Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
lech-u66 Junior

|
Wysłany: Pon Lip 16, 2007 9:12 pm Temat postu: Metypred a encorton |
|
|
Mam pytanie, czy ktoś z was ma jakieś doświadczenia z tymi lekami. Z początku choroby brałem encorton i jakoś było .Od momentu przejścia na metypred coś żle się ze mną dzieje.Lekarze mówią , że to nie możliwe, ale ja tak odczuwam. Może ktoś z was miał coś podobnego? _________________ walczyć do końca |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Pon Lip 16, 2007 9:16 pm Temat postu: |
|
|
ten temat już dużo razy przewijał się przez forum np.:
http://www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=1427&highlight=metypred
wystarczy odrobina dobrej woli i wyszukiwarka
pozdrawiam _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Itunia Master butterfly

|
Wysłany: Pon Lip 16, 2007 9:17 pm Temat postu: |
|
|
Ja mialam nieprzyjemności z tym lekiem. Na Solupredzie było wszystko super. Kazali mi przejść na Metypred przy zaostrzeniu i wszystko się posypało - wygląd i samopoczucie. Poliki jak u chomika. Wieczne uczucie otępienia. Wytrzymałam chyba z 4 miesiące, może 5. Potem pozwolili wrócić mi do Solupredu i wszystko jest cudownie.
Pogadaj z lekarzami, może zdecydują sie na zmianę. Nieważne, jaki steryd bierzesz. Ważne, że steryd. Moja doktor mówi, że to jest jak z herbatą - można ją posłodzić cukrem pudrem, cukrem w kostkach i cukrem sypkim. Efekt ten sam - słodka herbata.
Nie zrażaj się, gdy Nenya lub Robert zamkną ten wątek. Będziemy pisać w tym drugim, który jest już poświęcony temu tematowi. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ziarenko Master butterfly

|
Wysłany: Pon Lip 16, 2007 9:29 pm Temat postu: |
|
|
Ja brałam Encorton i Metypred... Lepiej czuję się biorąc Metypred. Jednak kiedy brałam Encorton na początku mojej choroby miałam znacznie większą dawkę sterydów, więc może także dlatego wolę Metypred. _________________
rozjaśnia się we mnie
wyjaśnia jaśniej
|
|
Powrót do góry |
|
 |
lech-u66 Junior

|
Wysłany: Pon Lip 16, 2007 9:34 pm Temat postu: |
|
|
wiem , że o tym już dużo napisano , lecz mnie nie chodzi o duże policzki i rozstępy , a o poważniejsze rzeczy. Nenya oczywiście wie o czym mówię.Mała dawka metypredu czy duża u mnie nie ma różnicy. Tak jakby na mnie nie działał wogóle. _________________ walczyć do końca |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Pon Lip 16, 2007 10:03 pm Temat postu: |
|
|
w tym linku, co Ci podalam, MAR też pisze o złym samopoczuciu po metyrpedzie  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Robert Moderator

|
Wysłany: Wto Lip 17, 2007 6:26 am Temat postu: |
|
|
lech-u66 napisał: |
Od momentu przejścia na metypred coś żle się ze mną dzieje.Lekarze mówią , że to nie możliwe, ale ja tak odczuwam. Może ktoś z was miał coś podobnego? |
lech-u, koleżanki z miłą chęcią pomogą. Proponowałbym jednak przy okazji trochę rozszerzyć wypowiedź, bo wątpię czy ktoś będzie w stanie jednoznacznie podpowiedzieć cokolwiek czytając o tym, że "coś się dzieje". Nie mówiąc o szukaniu podobieństw. Co się zatem dzieje? Możesz bliżej określić? Objawów trochę jest...
Być może forumowicze, którzy również mogli mieć niezbyt przyjemne przygody z Metypredem będą w stanie udzielić odpowiedzi.
Podrzuć więcej informacji, bo ciężko będzie się dogadać w oparciu o domysły  |
|
Powrót do góry |
|
 |
lech-u66 Junior

|
Wysłany: Wto Lip 17, 2007 1:52 pm Temat postu: |
|
|
Mówiąc coś się źle dzieje miałem na myśli, że lek po prostu nie działa na mnie. Choroba się spokojnie rozwija i nic jej nie przeszkadza. Po encortonie czułem się różnie , ale toczeń jakby stał w miejscu. _________________ walczyć do końca |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Wto Lip 17, 2007 4:37 pm Temat postu: |
|
|
moze popros o zmiane leku co ? j byłam przez kilka lat na encortonie i od kilku ladnych tez jestem na metypredzie, nie widze zadnej roznicy, jedyna to ilosć przyjmowanych tableket metypred wystarczy jedn a encotronu jest już 4 aby miec taka sama dawke i to zadecydowało o zmianie sterydów,
tak samo choroba sie rozwijała na jednym jak i drugim, to chyba raczej nie jest zalezne od rodazju stedydu ale tez od innych lekow, predzej immunospresja ma tutaj wpływ na postepy choroby, _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|