Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
karolina7 Master butterfly

|
Wysłany: Sro Kwi 25, 2007 3:55 pm Temat postu: Zabiegi chirurgiczne |
|
|
mam takie pytanko chcialam bym sobie wykonac mały zabieg chirurgiczny tzn.Troszke denerwuje mnie moje uszko troszke odstaje juz dawno chcialam wykonac ten zabieg lecz nigdy nie mialam na to kasy teraz kiedy mam stała rente mogłabym odłozyc dwie renty i juz mam na mini operacyjke zagieg trwa niecałe 15 min Tylko czy przy Toczniu moge sobie pozwolic na taki zabieg czy nie groza jakies powikłania Teraz 11 maja rowniez mam miec zabieg ale to na wrastajacy paznokiec bede miala go zrywany juz 2 raz a nastepnie cos tam z boku nacinane i szyte aby juz nigdy skubaniec nie wrastał Czy takie i inne zzabiegi moga w jakis sposob zaszkodzic oczywiscie jezeli zabieg bedzie przeprowadzony czysto i solidnie to chyba zadne zagrozenie(zakazenie) mi nie grozi ? Jak myslicie ? _________________ zdrowie to nie wszystko ale wszystko bez zdrowia jest niczym |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Sro Kwi 25, 2007 4:17 pm Temat postu: |
|
|
u nas chorych biorących sterydy jest mozliwośc powikłan po zabiegach chirurgiczych, to znaczy nie bardzo chcą się goic rany po zabiegach, mysle ze powinnas to skonsultowac z chirurgiem, byc moze po zabiegu dostaniesz jakiś antybiotyk i bedzie dobrze
ja sama jestem po 3 zabiegach i to powaznych i bardzo rozległych gdzie rana opercyjna była bardzo duzą ale były to zabiegi ratujące zycie wiec tutaj nikt sie nie zastanawiał, ale byłam zdziwiona i lekarze rowniez jak dobrze sie to goiło, byłam jednak zaopatrzona w wiele rodzajów antybiotyków, ktore miały nie dopuscic do infekcji, poszło dobrze
jasli teraz czujesz sie dobrze, jak sama mówisz i zmniejszono ci sterydy to jesli chirurg sie zgodzi mozesz sobie pozwolic na taki zabieg _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Sro Kwi 25, 2007 4:21 pm Temat postu: |
|
|
Nie poinformowałam chirurga od paznokcia ze jestem chora na toczen czy powinnam to zrobic aby przepisał mi antybiotyki jakies?? czy przy takim małym zabiegu to nie jest konieczne ?? Juz wczesniej mialam zerwanego poszlo wszytsko dobrze szybko sie zagoilo (bez zadnych dodatkowych lekow) ale teraz bede miala cos nacinane i szyte wiec co robic _________________ zdrowie to nie wszystko ale wszystko bez zdrowia jest niczym |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Sro Kwi 25, 2007 4:27 pm Temat postu: |
|
|
pytaj chirurga , bo to on podejmie decyzję nie zapomnij powiedzc ze chorujesz i jestes na lekach _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Sro Kwi 25, 2007 4:29 pm Temat postu: |
|
|
aha dziekuje no wiec zaznacze to przy kolejnej wizycie pozdrawiam _________________ zdrowie to nie wszystko ale wszystko bez zdrowia jest niczym |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Sro Kwi 25, 2007 4:30 pm Temat postu: |
|
|
lepiej powiadomić chirurga o tym, na co jesteś chora i jakie leki przyjmujesz
no a, że przy sterydach gorzej się goją ranki to wiadome
pogadaj z lekarzem  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
didulka Master butterfly

|
Wysłany: Sro Kwi 25, 2007 4:54 pm Temat postu: |
|
|
lepiej powiedz mozliwe ze dostaniesz jakis antybiotyk... jak szlam na wyrywanie zeba to powiedzialam dostalam antybiotyk i dodatkowo szyli mi dziure po nim |
|
Powrót do góry |
|
 |
bozna Kadet

