|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Robert Moderator

|
Wysłany: Czw Sty 18, 2007 1:19 pm Temat postu: |
|
|
Nie bardzo rozumiem, jak badanie w kierunku potwierdzenia/wykluczenia obecności przeciwciał na boreliozę ma wykluczyć inne ogniska zapalne? Chyba, że będzie robić coś jeszcze. Tu się przyda cała seria badań diagnostycznych, m.in. ANA czy Scl70. Jak dostaniesz skierowanie na Oddział, to z pewnością i tak wykonają wszystkie konieczne badania. Tak byłoby najlepiej. Skończyłoby się "celowanie".
Zęby standardowo sprawdzają, zatem to nic dziwnego  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Szemek Master butterfly

|
Wysłany: Czw Sty 18, 2007 2:39 pm Temat postu: |
|
|
Na razie tylko to jedno badanie na boreliozę, reszta w szpitalu. Wizyta w najbliższą środę i jak będzie wolne miejsce to na ferie do szpitala. Tak w sumie to czekam na konkretne, potwierdzone badaniami leczenie , zawsze wolę wiedzieć na czym stoję .
PS: w poprzednim poście błędnie dodałem słówko "inne" i wprowadza ono w błąd (zaraz je skasuję) |
|
Powrót do góry |
|
 |
Szemek Master butterfly

|
Wysłany: Wto Lut 20, 2007 4:43 pm Temat postu: |
|
|
Dzisiaj wróciłem ze szpitala i właśnie teraz oglądam sobie kartę informacyjną i patrzę sobie czym mnie tam leczyli A więc tak: podczas pobytu w szpitalu otrzymywałem Zinnat, Lacidofil, witaminę E i smarowałem się Protopic'em. Witaminę E miałem swoją jeszcze po 400mg, ale mi zabrali i dawali po 300mg (dzisiaj dostałem 400mg, poznałem po kształcie )
Wpiszę poniżej kilka informacji z mojej karty:
Rozpoznanie morphea reg. femoris dex. obs (chyba warto nauczyć się łaciny )
Morfologia Hb-17,6% Ht-50,5% E-6'000'000, L-6'300, PK-246/mm3
obraz: lymph-46,4%, mxd-5,8%, neut-43,8%
Mocz (15.02.2007) sg-1,000, pH-9,0;ubg-brak, glu-/, nit/ - nb,c.ket-15mg/dl, bil-1mg/dl
Mocz (19.02.2007)sg-1,025, pH-5,0, ubg/c.ket/pro/glu- brak, bil-1mg/dl
Glukoza 85mg/dl
Elektrolity Na-147 mmol/l, K-4,4 mmol/l, Cl-103,0 mmol/l
Mocznik 25 mg/dl
HBsAg nieobeny
Z tego co zauważyłem to moja twardzinka wydłuża się i robi się węższa. Jak sobie leżałem w szpitalu pobrali mi jeszcze kawałek mojego ciałka do badań histopatologicznych, wyniki będą za jakiś czas dopiero. Dostałem wytyczne jak mam się leczyć: Zinnat (2x500mg przez 7 dni, później 2x250mg przez kolejne 15 dni), Lacidofil 2x1 kaps., witaminę E 300mg ( ciągle się odmładzam ) , Piascledina 1x1 kaps. , Protopic - smarowanie 2x dziennie, i jeszcze jakaś maść do smarowania "dziury" po pobraniu wycinka. Niedługo i tak dziura się zarośnie . To chyba tyle, zajmę się rozszyfrowywaniem tych wyników, dobrze że wiem gdzie szukać  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Robert Moderator

|
Wysłany: Wto Lut 20, 2007 5:04 pm Temat postu: |
|
|
Ciekaw jestem jak Protopic u Ciebie zadziała. U kogoś już efekty pozytywne były, ale inna odmiana twardziny.
W tym przypadku łaciną się nie przejmuj, bo Morphea z greki jest Mniejsza o to.
Nie widzę wyników badania na przeciwciała... To wszystko, co zrobili?
Hmm, co region to obyczaj najwyraźniej.
No i wnioskując z Twoich obserwacji masz "klasyka" - Morphea + teoretycznie linear sclero (skoro się wydłuża).  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Szemek Master butterfly

|
Wysłany: Czw Mar 08, 2007 4:30 pm Temat postu: |
|
|
Wynik badania histopatologicznego:
naskórek ścieńczały, nieznacznie wygładzony, z cechami akantowy i hyperkeratozy, w skórze właściwej pogrubiałe wiązki kolagenu, włókna sprężyste w zmniejszonej liczbie. Obraz może odpowiadać morphea.
Bardzo precyzyjne badanie szczególnie gdy się napotyka słówko 'może', ale zawsze coś |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|