|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Pon Kwi 23, 2007 4:50 pm Temat postu: |
|
|
dzieki za oswiecienie mnie, coz czytam zespól Gilberta i od razu skojarzyłam ale nie z tym co trzeba ,
Ani co to za masć czy jakaś przeciwbakteryjna bo kojarzy mi się z leczniem opryszczki , ale opryszcza ma wiele odmian , nie tylko ta ktora kojarzymy z bablem na ustach, ja miałam ostatnio taka do oczu o tej nazwie tylko kupiłam jej odpowiednik ( tanszy) bo to opryszczka spowodowała moje problemy z rogówką oka
ona działa na wiele bakterii wiec i moze na to cos co u ciebie wystąpilo _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Pon Kwi 23, 2007 5:25 pm Temat postu: |
|
|
jeśli mowa o łupieżu rózowym, to jak podaje wikipedia w linku z poprzedniego posta:
Cytat: |
W patogenezie łupieżu różowego zaproponowano udział ludzkiego wirusa opryszczki HHV-7 albo HHV-6.
|
jest to sprawa kontrowersyjna, bo na 100 % nie potwierdzono czy to wirus z tej rodziny, ale coś w tym jest.
to nie są bakterie to wirusy, więc w sumie nie leczy się tego, najwyżej stara zaradzic świądowi skóry, bo choroba jest "saomoograniczająca się" i wygasa po kilku tygodniach samoistnie.
ciekawa bestia
nie twierdzę, żektoś z was ją ma, ale temat mnie zafascynował i tyle  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Pon Kwi 23, 2007 5:36 pm Temat postu: |
|
|
ja chyba mam skoro to opryszczka zaataakowała moje oczy po grypie,, a chyba opryszczke ma kazdy z nzas, jak juz raz dostala się do organizmu to juz tam zostanie, i w momentach osłabienia atakuje , potrafi zaatakowac wiele narządów w tym najgozniejsza jest jesli zaatakuje mózg
jest narade niebezpiczna
Inne zmiany narządowoe
Niekiedy może być zajęta rogówka (keratitis dendritica). Zmiany te są dość bolesne i uporczywe, mogą pozostawiać upośledzenie wzroku, ze ślepotą włącznie
tuatj arytul na ten temat, nawet nie zdajemy sobie sprawy jaka postać moze przyjąc
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zaka%C5%BCenia_opryszczkowe _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ani Master butterfly

|
Wysłany: Pon Kwi 23, 2007 9:06 pm Temat postu: |
|
|
MOnika, moja mama stosowała tą maść na opryszczkę na ustach. Wydaje mi się, że to nie jest jednak zwykłe uczulenie. Plamy schodzą mi na klatkę piersiową, swędzą tylko od czasu do czasu, szczególnie po kąpieli...Podobne plamy zaczynają mi się robić w zgięciach łokciowych...Dzisiaj po koniach zaczęło mnie tam swędzieć, więc podrapałam, po chwili w tym miejscu wyskoczył taki dziwny bąbel, wypełniony jakby płynem surowiczym Nie mam zielonego pojęcia, co to jest Po kilku godzinach zmniejszył się i pozostała czerwona plama, przesuszająca się, taka, jak na szyi...Nigdy w życiu nie miałam opryszczki, nawet na ustach...no i nigdy w życiu nie miałam czegoś takiego...trochę przekręciłam nazwę tej maści, teraz spojrzałam na ulotkę, to Vratizolin, działa p/wirusowo, p/bakteryjnie i p/zapalnie, szczególnie p/wirusom HVS, ponadto hamuje wzrost bakterii gram-dodatnich. Wskazania: opryszczka zwykła, opryszczka nawrotowa, opryszczka narządów płciowych, ospa wietrzna, półpasiec, alergiczne zapalenie skóry, powikłane wtórnym zakażeniem bakteryjnym lub wirusowym, łojotokowe zap. skóry. _________________ Wspomnienia są jak światła i barwy - podświetlają i retuszują przykrości naszego życia.
Joseph Wittig |
|
Powrót do góry |
|
 |
małgorzatka Master butterfly

|
Wysłany: Wto Kwi 24, 2007 8:00 pm Temat postu: |
|
|
Ja Gilberta tego związanego w bilirubinką mam tego z kążkami też miałam, ale o wirusie pani dr nie wspominała. Co do wirusa opryszczki się nie wypowiadam,bo zielonego pojęcia nie mam
teraz jest czas wykwitów różnych i juz przywykłam że min 2-3 mies z okresu wiosennego mam zajęte tymi dolegliwościami. Nic przyjemnego, bo przyczyn może być mnóstwo.
Pozdrawiam i życzę szybciutkiej poprawy  _________________ małgorzatka |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ani Master butterfly

|
Wysłany: Sro Kwi 25, 2007 3:38 pm Temat postu: |
|
|
Maść działa, więc pozostaje tylko się cieszyć i mieć nadzieję, że już się świństwo w tym nasileniu nie powtórzy  _________________ Wspomnienia są jak światła i barwy - podświetlają i retuszują przykrości naszego życia.
Joseph Wittig |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|