|
Wysłany: Czw Kwi 26, 2007 8:27 am Temat postu: |
|
|
Córce parę dni temu usuwano chirurgicznie znamiona barwnikowe, w związku z tym,że przyjmuje sterydy dla bezpieczeństwa osłonowo włączono antybiotyk.
pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
anik Junior

|
Wysłany: Nie Cze 17, 2007 10:25 am Temat postu: |
|
|
Kochani
Mam problem mianowicie od ok miesiąca mam ranę na prawej nodze to znaczy zrobił się strup oczysciłam ja na początko teraz z jednej strony jest strup a z drugiej wysieka sie nie przyjemna woń biore sterydy i wiem ze goi sie wszystko wolniej ale co mogłabym zrobic aby te rane osuszyc bez wizyty u lekarza prosze Ania |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ewela1 Master butterfly

|
Wysłany: Nie Cze 17, 2007 10:47 am Temat postu: |
|
|
aniu mnie się to nie przydażyło... ale myślę,że jeśli masz jakis wysiek to powinien zobaczyć to lekarz... moze sprawdzic np. jekie to bakterie.. i utalić jak nalezy z tym postępowac..
z tego co wiem rany goją sie najlepiej gdy sa odsłoniete.. ale ja bym ich nie traktowała żadnymi specyfikami bez konsultacji z lekarzem..
pozdrawiam-ewela |
|
Powrót do góry |
|
 |
Robert Moderator

|
Wysłany: Nie Cze 17, 2007 10:50 am Temat postu: |
|
|
Zależy od rany - powierzchowna, czy głębsza... Co za problem przejść się chociaż do najbliższej przychodni do zabiegowego, skoro sączy? Niech to ktoś zobaczy.
Na "sucho" to mogę standardowo polecić Rivanolum albo Dermatol po uprzedniej dezynfekcji wodą utlenioną. Plus opatrunek. Żaden spirytus. |
|
Powrót do góry |
|
 |
kasiulka Master butterfly

|
Wysłany: Nie Cze 17, 2007 10:52 am Temat postu: |
|
|
Ania, ja bym też sie nie bawiła w domowego doktora... Jak coś złego zaczyna sie dziać, to myśle że nie warto ryzykować.
Karolina, jestem pare tygodni po zabiegu artroskopii kolana ( dwa nacięcia po 3- 4 cm) i wszystko pięknie mi sie zagoiło... tzn bez przykrych niespodzianek Ale lekarz powinen wiedzieć o twojej chorobie _________________ "Życia nie można wybrać, ale można z niego coś zrobić" <Peter Lippert> |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Nie Cze 17, 2007 11:01 am Temat postu: |
|
|
jesli rana saczyy to zanczy ze wdał się stan zapalny i bez wizyty u lekarza i antybiotyku raczej sie to nie zagoi, sa specjane masci z antybiotkiem ja takie stosuje ale to juz lekarz musi ci to przepisac, na piewszy rzut spobuj Tribiotic mozna go kupic bez recepty to mała saszetka masci w skład ktorej wchodza 3 antybiotyki , jesli rana nie jest duza , powinno pomoc , jesli nie do lekrza _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
anik Junior

|
Wysłany: Nie Cze 17, 2007 2:54 pm Temat postu: |
|
|
dziękuje wam za rady i odzew spytam panią doktor jutro co z ta noga pewnie jakis antybiotyk dostane bo jak bede zwlekac to na robię jeszcze gorszego bałaganu niż jest  |
|
Powrót do góry |
|
 |
anik Junior

|
Wysłany: Nie Lip 01, 2007 8:47 am Temat postu: |
|
|
Kochani!!!
Lekarz zalecił na tę moją nogę maść antybiotykową Detromecyne 2%
oraz doustnie aby wysuszyc wysięk antybiotyk Dalacin C .
Powoli ale się goi
pozdrawiam słonecznie:-) Ania  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|