|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kinga Moderator

|
Wysłany: Sro Maj 30, 2007 7:40 pm Temat postu: |
|
|
fajny nefrolog
ja tam przeciwko bakteriom bralam np. urosept
glukozamina-lek na wszystko? ja tam nadal jestem zdania, że to na nic nie działa - odchudza portfel
to poza tym nie lek nawet, tylko suplement diety
no ale jak chcesz to łykaj  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Olga Stary wyjadacz

|
Wysłany: Sro Maj 30, 2007 11:34 pm Temat postu: |
|
|
właśnie się zastanawiałam... to nie reklama
kupiłam Stawolux (glukozamina 500mg) w EuroAptece- w cenie- 2,99 za opakowanie 60 tabl.
Zalecana dawka to 1 tabl 3xdz, czyli na maxa wychodzi 2 opakowania/miesiąc i zostaje. Jeden problem- krótki termin ważności- VIII 2007r.
garść ciekawostek:
http://www.emea.europa.eu/pdfs/human/referral/glucomed/Glucomed-AnnexesI-II-III-pl.pdf
Co z nerkami- nie wiem |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Czw Maj 31, 2007 8:31 am Temat postu: |
|
|
no, taka tania, bo krótki termin ważności
ale ostatnio znajoma farmaceutka mi powiedziała, że leki można przez dwa miesiace od końca daty ważnosci jeszcze przyjmować _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ewela1 Master butterfly

|
Wysłany: Czw Maj 31, 2007 9:33 am Temat postu: |
|
|
wydaje mi się,że co do przeterminowanych leków to nalezy zachować zdrowy rozadek..-
czyli ich nie zazywac po upływie daty przydatnosci  |
|
Powrót do góry |
|
 |
brunetka83 Kadet

|
Wysłany: Czw Maj 31, 2007 10:28 am Temat postu: |
|
|
kinga napisał: |
fajny nefrolog
ja tam przeciwko bakteriom bralam np. urosept
glukozamina-lek na wszystko? ja tam nadal jestem zdania, że to na nic nie działa - odchudza portfel
to poza tym nie lek nawet, tylko suplement diety
no ale jak chcesz to łykaj  |
UROSEPT i jakieś inne leki z żurawiną też brałam na bakterie wezme do końca to co mam (akurat będą 3 miesiące), dużo zdrówka wszystkim życze. Ola |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Czw Maj 31, 2007 12:01 pm Temat postu: |
|
|
kinga ma racje leki po dacie ktora koczy waznośc można jeszcze stosowac 2 a nawet 3 miesiące, to nie jest tak, ze koniec data waności upływa i od razu lek zamienia się w trucizne
co do glukozaminy jesli ma podobne działania do paracetamolu, jak wyczytałam z tej podanej informacji to ja wolę paracetamol, jest wiele razy tanszy ,
dla mnie gukozamina to jeszcze jeden z suplementów ktory ani nie pomoże ani nie zaszkodzi chyba ze komus podziała na samopoczucie ze własnie robi cos dla swojego zdrowia,
co do działan przciwbaktreyjnych to juz wolę urosept czy Furagin _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ewela1 Master butterfly

|
Wysłany: Czw Maj 31, 2007 9:38 pm Temat postu: |
|
|
... moniko .. ja nadal jestem w szoku..... co do leków przeterminowanych ,to zakładam,ze firmy farmaceutyczne daja jakis margines bezpieczeństwa, oraz wierzę ,że leki nie staja się z dnia na dzień trucizną.... mogą jednak tracić swe właciwości.. w blizej nie określonym czasie(2, 3 msc )
ale to oczywiscie moje zdanie .. moze leki przeterminowane sa jak najbardziej bezpieczne i skuteczne...
pozdrawiaam-ewela |
|
Powrót do góry |
|
 |
Olga Stary wyjadacz

|
Wysłany: Czw Maj 31, 2007 11:26 pm Temat postu: |
|
|
Ewaela- tak przeterminowane leki mają margines bezpieczeństwa. Dużo również zalezy od sposobu przechowywania leku i tu- nawet ten z terminem w nieodpowiednich warunkach zmienia swoje własciwości fizyko- chemiczne.
Po terminie przydatnosci leków nie używam ,nigdy nie wiem jakie zachodzą reakcje. Zdarzyło mi się, użyć kropli do oczu na alergię- wg firmy farmaceutycznej traciły jedynie moc, zmniejszała się skuteczność.
Kilkakrotnie w aptece kupiłam też leki, którym terminy kończyły się po 2-3 tygodniach od daty zakupu- i nie były to leki świadomie wybrane (na Rp).
Termin nie jest magiczny, jest określony procedurami, sprawdzony badaniami. Po dacie granicznej lek jest jeszcze dobry, ale nikt nie ręczy za skutki. Jak długo- lepiej krócej niż za długo  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Robert Moderator

|
Wysłany: Pon Cze 25, 2007 10:13 am Temat postu: |
|
|
Proszę bardzo:
Jak odnaleźć się w gąszczu suplementów diety? Gdzie szukać rzetelnej informacji o nich? Czy można wierzyć treściom ulotek?Gdzie szukać prawdy?
m. in. dot. tematu glukozaminy itp. |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Pon Cze 25, 2007 10:42 am Temat postu: |
|
|
Cytat: |
Pamiętajmy, że nie zawsze rejestracja jako lek jest gwarantem bezpieczeństwa preparatu. Czasami koszty rejestracyjne powodują jedynie, że ten sam preparat zarejestrowany jako lek będzie po prostu droższy.
|
no pięknie, a ja myślałam, że jak coś jest zarejestrowane jako lek, to produkt taki spełnia jakieś wymagania, normy itp. jest dokładnie przebadany i daje jakieś poczucie bezpieczeńswta.... _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Pon Cze 25, 2007 11:12 am Temat postu: |
|
|
jak długo nasze prawo bedzie takie dziurawe tak długo bedziemy mieli do czynienia z tego typu pomieszniem pojęc, lek leczy , i to powinna byc jednyna sprawa przy rejestracji preparatu jako leku,
najlepiej trzmac sie tych wyprobowanych , ktore się bierze i ktore poleca lekarz, i jeszcze w czasie watpliwosci zapytac faramceutę , albo z uwagmi zgłosic się do lekrza,
nie moze tak byc bysmy płacili za cos co ktos wyprowdzil na rynek i znając luki w prawie zarejestrowal do lecznia czasmi 3 razy drozej niz istornie to kosztuje, a to wcale w azdym stopniu nie przycznia sie do poprawy zdrowia , ot tak samo jak się polyka kolorowy cukierek
nasze leki sa i tak bardzo drogie jedne z najdrozszych w Unii a my jeszcze jestesmy oszukiwani poprzez wciskanie nam kitu za grubą kasę
gdyby leki jak w czesci krajow zachodnich były bezpłatnie panstwo raz dwa poprawiłoby sposob rejetrowanie lekow a teraz jest to tylko w interesie pacjenta a on niech sobie płaci _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Saada Senior

|
Wysłany: Sro Sty 09, 2008 3:17 pm Temat postu: |
|
|
Ja ją sobie kupiłam. Ale potem w domu przeczytałam ulotkę i wyszło mi z niej (już z samej ulotki producenta) że to nie ma szans pomóc przy chorobach reumatycznych. Jeżeli komuś pomoże, to raczej osobom cierpiącym od starości a nie od chorób. W efekcie nawet tego nie otwierając oddałam to pierwszej osobie 60+ narzekającej przy mnie bodaj na staw biodrowy
Ale że nie dostałam żadnej dziękczynnej informacji zwrotnej więc myślę, że nawet tam to też nie daje pewnie szokujących rezultatów. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Sugar Master butterfly

|
Wysłany: Sro Sty 09, 2008 4:20 pm Temat postu: |
|
|
Glukozamina uzupełnia cośtam w chrząstkach, może pomóc osobom starszym i sportwcom, po kontuzjach stawów, ale zapalenia stawów tym się nie wyleczy. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|