Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Spondyloartropatia

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Ani
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Lut 27, 2007 2:17 pm    Temat postu: Spondyloartropatia Odpowiedz z cytatem

Zdaje się, że tak brzmi moja wstępna, ale nie ostateczna diagnoza Confused Potwierdzeniem ma być scyntygrafia kośćca w piątek.
Pytanko brzmi tak, jak zwykle: czy ktoś może mi powiedzieć coś niecoś więcej na temat tej przypadłości, może ktoś ma tą nieprzyjemność bytowania z owym schorzeniem?
Mam ogromny problem ze swobodnym poruszaniem Crying or Very sad Na trenningi konne muszę się znieczulać, karate musiałam przerwać ze względu na niemiłosierne bóle kręgosłupa, stawów skokowych i kolanowych po każdym treningu, na rower nie wsiądę na dłużej niż pół godziny, bo nadgarstki mi odpadają, mówię wam po prostu jeden wielki dramat. A najgorsze jest to, że to strasznie szybko postępuje, niedawno byłam zupełnie sprawną osobą, a z miesiąca na miesiąc jest coraz gorzej Crying or Very sad
A mnie szlak trafia, że to tak trwa i trwa...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
nenya
SuperMOD
SuperMOD

PostWysłany: Wto Lut 27, 2007 2:28 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ok, dobrze że w ogóle już coś wiadomo, aledobrze byłoby sprecyzować o którą dokładnie chodzi...
sporo ważnych info znajdziesz tu:

Spondyloartropatie
Kilka słów o Spondyloartropatii

trzymaj się!
Powrót do góry
Ani
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Lut 27, 2007 2:49 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nenya, bardzo Ci dziękuję za informacje! W sumie ja jestem załamana spadkiem sprawności fizycznej, a co za tym idzie obniżeniem kondycji. To naprawdę straszne, szczególnie, gdy 70% mojego życia to właśnie aktywność fizyczna Crying or Very sad Do tego ta ciągła niechęć do jedzenia, wręcz zmuszać się muszę, żeby wcisnąć śniadanie, nie mówiąc już o obiedzie...
Powrót do góry
Robert
Moderator
Moderator

PostWysłany: Wto Lut 27, 2007 5:22 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ani, hasło pojawia się również w wątku bolące stopy/kolana - stawy? Może tu coś także wyczytasz. Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Ani
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Lut 27, 2007 6:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Do tego dorwałam się już wcześniej Wink Ale dzięki za naprowadzanie, proszę o więcej wskazówek, jeśli takowe znajdziecie. Ależ to pskudne choróbska na tym świecie i człowiek wcale nie zdaje sobie sprawy z tego, że istnieją, dopóki sam na sobie nie poczuje ich wstrętnych łapsk. Jestem wściekła, zirytowana i zła na samą siebie, bo chociaż bardzo chcę nic nie mogę zrobić sama Evil or Very Mad , a to cholerstwo nie chce się ode mnie odczepić Evil or Very Mad Czego bym nie robiła, to i tak drąży, wierci gdzieś w stawach. Lekarz mówił, że na razie się tli i oby się nie rozpaliło...
Powrót do góry
tatsu
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

PostWysłany: Wto Lut 27, 2007 6:23 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ani... będę trzymać kciuki, żeby się nie rozpaliło, a przygasło. Całkiem dobrze Ciebie rozumiem. Też cały czas w ruchu, w drodze, poza domem, a teraz... za towarzysza komputer...
Ani
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Lut 27, 2007 6:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hi, hi, hi, i kto by pomyślał Tatsu, ja wręcz nie cierpiałam komputera, unikałam go jak mogłam, a teraz w wolnych chwilach siadam bardzo chętnie Smile Jakoś tak raźniej z Wami Very Happy
Powrót do góry
sawona
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

PostWysłany: Sro Lut 28, 2007 11:28 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Droga Ani, przykro mi ze wględu na tak szybki i dotkliwy przebieg Twojej choroby Sad . Szczerze mówiąc miałam nadzieję, że Twój lekarz prowadzący poważniej podejdzie do sprawy i przeprowadzi od razu kompleksową diagnostykę. Tymczasem widzę, że jest zupełnie inaczej Rolling Eyes . Czy jest to aby reumatolog Question Moim zdaniem przy tak niepokojących objawach chorobowych nie można się bawić w zgadywankę rozwlekąjac w czasie badania, które powinny być już na początku wykonane.
Wiem Ani, że ten okres bez możliwości podjęcia odpowiedniego leczenia jest dla Ciebie trudny i może dlatego warto jednak jak najszybciej przebadać się na oddziale reumatologicznym. Czasem i służba zdrowia ma okazję poznać szpital z drugiej strony Wink . Dla mnie osobiście za każdym razem jest to cenne doświadczenie Idea .

Ani nie zwlekaj i nie odmawiaj hospitalizacji. Nie łudź się diagnozą wstępną (w moim odczuciu bardzo ogólna i mało przekonywująca), której w tym wypadku nie można potwierdzić bez szerokiej diagnostyki różnicowej. Postawienie takiej diagnozy nie może opierać się na 2 czy 3 badaniach. A im szybciej postawiona trafna diagnoza tym większa szansa na przywrócenie zaburzonej równowagi w organiźmie.

Ani, bądź ostrożna z forsowaniem się, bo jeśli Ty sama nie zadbasz o swoje zdrowie, to kto to zrobi Question Przyjmij moje słowa jako wyraz troski, a czy Ci posłużą zależy od Ciebie.
Gorąco pozdrawiam Smile
Ani
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Czw Mar 01, 2007 10:48 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Sawnona, kochana dziękuję Ci za te słowa Smile Obiecuję, że wezmę je sobie do serca, a na lekarza nie mogę narzekać, to raczej on się interesuje moimi przypadłościami, ja do tej pory prawdę mówiąc większość tego wszystkiego bagatelizowałam,a kiedy czułam się gorzej wyrzalałam się tutaj Confused Zamiast pójść do lekarza to raczej tego unikałam, a powinnam była iść ze wszystkim, co mnie niepokoi Confused Hmmm, i to ja odmówiłam przyjęcia na oddział Confused Mimo, że mówiono, ze trzeba się położyć Confused Ale teraz już jest lepiej, mama wróciła ze szpitala, zrobiłam kursy, treningi się uregulowały, może w końcu znajdę czas i na szpital...Chociaż naprawdę bardzo nie chcę Crying or Very sad
Powrót do góry
sawona
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

PostWysłany: Pią Mar 02, 2007 2:56 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ani, przeczuwałam taki scenariusz, choć Twoje skargi na uciążliwość objawów i rozwlekającą się w czasie diagnostykę zbijają z tego tropu. Tym bardziej cieszę się, że uświadomiłaś sobie pewne istotne rzeczy i szczerze o nich mówisz.

Nie wiem z czym wiąże się u Ciebie taka awersja do hospitalizacji Question . Mam nadzieję, że perspektywa odzyskania dotychczasowej sprawności fizycznej przełamie w Tobie ten opór i nie będzie trzeba zaprzęgu koni, by Cię tam zaciągnąć Wink .
A więc Ani, nie szukaj czasu na szpital, bo ten czas już nadszedł Idea .
Ani
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Mar 02, 2007 6:33 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ano zobaczę, co powie mój lekarz, kiedy pokażę mu wyniki scyntygrafii, na razie od czterech dni mam swoją normalną temperaturę 36,4, bez stanów podgorączkowych, co mnie bardzo cieszy, nawet apetyt jakby wrócił do normy. Inną rzeczą jest to, że jednak boję się nawrotu. Mam nadzieję, że już nie wrócą do mnie takie temperatury jak w listopadzie z tak potwornymi bólami stawów Confused Kiedy człowiek w miarę dobrze się czuje, to zaczyna bagatelizowac chorobę, a mnie na razie, odpukac, tylko nadgarstki bolą i trochę kręgosłup dokucza, wydaje się, że NLP trochę pomogły, ale w nieskończonosc też brac ich nie mogę. Tak rozważając, dochodzę do wniosku, że jeśli jednak będą chcieli mnie połozyc, to się po prostu zgodzę. Chyba sama przed sobą roztaczam wizje za i przeciw Wink
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: