|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Pon Cze 06, 2005 3:58 pm Temat postu: |
|
|
niestety nic nie wiem o łuszczycy i czy da się ją pomylić z toczniem...
ale ponieważ to zdaje się również choroba o nieznanej do końca etiologii, a o podłożu autoimmunologicznym, to niestety możliwe jest współwystępowanie kilku chorób tego typu u jednej osoby.
to że nie ma pciał ANA nie wyklucza tocznia, możłiwe są tzw, tocznie seronegatywne, czyli bez przeciwciał, z tego co czytałam na lupussite, tam co najmniej kilka osób z DLE i SCLE nie ma ANA, a diagnozę im postawili.
ważne żeby lekarz jasno powiedział co zamierza z tym zrobić, żebyście mieli pewność że niczego nie zaniedbujecie i macie świństwo (czymkolwiek by było) pod kontrolą. |
|
Powrót do góry |
|
 |
askas95 Junior

|
Wysłany: Nie Maj 20, 2007 7:21 pm Temat postu: |
|
|
Mam na imię Gosia ma 37 lat 10 lat temu stwierdzono toczeń układowy obecnie jestem na 60 enkortonu bo tylko to toleruję akurat teraz jest taki czas że bardzo mi dokucza ta choroba  |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Pon Maj 21, 2007 7:46 am Temat postu: |
|
|
Gosiu-wierzę, że wkrótce przestanie Ci dokuczać choróbsko i wrócisz do formy
trzymaj się  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnieszka29 Master butterfly

|
Wysłany: Pon Maj 21, 2007 7:54 am Temat postu: |
|
|
Gosiu! Powodzenia i głowa do góry ani sie nie obejrzysz a dawka encortonu bedzie malała i bedziesz w lepszej formie Powodzenia I do usłyszenia ..Buźka _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Pon Maj 21, 2007 8:08 am Temat postu: |
|
|
raz jest gorzej raz lepej,, teraz ci dokucza za niedługo przestanie i znowu będzie dobrze,
myslałam ze dokucza ci postac skorna bo piszesz w watku do tego przeznaczonym
jako nawa osoba zapoznaj sie z funkcjonowanie forum z poszczegolnymi działami, tak aby pisac tam gdzie jest miejsce dla danego tematu,
Robert juz podał ci najwazniejsze namiary _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
basiula Master butterfly

|
Wysłany: Wto Maj 22, 2007 5:11 pm Temat postu: |
|
|
Witam iga
jestem podobnym przypadkiem do twojego meza ...
na poczatku mojej choroby bez szczegolowych badan postawiono mi w szpitalu diagnoze psoriasis vulgaris-luszczyca, przy leczeniu masciami zmiany skorne ustepowaly na krotko...
podczas drugiego pobytu w szpitalu pobrano mi wycinek ,ktory byl opisany tak:obraz histopatologiczny wskazuje na psoriasis, choc moze byc tez obecny w lupus...jak widac moja postac tocznia przypominala luszczyce...trafilam wreszcie do kliniki dermatologii gdzie poddano mnie licznym badaniom od stop do glow, w tym kolejne dwa wycinki...wreszcie postawiono diagnoze subacute cutaneus lupus erythematosus SCLE...
na poczatku bralam tzw.male proszki(arechina,aspiryna, encortolon),potem przez 3,5 miesiaca plaquenil...a teraz od 2 lat wit.pp i oczywiście ochrona przeciwsloneczna 60+....to tyle o moim przypadku...  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Itunia Master butterfly

|
Wysłany: Pon Maj 28, 2007 3:53 pm Temat postu: |
|
|
Cześć Iga Witaj w gronie Motylków  |
|
Powrót do góry |