Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Wiktoria Kadet

|
Wysłany: Pią Mar 16, 2007 12:19 pm Temat postu: jakie apteki sprowadzają calcort?? |
|
|
Witajcie po dłuższej nieobecności:) Wiem, że sporo z Was bierze calcort, mam pytanie, czy macie jakieś namiary na kogoś kto go sprowadza, ewentualnie jakąś apteke??Słyszałam,że jest jakaś jedna apteka w Wawie, która ma w sprzedaży calcort, czy ktoś zna adres? W tej chwili biorę metypred i mam policzki jak u chomika, dlatego chcę się koniecznie przerzucić na calcort. A tak w ogóle, czy metypred jest odpowiednikiem encortonu i czy ma takie same działanie??? Z góry dzięki za odpowiedz. _________________ Wiktoria |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Pią Mar 16, 2007 12:27 pm Temat postu: |
|
|
Wiktoria, z tego co rozumiem, to nie jest kwestia aptek tylko importu docelowego, czyli każda apteka ci go sprowadzi "na życzenie" jeśli załatwisz formalności z NFZ'em, bez papierków i tak ci go nie sprzedadzą, bo to nie jest lek dopuszczony do obrotu u nas.
przeczytasz sobie o tych procedurach tu:
Calcort a Encorton
o różnicach między encortonem a metypredem, oraz innych ich pochodnych, plus odpowiednie przeliczniki znajdziesz tu:
Leki |
|
Powrót do góry |
|
 |
Wiktoria Kadet

|
Wysłany: Pią Mar 16, 2007 12:48 pm Temat postu: |
|
|
Dzięki Nenya. Wiem, wiem, że trzeba starać się o refundacje...ale słyszałam,że można na podstawie polskiej recepty kupić ten lek w Niemczech, a ktoś tu kiedyś pisał, tylko nie mogę teraz tego znalezć,że ktoś sprowadza ten lek oraz,że jest apteka w Wawie,która ma leki zachodnie i można go tam kupić...Niestety nie jestem z Wawy i nie mam pojęcia, gdzie to jest?! Jak ktoś wie może gdzie to jest, to byłabym bardzo wdzięczna  _________________ Wiktoria |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Pią Mar 16, 2007 12:51 pm Temat postu: |
|
|
o, to nie wiedziałam - a to legalne jest?
nie kojarzę takiego postu niestety...
wpisz w wyszukiwarkę Calcort i przeczytaj wszystkie wątki jakie wyskoczą  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Wiktoria Kadet

|
Wysłany: Pią Mar 16, 2007 12:56 pm Temat postu: |
|
|
Myślę, że legalne, bo recepta na to jest. Tutaj też coś na tej stronie znalazłam apropos możliwości zakupienia tego leku na polską recepte
http://www.nerczyca.pl/leczenie/calcort.php _________________ Wiktoria |
|
Powrót do góry |
|
 |
bozna Kadet

|
Wysłany: Pią Mar 16, 2007 2:27 pm Temat postu: |
|
|
Ja kiedyś pisałam o aptece w Warszawie ( Apteka Leków Zagranicznych), gdzie można kupić Calcort, ale cena jego była bardzo wysoka, o ile dobrze pamiętam to ponad 300 zł za opakowanie 100 tabletek. Namiar taki znalazłam w internecie, ale kiedyś póżniej próbowałam odszukać tą aptekę i nie udało mi się. Aktualnie sprowadzam Calcort z Niemiec. Polską receptę wysyłam do znajomych tam zamieszkałych, a leki paczuszką docierają do mnie. Cena na dzień dzisiejszy - 31.18 euro. Odezwę się , jeżeli uda mi się odszukać, czy nadal możliwy jest zakup poprzez apteki leków zagranicznych. pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Pią Mar 16, 2007 2:37 pm Temat postu: |
|
|
oto moje znalezisko, ale nie jest to Warszawa, więc nie wiem czy o to chodziło, pewnie nie...
APTEKA LEKÓW ZAGRANICZNYCH
adres: ul. Łazy 4
27-200 Starachowice
telefon: (0 41) 2746767 |
|
Powrót do góry |
|
 |
bozna Kadet

|
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Pią Mar 16, 2007 4:34 pm Temat postu: |
|
|
ktos pisał ze spowadza lek z Niemiec nawet podawał cenę w przliczniu z euro ale to było dawno , jesli masz kogos w Niemczech zorientuj się , czy wykupi recapte i spobuj, w przliczniku wychodziło o to wiele taniej niz u nas, może warto spobować , jesli larz się zgodzi to spróbuj kupic w Niemczech _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Wiktoria Kadet

|
Wysłany: Pią Mar 16, 2007 9:29 pm Temat postu: |
|
|
hmmmm, no rzeczywiście drogi ten calcort, poza tym Nenya chyba ma rację z tym, że musi być pozwolenie ministra zdrowia, z tego co tam napisali, tak wynika...ale zadzwonie tam jutro i się przekonam. Dzięki Bozna
Mam znajomych w Niemczech ale obecnie nie utrzymujemy kontaktu, kurczę a może w stanach on występuje, to bym poprosiła męża i po problemie  _________________ Wiktoria |
|
Powrót do góry |
|
 |
Wiktoria Kadet

|
Wysłany: Sob Mar 17, 2007 6:06 pm Temat postu: |
|
|
Dowiedziałam się tyle, że w stanach on występuje pod nazwą colocort ale czy to jest to samo, bo tu składnikiem jest hydrocortyzone?http://www.drugstore.com/pharmacy/prices/drugprice.asp?ndc=00574202001&trx=1Z5006 _________________ Wiktoria |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Sob Mar 17, 2007 6:37 pm Temat postu: |
|
|
wg mnie nie.
calcort ma substancję czynną zwaną deflazacortem, natomiast ty piszesz o hydrocortyzone czyli naszym hydrokortyzonie, który jest najprostszą formą glikokortykosterydów, widzę ze można go u nas kupić jako Hydrocortisonum (Jelfa),
ale oczywiście mogę się mylić...
natomiast możesz próbowac szukać nie pod nazwami handlowymi, tylko pod nazwą substacji czyli jako deflazacort. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Wiktoria Kadet

|
Wysłany: Sro Mar 21, 2007 2:31 pm Temat postu: |
|
|
Witajcie, dla ogólnej informacji, wygląda to tak,że Apteka leków zagranicznych www. superapteka.pl - sprowadza calcort na podstawie recepty i wniosku A, który jest na ich stronie i wypełnia lekarz, częśc B i C wypełnia się tylko jeśli ma się refundację, także jest możliwe sprowadzenie leku bez refundacji ale cena jego także jest wymowna około 330 zł za 100 tabl...  _________________ Wiktoria |
|
Powrót do góry |
|
 |
Pasja Master butterfly

|
Wysłany: Sob Kwi 07, 2007 11:41 am Temat postu: |
|
|
Podziękowania dla Wiktorii za namiary na aptekę (superapteka na Puławskiej).
Właśnie to przetestowałam.
W czwartek złożyłam tam receptę i wniosek A. Oni załatwiają pieczątkę Min. Zdr. na części B i sprowadzają lek. Podobno w ciągu 2 - 3 tygodni. Zobaczymy .... _________________ Chcesz nosić futro? Weź kota na ręce! |
|
Powrót do góry |
|
 |
|