Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

jakie apteki sprowadzają calcort??
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Wiktoria
Kadet
Kadet

PostWysłany: Pią Mar 16, 2007 12:19 pm    Temat postu: jakie apteki sprowadzają calcort?? Odpowiedz z cytatem

Witajcie po dłuższej nieobecności:) Wiem, że sporo z Was bierze calcort, mam pytanie, czy macie jakieś namiary na kogoś kto go sprowadza, ewentualnie jakąś apteke??Słyszałam,że jest jakaś jedna apteka w Wawie, która ma w sprzedaży calcort, czy ktoś zna adres? W tej chwili biorę metypred i mam policzki jak u chomika, dlatego chcę się koniecznie przerzucić na calcort. A tak w ogóle, czy metypred jest odpowiednikiem encortonu i czy ma takie same działanie??? Z góry dzięki za odpowiedz.
nenya
SuperMOD
SuperMOD

PostWysłany: Pią Mar 16, 2007 12:27 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wiktoria, z tego co rozumiem, to nie jest kwestia aptek tylko importu docelowego, czyli każda apteka ci go sprowadzi "na życzenie" jeśli załatwisz formalności z NFZ'em, bez papierków i tak ci go nie sprzedadzą, bo to nie jest lek dopuszczony do obrotu u nas.
przeczytasz sobie o tych procedurach tu:
Calcort a Encorton

o różnicach między encortonem a metypredem, oraz innych ich pochodnych, plus odpowiednie przeliczniki znajdziesz tu:
Leki
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Wiktoria
Kadet
Kadet

PostWysłany: Pią Mar 16, 2007 12:48 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzięki Nenya. Wiem, wiem, że trzeba starać się o refundacje...ale słyszałam,że można na podstawie polskiej recepty kupić ten lek w Niemczech, a ktoś tu kiedyś pisał, tylko nie mogę teraz tego znalezć,że ktoś sprowadza ten lek oraz,że jest apteka w Wawie,która ma leki zachodnie i można go tam kupić...Niestety nie jestem z Wawy i nie mam pojęcia, gdzie to jest?! Jak ktoś wie może gdzie to jest, to byłabym bardzo wdzięczna Cool
nenya
SuperMOD
SuperMOD

PostWysłany: Pią Mar 16, 2007 12:51 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

o, to nie wiedziałam - a to legalne jest?
nie kojarzę takiego postu niestety...

wpisz w wyszukiwarkę Calcort i przeczytaj wszystkie wątki jakie wyskoczą Cool
Powrót do góry
Wiktoria
Kadet
Kadet

PostWysłany: Pią Mar 16, 2007 12:56 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Myślę, że legalne, bo recepta na to jest. Tutaj też coś na tej stronie znalazłam apropos możliwości zakupienia tego leku na polską recepte
http://www.nerczyca.pl/leczenie/calcort.php
bozna
Kadet
Kadet

PostWysłany: Pią Mar 16, 2007 2:27 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja kiedyś pisałam o aptece w Warszawie ( Apteka Leków Zagranicznych), gdzie można kupić Calcort, ale cena jego była bardzo wysoka, o ile dobrze pamiętam to ponad 300 zł za opakowanie 100 tabletek. Namiar taki znalazłam w internecie, ale kiedyś póżniej próbowałam odszukać tą aptekę i nie udało mi się. Aktualnie sprowadzam Calcort z Niemiec. Polską receptę wysyłam do znajomych tam zamieszkałych, a leki paczuszką docierają do mnie. Cena na dzień dzisiejszy - 31.18 euro. Odezwę się , jeżeli uda mi się odszukać, czy nadal możliwy jest zakup poprzez apteki leków zagranicznych. pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
nenya
SuperMOD
SuperMOD

PostWysłany: Pią Mar 16, 2007 2:37 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

oto moje znalezisko, ale nie jest to Warszawa, więc nie wiem czy o to chodziło, pewnie nie...

APTEKA LEKÓW ZAGRANICZNYCH
adres: ul. Łazy 4
27-200 Starachowice
telefon: (0 41) 2746767
Powrót do góry
bozna
Kadet
Kadet

PostWysłany: Pią Mar 16, 2007 2:38 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

znalazłam cos takiego:
http://superapteka.pl/product_info.php/info/p100021050_Calcort-6-mg---100-tabl-.html
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
nenya
SuperMOD
SuperMOD

PostWysłany: Pią Mar 16, 2007 2:47 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

bozna, jeszcze warto cofnąć o jedną strone i rzucić okiem na to:
http://superapteka.pl/index.php/cat/c7488_IMPORT-LEK-W--z-zagranicy-.html - czerwone litery są dośc wymowne, nie wiem czy uda się obejść wniosek o refundację... Confused
Powrót do góry
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pią Mar 16, 2007 4:34 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ktos pisał ze spowadza lek z Niemiec nawet podawał cenę w przliczniu z euro ale to było dawno , jesli masz kogos w Niemczech zorientuj się , czy wykupi recapte i spobuj, w przliczniku wychodziło o to wiele taniej niz u nas, może warto spobować , jesli larz się zgodzi to spróbuj kupic w Niemczech
Wiktoria
Kadet
Kadet

PostWysłany: Pią Mar 16, 2007 9:29 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

hmmmm, no rzeczywiście drogi ten calcort, poza tym Nenya chyba ma rację z tym, że musi być pozwolenie ministra zdrowia, z tego co tam napisali, tak wynika...ale zadzwonie tam jutro i się przekonam. Dzięki Bozna Wink
Mam znajomych w Niemczech ale obecnie nie utrzymujemy kontaktu, kurczę a może w stanach on występuje, to bym poprosiła męża i po problemie Laughing
Wiktoria
Kadet
Kadet

PostWysłany: Sob Mar 17, 2007 6:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dowiedziałam się tyle, że w stanach on występuje pod nazwą colocort ale czy to jest to samo, bo tu składnikiem jest hydrocortyzone?http://www.drugstore.com/pharmacy/prices/drugprice.asp?ndc=00574202001&trx=1Z5006
nenya
SuperMOD
SuperMOD

PostWysłany: Sob Mar 17, 2007 6:37 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wg mnie nie.
calcort ma substancję czynną zwaną deflazacortem, natomiast ty piszesz o hydrocortyzone czyli naszym hydrokortyzonie, który jest najprostszą formą glikokortykosterydów, widzę ze można go u nas kupić jako Hydrocortisonum (Jelfa),
ale oczywiście mogę się mylić...
natomiast możesz próbowac szukać nie pod nazwami handlowymi, tylko pod nazwą substacji czyli jako deflazacort.
Powrót do góry
Wiktoria
Kadet
Kadet

PostWysłany: Sro Mar 21, 2007 2:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witajcie, dla ogólnej informacji, wygląda to tak,że Apteka leków zagranicznych www. superapteka.pl - sprowadza calcort na podstawie recepty i wniosku A, który jest na ich stronie i wypełnia lekarz, częśc B i C wypełnia się tylko jeśli ma się refundację, także jest możliwe sprowadzenie leku bez refundacji ale cena jego także jest wymowna około 330 zł za 100 tabl... Confused
Pasja
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sob Kwi 07, 2007 11:41 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Podziękowania dla Wiktorii za namiary na aptekę (superapteka na Puławskiej).
Właśnie to przetestowałam.
W czwartek złożyłam tam receptę i wniosek A. Oni załatwiają pieczątkę Min. Zdr. na części B i sprowadzają lek. Podobno w ciągu 2 - 3 tygodni. Zobaczymy ....
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do: