|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
chryzantema Junior

|
Wysłany: Nie Kwi 08, 2007 2:59 pm Temat postu: Zespół cieśni nadgarstka - chryzantema |
|
|
Witam wszyystkich forumowiczów. Nie jest mi niestety do śmiechu.Tuż przed świętami byłam z wizytą u neurologa. Lekarz ogólny zapisał mi zabiegi na kręgosłup szyjny,więc najpierw obejżał mnie neurolog. Otóż od prawie pół roku bolą mnie dłonie,tylko w nocy. Drętwieją, pieką i bolą. Neurolog stwierdził, że da mi te zabiegi przepisane przez lekarza pierwszego kontaktu, ale to nie pomoże, ponieważ według niego mam zespól cieśni nadgarstka. Powiedział ze jest to choroba tkanki łącznej i tyczy całego organizmu. Po powrocie do domu poszukałam na necie coś na temat i ..zamarłam z przerażenia. Przypomniało mi się , że przed dziesięciu laty miałam kleszcza,po miesiącu siniak na nodze około dziesięć cm. od ukąszenia, ból. Miałam dwa tygodnie antybiotyk, ale nie skojarzyłam z kleszczem. Wiele myśli kołacze mi się po glowie. Nie chcę wpadać w hipochondrię, ale różne fakty same się cisną . Czy można mieć sam zespół cieśni nadgarstka bez twardziny?. Był taki moment w moim życiu, że bardzo przepracowałam ręce.Potem mocno bolały, właśnie w nocy. Po dwoch miesiącach przeszło, a ostatni, obecny ból przyszedł jakby bez wyrażnej przyczyny.Przed dwoma laty zauważyłam też na opuszku małego palca stwardnienie, takie woskowe. Myślałam, że to coś jak grzybica, chociaż nie swędziało. Smarowałam lamisilatem i zeszło. Obecnie jednak jest spowrotem. Po świętach pójdę na tą rehabilitację i do neurologa, ale czy ktoś z forum, czytając mój post mógłby mi coś powiedzieć. Macie duże doświadczenie. Jak to wygląda? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Robert Moderator

|
Wysłany: Nie Kwi 08, 2007 3:10 pm Temat postu: |
|
|
Witam!
Czy miałaś robione dokładniejsze badania, które wskazywałyby na jakąkolwiek chorobę tkanki łącznej? Zespół cieśni nadgarstka niekoniecznie musi współwystępować z tego typu zaburzeniami (gł. twardziną czy zesp. Raynauda), ale nie można tego wykluczać. Tutaj masz co nieco opisane i parę linków: http://toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=988
Jak się w ogóle czujesz? Czy oprócz objawów, o których piszesz występują inne? Nie da rady gdybać i podejrzewać cokolwiek bez dokładnych badań. Może lepiej udać się do reumatologa? Nie wiem.
W każdym razie, przy zespole cieśni możesz mieć do czynienia z błyszczącą i suchą skórą ręki.
Nie przejmuj się też na zapas. Nie ma potrzeby się denerwować.
Pozdrawiam. |
|
Powrót do góry |
|
 |
chryzantema Junior

|
Wysłany: Nie Kwi 08, 2007 3:54 pm Temat postu: |
|
|
Dzięki Robert, piszesz, że zespół cieśni nie musi być powiązany z twardziną. Więc zanim nie zrobię badań, będę myślała pozytywnie. Oprócz objawów bólu w nocy, miewam nagłe zaczerwienienia twarzy, ale być może jest to przywilej pań w wieku do którego powoli się zbliżam. Dzięki za linki.
Pozdrawiam. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ani Master butterfly

|
Wysłany: Nie Kwi 08, 2007 4:12 pm Temat postu: |
|
|
Dzień dobry! Chetnie się podzielę doświadczeniem, bo z zespołem cieśni nadgarstka przed rokiem przechodziłam prawdziwą gehennę. Badaniem emg neurolog zdiagnozował tą przypadłość w obu moich dłoniach. Miałam bardzo dokuczliwe bóle nocne, kilka razy w nocy wstawałam, żeby pochodzić z opuszczonymi dłońmi...Bolałao tak, jakby ktoś szpilki wbijał w dłonie, takie rozgrzane do czerwoności...Piekielnie nieprzyjemne uczucie...Dłonie były sztywne, niejednokrotnie spuchnięte...Po około pól roku dolegliwosci, same, bez jakichkolwiek zabiegów zaczęły przemijać, aż w końcu pozostało lekkie drętwienie nocne, które jest tylko troszeczkę uporczywe.
Wiem, że można mieć zespół cieśni nadgarstka bez towarzyszących chorób tkanki łącznej, tak jest na przykład u mojej cioci, która nabawiła się tego z przepracowania, wiele koleżanek z mojej pracy cierpi na zespół cieśni z przeciążenia (pielęgniarki lub ratownicy), u mnie dolegliwości nasiliły się podczas intensywnego uprawiania sportu...
Życzę powodzenia i duuuużo zdrowia  _________________ Wspomnienia są jak światła i barwy - podświetlają i retuszują przykrości naszego życia.
Joseph Wittig |
|
Powrót do góry |
|
 |
kather Senior

|
Wysłany: Nie Kwi 08, 2007 5:00 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Mnie też bolą ręce a zwłaszcza wieczorem
Też jestem w trakcie diagnozowania ale jak czytam orumowiczów to mam strasznie dużo objawów o których nawet nie mowilam lekarzowi bo nie zdawalam sobie sprawy ze to ma powiazanie
Pozdrawiam
Kasia |
|
Powrót do góry |
|
 |
jagula Master butterfly

|
Wysłany: Pon Kwi 09, 2007 12:47 pm Temat postu: |
|
|
Witaj Chryzantemo...
głowa do góry -będzie dobrze
 _________________ Fenomen czeskich psów- kundle wyglądają jak rasowce a rasowce przypominają kundle  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Itunia Master butterfly

|
Wysłany: Pon Kwi 09, 2007 5:12 pm Temat postu: |
|
|
Cześć Chryzantema! Witamy serdecznie i trzymaj się  |
|
Powrót do góry |
|
 |
joanka Stary wyjadacz

|
Wysłany: Pon Kwi 09, 2007 5:27 pm Temat postu: |
|
|
Czesc Witam i duzo zdrowka zycze  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Wto Kwi 10, 2007 11:02 am Temat postu: |
|
|
witaj, moja koleżanka była diagnozowana w kierunku chorob tkanki łacznej, , otóz nic jej nie wyszło, badnia byly powtarzane kilkakrotnie, , nie ma zadnej z tych chorób, , dlaczego o tym piszę ? poniewaz od kilku lat cierpi na zespól cieśni nadgarstka, dokuczliwe i bolące wiem, miała juz kilka operacji ale nie bardzo pomogły,
tak wiec wcale nie musisz miec choroby tkanki łacznej, więc moze najpierw zrób badania a potem wapadaj w panikę, zreszta nawet gdybys miala cos z tych chorób to jeszcze nie jest powód do paniki,
kleszcze nie maja nic wspolnego z tym na co cierpisz, a gdybys miała chorobę pokleszczową to juz dawno dałaby o sobie znac, tak wiec , bez paniki, i grzebania niepotrzebengo w całym zyciorysie, bo przypiszesz sobie wszystkie choroby swiata, kazdy tak ma ,ze czytając zabyt duzo o chorobach odnajduje symptomy choroby u siebie, , spokojnie nie ma się czym na razie matrwic, oczywiscie to na co cierpisz sprawia wiele bolu ale byc moze ograniczy sie tylko do tego, i po zabiegach moze ustąpic _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnieszka29 Master butterfly

|
Wysłany: Wto Kwi 10, 2007 11:22 am Temat postu: |
|
|
Witam i ja tak juz napisali wczesniej bez badań niczego niemozna sugerowac a i po co na zapas się zamartwiać zycze duzo zdówka i głowado góry bedzie dobrze 3m sie hej:) _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Wto Kwi 10, 2007 11:27 am Temat postu: |
|
|
witam cieplutko jak już Aga napisała-nie mart się na zapas, bez wyników diagnozy pewnej postawić nie można
trzymaj się i dużo zdrówka  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
chryzantema Junior

|
Wysłany: Czw Kwi 12, 2007 7:48 am Temat postu: |
|
|
Bardzo dziękuję wszystkim za ciepłe powitanie. Dodaliście mi otuchy.
Na razie mam zabiegi na kręgosłup szyjny, bo też może być przyczyną bólu dłoni. Laser i pole magnetyczne, czuję że sa dla mnie dobre. Mam też zabieg z elektrodami. I on trochę mnie niepokoi. Te drżenia przechodzą po całym organiżmie. Po trzech zabiegach, ręce w nocy drętwiały mi więcej niż przedtem. Czy miał ktoś doświadczenie z tym zabiegiem?.Ja czuję, że być może dobry jest na dyskopatię, ale może też zaszkodzić na krążenie tzn. zwęzić drobne naczynka w dłoniach.
Zrobiłam też sobie badanie na elektrolity, które diagnozują zespół ciesni. Dziękuję raz jeszcze, pozdrawiam. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lidia Master butterfly

|
Wysłany: Czw Kwi 12, 2007 9:32 am Temat postu: |
|
|
witam cieplutko i życzę miłej lektury i kontaktów.
Lidka _________________ "uśmiechaj się, do każdej chwili uśmiechaj"
"Nie chodzi o to że mamy zbyt mało czasu, ale że zbyt dużo go tracimy"
Seneka |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Czw Kwi 12, 2007 2:30 pm Temat postu: |
|
|
powinnas miec tez zabiegi na ręce, z tego co wiem, kolazanka miała ich wiele, poznej miała podawane leki w miejsce zmienione chorobowo, stale jest na lekach przeciwbolowych, dłonie moga ci drętwieć z powodu zmian chorobowych w nich, _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Agnieszka14 Master butterfly

|
Wysłany: Wto Kwi 24, 2007 6:29 pm Temat postu: |
|
|
Witaj Chryzantema! I jak-pomogły zabiegi? Zespół cieśni nadgarstka może być różnymi rzeczami spowodowany, nie warto martwić się na zapas. buziaki! |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|