Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Jak długo bierzecie sterydy?
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
angela
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sob Lut 17, 2007 3:16 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No ja rozumiem, ale chyba każdy lekarz ma ,,swoje dni" więc możesz po prostu wybrać dzień w którym on będzie przyjmował...
aska000
Junior
Junior

PostWysłany: Sob Lut 17, 2007 9:46 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witam serdecznie!!!

Mam pytanko odnosnie sterydow. Obecnie biore metypred w dawce 16 lekarz chce zejsc z 16 do 12 czy to nie za duzy spadek od razu?? teraz sie nie zgodzilam ale niedlugo mam druga wizyte i musze cos postanowic... prosze o odpowiedz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kinga
Moderator
Moderator

PostWysłany: Nie Lut 18, 2007 9:31 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

angela lekarz nie ma "swoich dni" to jest poradnia przykliniczna i kogo przyślą, ten jest

aska000 lekarz chyba wie, co robi - a przynajmniej powinien wiedzieć Wink myślę, że nie jest to duże zejscie - ja biorę Encorton i schodzę o 5mg co 10 dni i nie jest źle

pozdrawiam Razz

Powrót do góry
angela
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Nie Lut 18, 2007 10:37 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Asiu mi też się wydaje, że to nie jest tak dużo, ja również skochdząc z encortonu najpierw schodziłam co 5mg co miesiąc, ale za drugim razem schodziłam co 5mg co tydzień... pozdrawiam Very Happy
kinga to beznadziejnie, cały czas od nowa opowiadać przebieg choroby....
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Nie Lut 18, 2007 5:44 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja tez schodziłam zmetypredu co 4 mg, czyli 5 mg encortonu, zresztą chyba inaczej nie da się schodzic z tego, tabletki sa po 4 mg i po 16 mg, chyba nie ma 8 mg, ? ja nie miałam nigdy wiec nie wiem, ale z 32 mg schodziłam własnie po 4 mg
aniusia
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Lut 20, 2007 9:16 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witajcie! proponuję wszystkim wapno, które sama biorę od czasu kiedy oprócz metypredu (24 mg) zaczęłam brać jeszcze endoxan (50 mg.). Jest to Vitrum Calcium które zawiera wapń z muszli ostryg. Są to podłużne zielone tabletki. Dobrze chroni kości i zęby. W aptece dostepne bez recepty, należy powiedzieć, że chodzi o wapno z muszli ostryg.
Pozdrawiam. Ania Laughing
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Lut 21, 2007 8:51 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja anusiu zaopatrzyłam się w Calperos, posłuchałam forumowiczek i jak narazie wszystko ok, w sumie nie wiem czego miałam się spodziewać hehe... tylko, że strasznie duże opakowanie i te niebieskie tabletki troszkę się zdziwiłam Wink
gusia_92
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Lut 21, 2007 8:57 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nie moglm nic znalesc wiec moze napisze tutaj.

chodzi mi o metotrexat. mama ma brac zastrzyki przez dluzszy okres czasu i w zwiazku z tym ma kilka pytan.
mianowicie czy komus po metotrexacie wypadaly wlosy? czy ten lek podaje sie stale czy z jakas przerwa? i czy przy jego zazywaniu moze byc wieksza nadwrazliwosc na slonce jak w przypadku imuranu?
angela
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Lut 21, 2007 9:04 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Gusiu ja znalazłam coś takiego :
Cytat:
Działanie niepożądane: zaczerwienienie skóry, świąd, pokrzywka, nadwrażliwość na światło, odbarwienia, łysienie, wylewy podskórne, teleangiektazje, trądzik, czyrakowatość, utrata włosów. Mielotoksyczność: często leukopenia i małopłytkowość, także niedokrwistość, pancytopenia, hipogammaglobulinemia, krwawienia, posocznica, zapalenie dziąseł, często zapalenie gardła i zapalenie błony śluzowej jamy ustnej, jadłowstręt, często nudności i wymioty oraz trudności w połykaniu, biegunka, owrzodzenia przewodu pokarmowego, krwawienia z przewodu pokarmowego, krwotoczne zapalenie jelit, perforacja jelit, uszkodzenia wątroby i nerek, zaburzenia jajeczkowania i spermatogenezy, przejściowa oligospermia, zaburzenia miesiączkowania, niepłodność, poronienia, uszkodzenia płodu. Przed rozpoczęciem leczenia należy wykluczyć ciążę. W trakcie leczenia i 8-12 tyg. po jego zakończeniu należy stosować skuteczne metody antykoncepcji. Metotreksat przenika do pokarmu kobiecego i bezwzględnie nie należy karmić piersią w trakcie jego stosowania.

Wszystko to jakoś hmm... grożnie brzmi, ale jak sami wiemy musi przestrzegać, żeby pózniej nie było że nie było wiadomo, ale bez obaw mój przyjaciel bierze Metotreksat i troszkę mu wypadają włoski, a pozatym super się czuje jak na Jego stan.
Życzę zdrówka mamie Buziak
nenya
SuperMOD
SuperMOD

PostWysłany: Sro Lut 21, 2007 9:19 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

gusia to nie jest steryd to immunosupresant, a mamy o nim kilka słów w wątku o lekarstwach - na pierwszej stronie:
Lekarstwa
i mamy też osobny wątek:
Metotrexat
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Sro Lut 21, 2007 10:55 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

po metotexadzie nie wypadaja włosy zalezy zresztą od organizmu, moja kolezanka ma piekne długie kręcone włosy a bierze go od dawna
gusia_92
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Lut 21, 2007 1:50 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dzieki. wszystko co znalazlam juz przeczytalam. nie pisze w tych informajach o tym czy bierze sie go stale czy sa jakies przerwy tzn tak jak np imuran no i czy trzeba az tak uwazac na slonce jak przy imuranie. Confused

nenya tego osobnego watku na forum nie znalazlam. byc moze dlatego ze napisalam zla nazwe. przepraszam.

ps: [przepraszam jezeli kogos drecza te pytania ale nie doczytalm sie tego nigdzie.
Robert
Moderator
Moderator

PostWysłany: Sro Lut 21, 2007 2:02 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Gusia, nie przejmuj się. Po to właśnie jest forum, żeby pytać. Szczególnie, gdy są ku temu przesłanki.

Jest cała masa leków, po których ekspozycja na słońce nie jest wskazana z różnych przyczyn.
Tutaj masz jeszcze co nieco: Info - methotrexat
Powrót do góry
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Sro Lut 21, 2007 2:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

gusia nie masz za co przepraszać naprawdę ! wystarczy jak klikniesz na słowo napisane przez Nenye zielonym kolorem Metotrexat otwiera się , sprawdziłam tam masz dosyc sporo wiadomości a takze link podany przez Martek, tez tam wyczytasz dużo wiadomości o tym co cię interesuje
gusia_92
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Lut 21, 2007 5:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dzieki wielkie za pomoc.

w wyszukiwarce jak sama pisalam to pisalam metotrexat a watek jest metotreksat. wiec dlatego nie znalazlam. na link od nenyi weszlam i nie ma tego czego szukalam.

robercie, dzieki wielkie za ten kink, napewno sobie poczytam ale wieczorkie. mama tez ma luszczyce to moze cos jeszcze wyczytam Very Happy
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
Strona 6 z 7

Skocz do: