Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kinga Moderator

|
Wysłany: Pią Kwi 20, 2007 9:36 pm Temat postu: |
|
|
tak, tak mus swoją drogą - też mam porobiony, ale to i tak nie to samo co świeże truskaweczki z działeczki  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
veg8 Master butterfly

|
Wysłany: Pią Kwi 20, 2007 9:49 pm Temat postu: |
|
|
Ja ostatnio delektuje się kiwi ..
przez co małe krople soku mam na ekranie monitora ehh hihih ;] _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
gusia_92 Master butterfly

|
Wysłany: Nie Kwi 22, 2007 11:24 am Temat postu: |
|
|
kiwi to tylko ze skorka. najlepiej smakuje ale i tak wole zielona jabłka. sa twarde i kwasne. suuuuper
 _________________ .:Hoy se que tu ya no me quieres y eso es lo que mas me hiere:. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Nie Kwi 22, 2007 5:32 pm Temat postu: |
|
|
kinga chyba cie trzepnę o truskawcha bedzie tutaj nawijac a ja zaraz opluję klawiature,
guisa na kwasne jablko nikt mnie nie skusi nawet za dopłatą , nie lubie jabłek a jauz kwasnych wcale
kiwi raczej z sałatce owocowej , ale moze byc, juz predziej niz jabłko _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ani Master butterfly

|
Wysłany: Nie Kwi 22, 2007 5:36 pm Temat postu: |
|
|
Truskawki, truskawki, truskawki, z bitą śmietanką, mniam...A ja mam na truskawki potworne uczulenie Ale tak bardzo je lubię, że nie potrafę się oprzeć i w sezonie truskawkowym chodzę pokryta pokrzywką A teraz zajadam się jabłuszkami z rodzaju Ligol, pychota... _________________ Wspomnienia są jak światła i barwy - podświetlają i retuszują przykrości naszego życia.
Joseph Wittig |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Nie Kwi 22, 2007 5:41 pm Temat postu: |
|
|
no chyba że ligol, to mogą byc, muszą byc twarde i słodkie, truskawki maliny , jagody oraz morele moje ulubione owoce, moga byc jeszcze brzoskwinie i nektaryny, pod koniec lata słodkie winogrona, a przez cały rok banany , zimą manadrynki,
najlepsze z owoców są.... papryki , uwielbiam paprykę , oraz rzodkiewki _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ani Master butterfly

|
Wysłany: Nie Kwi 22, 2007 5:49 pm Temat postu: |
|
|
Banany - trzy razy na tak Na nocnych dyżurach stanowią rewelacyjne źródło energii i do tego nie obciążające żołądka. Zawsze mam ze sobą 3-4 i w razie czego się nimi wzmacniam. O trzeciej nad ranem mój żołądek najlepiej je przyjmuje.
Przepadam wręcz za czereśniami. Moja siostra ma na działce wielką rozłożystą czereśnię, zasiadam sobie na gałęzi i jem do bólu Co prawda jelitka się potem trochę buntują, ale co tam, sezon czereśniowy jest tylko raz w roku
A jakie dobre są placki na kwaśnym mleku z truskawkami, moja mama robi je rewelacyjnie A pierożki z jagodami...Nie Nic już nie piszę, bo to tortury dla podniebienia  _________________ Wspomnienia są jak światła i barwy - podświetlają i retuszują przykrości naszego życia.
Joseph Wittig |
|
Powrót do góry |
|
 |
jagula Master butterfly

|
Wysłany: Nie Kwi 22, 2007 9:17 pm Temat postu: |
|
|
ale jesteście...ale smaka robicie...tutaj już nie zaglądam-na paprykę mam fatalne uczulenie a uwielbiam ją a banany od 4lat są dla mnie niestrawne-i tu zagadka-może ktoś wie dlaczego?Zaczęło się w ciąży, za to suszone mogę jeść(?!) i nie mogę sobie tego wytłumaczyć... |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Pon Kwi 23, 2007 8:13 am Temat postu: |
|
|
MonikaB napisał: |
kinga chyba cie trzepnę o truskawcha bedzie tutaj nawijac a ja zaraz opluję klawiature |
sama się nie mogę doczekać  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
|
Powrót do góry |
|
 |
Itunia Master butterfly

|
Wysłany: Czw Kwi 26, 2007 5:41 pm Temat postu: |
|
|
Gusia, ja też kocham zielone jabłka, najlepiej odmiany Granny Smith. Są bossssssskie - twardziutkie i kwaskowe. Truskawki są ok, ale nie szaleję za nimi... Bananów nie lubię. Są jak dla mnie za mdłe, no i mają sporo kalorii
Jeżeli chodzi o warzywa, króluje wszechwładny pan pomidor. Niedługo zacznie się sezon na pomidory  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Robert Moderator

|
Wysłany: Sro Sie 22, 2007 11:24 am Temat postu: |
|
|
Ciemne owoce i warzywa zapobiegają nowotworom
Barwniki, które nadają owocom i warzywom ciemny kolor mają silne działanie przeciwnowotworowe - potwierdzają amerykańskie badania, o których informuje serwis internetowy EurekAlert.
Antocyjaniny nadają owocom i warzywom kolor czerwony, fioletowy lub niebieski. Znanych jest ponad 600 odmian tych barwników.
Jak wykazały badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Stanu Ohio na hodowanych w laboratorium komórkach szczurów i ludzi, podawanie wyciągów zawierających antocyjaniny spowalnia wzrost komórek raka jelita grubego, a nawet może niszczyć część z nich.
Nie wszystkie z badanych produktów o ciemnym zabarwieniu działały równie silnie - na przykład barwniki z purpurowej kukurydzy maiz morado oraz z czarnych jagód przewyższały pod tym względem rzodkiewkę. Wyciąg z rzodkiewki i ciemnej odmiany marchwi spowalniały wzrost komórek nowotworu o 50 do 80%, natomiast składniki aronii czerwonej zabijały do 20% patologicznych komórek, nie wpływając na zdrowe tkanki.
Zdaniem kierującej badaniami prof. Monici Giusti, podawane doustnie antocyjaniny mogłyby mieć szczególne znaczenie w profilaktyce i zwalczaniu nowotworów przewodu pokarmowego. Są wchłaniane do krwi w niewielkim stopniu, za to mogą bardzo silnie działać miejscowo na jelito.
Na razie nie ma twardych danych, jakie warzywa czy owoce byłyby w tym celu najbardziej odpowiednie. Prof. Giusti uważa natomiast, że można by szeroko stosować antocyjaniny, jako korzystne dla zdrowia barwniki spożywcze.
Wyjaśnienia wymaga również sam mechanizm przeciwnowotworowego działania antocyjanin - wiadomo na przykład, że pewne modyfikacje budowy ich cząsteczki mogą je wzmocnić.
Naukowcy przedstawili wyniki swoich badań podczas 234 zjazdu Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego w Bostonie.
źródło, 22.08.2007 |
|
Powrót do góry |
|
 |
ludmila_07 Master butterfly

|
Wysłany: Czw Sty 17, 2008 10:08 pm Temat postu: |
|
|
a ja uwielbiam gruszki ,śliwki i wszelkiego koloru i smaku porzeczki., najbardziej jednak czarne.
dżem z czarnej porzeczki , mus , galaretki ,sok to moje ulubione a raczej całej mojej rodzinki _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
 |
monia n Master butterfly

|
Wysłany: Czw Sty 17, 2008 10:10 pm Temat postu: |
|
|
a ja właśnie mam dużo porzeczek czarnych a nie przepadam za bardzo ale za to czerwone pycha  _________________ monia |
|
Powrót do góry |
|
 |
ludmila_07 Master butterfly

|
Wysłany: Sro Sty 23, 2008 8:48 pm Temat postu: |
|
|
czarne porzeczki są bardzo zdrowe , rzeczywiscie maja wytrawy smak i aromat ale przez to są w smaku takie wysublimowane
pyszota  _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
 |
|