 4 zl
angela
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Nie Lut 18, 2007 8:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tatsu to takie masz problemy z mięśniami, a raczej skurczami łydek co ja kiedyś... a znów się odezwały tylko, że jakby łagodniejsze i tak samo jak Ty nie ,,przeciągam się do końca", bo boję się mocniejszego skurczu. Powiem Ci,że te skurcze przeszły same, ale nie wiem czy dlatego bo tak i już, czy dlatego że również wtedy miałam pulsy z endoxanu i inne leki przyjmowałam i może to pomogło (bo może było to jakieś zapalenie??), smarowałam jakąś maścią co zawierała heparynę, może to też pomogło?...
U mnie skurcze rozpoczęły się w momencie, gdy zwiększona została mi dawka z 6mg co drugi dzień encortonu do 60mg codziennie i po pulsach najpierw z encortonu, a później z endoxanu...
Tak czy siak trzeba koniecznie powiedzieć lekarzowi, bo nigdy nie wiadomo co może dalej być... jakieś cholerstwo czy cóś Rolling Eyes
tatsu
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

PostWysłany: Nie Lut 18, 2007 10:00 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wspomnę o tym jeszcze raz, ale - doprawdy - już mam powoli dość tego ciągłego dopominania się i włażenia w kompetencje... w końcu to nieja kończyłam medycynę...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG Tlen
kasiulka
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Lut 19, 2007 5:22 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mnie skurcze wszystkich niemal kończyn miały(nawet teraz, mając wyniki jonów dobre) miejsce, jak zimno mi było... Brałam aspargin a jak skurcz już chwycił to robiłam okład z czegoś ciepłego lub po prostu nogi moczyłam w ciepłej wodzie. pomaga Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
Strona 3 z 3

Skocz do: