Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Opal Junior

|
Wysłany: Czw Cze 28, 2007 12:37 pm Temat postu: sterydy - zmniejszenie dawki |
|
|
Witam wszystkich cieplutko,
Mam pytanie dotyczące sterydoterapii. Ciągle moja diagnoza pozostaje ze znakiem zapytania: RZS lub toczeń. Utrzymywały mi się obrzęki palcy dłoni i stóp. Stosowałam meloxam, potem ketonal lecze bez znaczącej poprawy. Był to powód dla którego przepisano mi encorton. Poczatkowo (przez 3 dni) brałam 20 mg. Czułam się po tym świetnie. Opuchlizna zaczęła schodzić i mogłam wykonywać swobodnie najprostsze czynności (np. mycie zebów). Od poniedziałku, zgodnie z zaleceniem zmniejszyłam dawkę do 15 mg, od jutra powinnam przyjmować 10 mg. Jednak od 2 dni obserwuję powrót obrzęków i drętwienie palców (szczególnie rano) i zastanawiam się czy może to być skutek redukcji dawki leków?
Będę bardzo wdzięczna za wszelkie wskazówki.
Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za wszelkie informacje  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Robert Moderator

|
|
Powrót do góry |
|
 |
Opal Junior

|
Wysłany: Czw Cze 28, 2007 1:11 pm Temat postu: |
|
|
Dzięki za podsunięty link ale już wykorzystałam wyszukiwarkę.... miałam nadzieję, że coś "na świeżo" komuś się nasunie i podzieli się swoim doświadczeniem z jeszcze "niezdiagnozowanym chorobowcem"... Może się mylę, że inne jest podejście lekarzy do osób, u których diagnoza jest potwierdzona a inne w stosunku do tych, gdzie są jeszcze wątpliwości i znaki zapytania. Czytałam wcześniej te wypowiedzi i starałam się przystosować do własnej sytuacji, tylko taka jestem że ciągle mi mało
Dziękuję i pozdrawiam, Sabina |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Czw Cze 28, 2007 4:24 pm Temat postu: |
|
|
jesli obserwujesz ze obrzeki wrociły to jednak dawka sterydów do ktorej zeszłasz jest za mała, redukcja ich spowodowała nawrot , jeśli mozesz skontaktuj sie z lekarzem i zapytaj czy powinnas dalej zmniejszac je skoro dolegliwości występuja
jesli nie mozesz się z nim skontaktowac schodz tak jak kazał ci lekarz moze chce zobaczyc jak to wygląda bez sterydów , na pewno do nich wrocisz na dłuzszy okres , ale to juz lekarz ustawi je odpowiednio
uwaga dla ciebie i innych ! jesli znajdziesz na forum wątek dotyczący pytania ktore cię ineteresuje wystarczy dopisac się do niego, post zostanie zauwazony , na pewno dostaniesz na niego odpowiedz , nie ma konieczności zakładania nowego tematu _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Opal Junior

|
Wysłany: Pią Cze 29, 2007 6:13 am Temat postu: |
|
|
Bardzo dziękuję za podpowiedzi te zdrowotne i techniczne Miłego dnia! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lilu Senior

|
Wysłany: Pon Lip 02, 2007 1:05 pm Temat postu: |
|
|
Ja zmniejszam dawkę o pół tabletki i na takiej dawce mogę nawet jechać przez miesiąc przed następnym zmniejszeniem. Zaraz po zmniejszeniu, przez około tydzień, dwa czuję się gorzej.
Lilu |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Pon Lip 02, 2007 1:09 pm Temat postu: |
|
|
to wszystko zalezy od tego jak długo się bierze sterydy , długi okres ich przyjmowania powoduje tez uzaleznienie organizmu , i kazde odstawianie to reakcja obronna , wiec to naturalne ze wtedy czujemy się gorzej, aby temu przeciwdziałac im wolniej się je zmniejsza tym łatwiej organizm sie przystosuje , a bole i inne dolegliwości po pewnym czasie mijają _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Asia Stary wyjadacz

|
Wysłany: Wto Lip 03, 2007 12:20 pm Temat postu: |
|
|
Ja ze sterydów schodziłam bardzo powoli. każda jakaś szybka zmiana powodowala wzrost białkomoczu. Więc bardzo długo brałam jedna dawke,pół roku rok i jak nic się nie działo schodziłam o troszkę i czasem zdarzało się że organizm musiał nauczyc się żyć z inną dawką i zdażały się dolegliowści. Ale wiem że są lekarze którzy szybko schodza u mnie trwało to bardzo długo więc pewnie twoj organizm nie jest gotowy na zmnijejszenie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Wto Lip 03, 2007 12:38 pm Temat postu: |
|
|
no i właśnie to kolejny dowód na to że nie istnieje jeden stały schemat schodzenia, trzeba to dostosać do aktualnej i indywidualnej sytuacji, obserwujesz się więc wiesz co się dzieje kiedy schodzisz za wcześnie lub za szybko, tylko ty możesz to ocenić i skonsultować się ze swoim lekarzem.
jest tylko jeden ogólny i podstawowy warunek dla wszystkich sterydziarzy - nigdy nie odsawiac leków nagle, z dnia na dzień!
zmniejszanie dawek to powolny proces, ale u każdego może przebiegać w innym tempie... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Marzena1 Senior

|
Wysłany: Czw Lip 26, 2007 6:30 pm Temat postu: |
|
|
Ja zaczęłam od 45 encortonu i wszystko było dobrze do 7,5 a kiedy zeszłam do 5 wszystko wróciło. Teraz zwiększono mi dawke do 10 jednego dna i 7,5 drugiego i jest w miarę dobrze ale są dni że boli bardzo |
|
Powrót do góry |
|
 |
|