Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

O szczepieniach na wzw
Idź do strony Poprzedni  1, 2

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Nie Sie 14, 2005 9:45 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja tez juz chorowalam na tocznia i przedmna byla operacja na tarczyce .....kazano mi sie zaszcepic na wzw.........ale moja lekarka aby miec czyste sumienie.....poslala mnie jeszce na konsultacje......do swiatowej slawy .....w zakresie immunologii............prof.....juz nie zyjacy zreszta ...........powiedzial ze nalezy sie zaszczepic ........bowiem z wzw przy toczniu sa juz naprawde powane komplikacje........lepiej to zrobic......ryzykuja niewiele......niz narazic sie na powazna dodatkowa chorobe ...ktora przy toczniu zniszczy mnie szybciaj niz nawet chwilowe zaostrzenie tocznia ........mam wszystkie szczepienia ...i jest ok
Monika
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
martek
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Nie Sie 14, 2005 10:52 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzięki dziewczyny za wypowiedzi.
Marta jest zwolniona do odwołania z wszystkich szczepień wg obowiązujacego kalendarza. Taka decyzja nefrologa-lekarza prowadzącego.
Co ja zrobię -nie wiem . Moje pytanie jest nadal otwarte .
Będę zadawać to pytanie kolejnym lekarzom a muszę jeszcze kilku odwiedzić .
A decyzję chyba niestety muszę podjąć sama.
Tak na marginesie powiem tylko co mi powiedziała kiedyś pewna lekarka chirurg-onkolog.
Miałam do wykonania prosty zabieg zabieg (w jej pojęciu) ale oczywiście musiałam mieć aktualne szczenie na wzw. Oczywiście nie byłam zaszczepiona. W dłuższej rozmowie powiedziała mi , że w zasadzie wszystkie szczepienia na wzw to tylko zasłona dla lekarza. Nigdy nie ma 100% pewności ,że szczepionka uchroni przed zarażeniem przy danej operacji czy zabiegu .
Pozdrawiam
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pon Sie 15, 2005 2:32 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Martek.....nigdy nie ma 100% pewnosci........
ale jest o wiele wieksze prawdopodobienstwo .....ze jednak cie szczepionka uchroni........Na pewno jest wieksze prawdopodobienstwo
ze sie nie zarazisz ...niz bez szczepienia........tak mysle...... Question
wiesz ja jak mialam operacje ratujaca zycie to nikt mnie nie pytal...czy jestem zaszczepiona..........ale do zabiegow planowanych ........lepiej miec szczepienie.....U Marty to co innego.......chociaz kazdy lekarz wypowie sie inaczej......Kazdy ma swoja teorie .....i wiem ze nasz profesor raczej zacheca.....do szczepienia.....a tez nie jest polglowkiem........ani nie wypadl sroce spod ogona....Wiec kazdy sobie......ale WZW niestety nie wyleczysz.....wiec........albo albo.....?......to tez sa powiklania.....tylko wzw
jest o wiele bardziej niebezpieczne...
Monika
Powrót do góry
Agnes
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

PostWysłany: Sob Lip 14, 2007 5:22 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pozwoliłam sobie podnieść ten wątek... Czy ktoś z Was dowiedział się od tego czasu czegoś więcej na temat szczepień wzw B? Czy może ona przyczynić się do ujawnienia choroby? Piszcie, jeśli coś wiecie na ten temat... Ja na studiach nie słyszałam nigdy o takich zależnościach - ale kto wie?
Powrót do góry
Agnieszka14
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Nie Lip 15, 2007 12:55 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

...

Ostatnio zmieniony przez Agnieszka14 dnia Nie Sie 29, 2010 4:05 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
joanka
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

PostWysłany: Nie Lip 15, 2007 3:58 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja także niedawno zaszczepiłam sie na wzwB, 3 szczepienie miałam będąc już na sterydach i arechinie. Nie zauważyłam żadnego pogorszenia stanu zdrowia. Uważam , że na prawde warto sie zaszczepić.
Powrót do góry
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Nie Lip 15, 2007 4:47 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja tez byłam szczepiona pełną dawką 3 razy po 5 latach doszczepiono mnie jeszcze raz, tez mam teraz przeciwciała ( sprawdzone)
ja byłam szczepionoa na wysokich dawkach imuranu brałam wtedy 300 mg na dobę i wysokich dawkach sterydów 60 mg
i dobrze bo potem posypały się powazne operacje i dodatkowe choroby wiec i lekow przybyło , chociaz jedno wiec jest tu ok
nie zauwazyłam jakiegos wpływu szczepionki na pogorszenie zdrowia po tych szczepieniach
tak samo nic złego sie nie działo po szczepionce na grype chociaz tu już nie ma takiej jednomyslnosci czy szczepic się czy nie
Agnes
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

PostWysłany: Nie Lip 15, 2007 4:49 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Agnieszka, cieszę się, ze to napisałaś. Ja byłam szczepiona na wzw B w ramach obowiązkowych szczepień na I albo II roku studiów. I już powoli zaczynam się dopatrywać jakiegoś związku Confused Ale wydaje mi się to tak nieprawdopodobne, że aż nierealne. Swoją drogą, przeciwników szczepień jest coraz więcej, na różnych forach można znaleźć wypowiedzi rozhisteryzowanych matek, że nie pozwolą dziecka zaszczepić, bo np. związane to jest z ryzykiem autyzmu itd. A żadne badania tego nie potwierdziły, zresztą korzyści ze szczepień w końcu przewyższają wielokrotnie ewentualne ryzyko...
Powrót do góry
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Nie Lip 15, 2007 5:07 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dokładnie , a o związkach z autyzmem tez kiedys czytałam, ale jak mam wybierac to już wybiorę to tzw. mniejsze zło ,( chyba nie ma nic takiego ,)
nie jest tez ziwiązek udokumentowany tak na 100% , wiec raczej lepiej jednak szczepic dzieci i siebie jesli jest taka koniecznośc
Agnieszka14
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Lip 17, 2007 12:24 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czytam a propo szczepień na grypę w "Rynku Zdrowia", w artykule poświęconym Europejskiemu Kongresowi Reumatologii w Barcelonie:

"Podczas kongresu nie zabrakło akcentów polskich. Najciekawszy, to prezentacja ustna autorstwa naukowców z Instytutu Reumatologii w Warszawie, przedstawiona przez E.Więsik-Szewczyk. Praca wskazuje na dyskutowane w świecie naukowym skutki zaszczepienia przeciwko grypie pacjentów chorujących na toczeń rumieniowaty układowy (SLE). Zdaniem polskich naukowców, zaszczepienie tych pacjentów przeciwko grypie wydaje się być bezpieczną procedurą. Badanie wykazało, że szczepienie okazało sie immunologicznie mniej efektywne u chorych na SLE niż u zdrowej grupy kontrolnej, ale u większości chorych wzrósł poziom przeciwciał chroniących przed infekcją. Badacze wyprowadzają stąd wniosek, że sezonowe szczepienia przeciwko grypie u pacjentów z SLE wydają się uzasadnione."

Z pozdrowieniami Smile
Agn.
Powrót do góry
Róża
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

PostWysłany: Wto Lip 17, 2007 8:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Agnes napisał:
Swoją drogą, przeciwników szczepień jest coraz więcej, na różnych forach można znaleźć wypowiedzi rozhisteryzowanych matek, że nie pozwolą dziecka zaszczepić, bo np. związane to jest z ryzykiem autyzmu itd. A żadne badania tego nie potwierdziły, zresztą korzyści ze szczepień w końcu przewyższają wielokrotnie ewentualne ryzyko...

chodzi tu o tzw. MMR, potrójną szczepionkę przeciw odrze, śwince i różyczce. W wyniku artykułu dr Wakefield'a (1998 rok) o związku potrójnej szczepionki z nagłym zachorowaniem na autyzm wielu rodziców odmówiło zaszczepienia swoich dzieci tą szczepionką, wybierając szczepienia nieskojarzone. Jak dotąd żadne badania kliniczne nie potwierdziły takiego związku.
Ziarenko
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Czw Lip 19, 2007 4:43 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja mam wszystkie szczepionki do III klasy gimnazjum, kiedy zachorowałam. Lekarz nie wyraził zgody na kolejne szczepienia. Szczepienie przeciwko WZW miałam 7 lat temu... muszę zbadać poziom przeciwciał...

rozjaśnia się we mnie
wyjaśnia jaśniej
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

Skocz do: