Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Jolitek Junior

|
Wysłany: Sob Lip 21, 2007 6:37 pm Temat postu: Jolitek - porównanie wyników |
|
|
Mam na imię Jola i jestem nowa, pierwszy raz na Waszym forum. Mam rozpoznanie :Toczeń rumieniowaty układowy. Wtórny zespół antyfosfolipidowy. Osteroporoza. Nadciśnienie tętnicze. Leczyłam się w północnej częsci Polski. Przez ten czas miałam 4 badania imunologiczne. Pierwsze w 1996 roku wynik przeciwciała przeciwjądrowe miano + 320 typ homogenny brzeżny. Drugi 1997 r wynik brzmiał ANA HEp-2 miano + 1:640 typ ziarnisty. Trzeci w 2002r ANA p/jądrowe typ + m 320 II,I . Od 6 miesięcy mieszkam w Polsce centralnej i tu robiłam badania w Warszawie.Wynik jest dla mnie mało czytelny może ktoś mi pomoże porównać z poprzednimi które robił AM Gdańsk a jest on: AP/cSM/RNP wynik 1,9 u/ml
Dziękuję za odpowiedż i pozdrawiam wszystkich
jestes nową osobą powalam sobie przeniesc twoj post do pierwszych krokow, jako powitalny , |
|
Powrót do góry |
|
 |
Jolitek Junior

|
Wysłany: Nie Lip 22, 2007 9:58 am Temat postu: |
|
|
Dziękuję za przeniesienie, może szybciej ktoś z Was podpowie mi jak czytać te warszawskie wyniki, nie wiem ale wydaje mi się że są dobre. Jeśli ten wynik jest dobry to dlaczego ręce mam sztywne i OB ponad 60 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Nie Lip 22, 2007 10:06 am Temat postu: |
|
|
ja nie mam tak bardzo dokładnych badan dlatego nie pomoge wiem tylko tyle i dla mnie wystarczająco ze jest to cały czas dodatnie , ale nie jest tautaj wazne miano bo to raczej nie jest norma aktywnosci choroby, tutaj oprocz dodatnich ANa musiz miec tez inne wyniki dodatnie, i to one raczej swiadcza o rozwoju choroby ,
chociaz zauwazylismy jedna prawidłowośc ze czesto mamy wyniki dobre a czujemy się fatalnie i odwrotnie czujemy się dobrze a wyniki pokazują cos zupelnie innego,
poprzeglądaj sobie nasz przewodnik po wynikach moze cos dla siebie znajdziesz
masz go tutaj
http://toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=2242 to była czesc pierwsza i tutaj
http://www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=1145
w naszych chorobach czesto jest wysokie ob, ale powinno sie sparwdzac tez i CRP , to daje bardziej dokładny obraz
nie masz tuaj norm wiec i nie ma jak tego porownac , sama nie bardzo sie w tym orientuje sa one jednak rozne i ronzego rodzau podtypy , nie wiem za duzo dla mnie to tyle ze sa dodatnie a jak bardzo aktywne nie mam pojęcia _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal

Ostatnio zmieniony przez Monika B dnia Nie Lip 22, 2007 4:10 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ani Master butterfly

|
Wysłany: Nie Lip 22, 2007 10:18 am Temat postu: |
|
|
Witam Jolitek Wyników nie porównam, bo nie specjalnie się na tym znam, ale ponieważ jesteśmy w wątku powitalnym, więc chcę Cię serdecznie powitać wśród nas  _________________ Wspomnienia są jak światła i barwy - podświetlają i retuszują przykrości naszego życia.
Joseph Wittig |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Nie Lip 22, 2007 10:27 am Temat postu: |
|
|
witaj,
będzie problem z porównaniem tych wyników, bo po pierwsze to nie są te same pciała, tzn. ANA miałaś oznaczane ogólnie metodą IIF, z podaniem miana i typu świecenia, natomiast AP/cSM/RNP nie są tozsame z ANA, to są tak jakby "podtypy" pciał przeciwjądrowych (w każdym razie ja kojarze tylko RNP z w tym zapisie), a dodatku wykonano je zupełnie inną metodą analityczną, nie wiem czy możłiwe jest jakiekolwiek przeliczenie wartości miana (a więc w zasadzie rozcieńczenia) z wartością podaną w innych jednostkach - u/ml.
żeby interpretować te wyniki trzeba znać normy stosowane przez dane laboratorium, zazwyczaj na wynikach badań są one podawane dla ogólnej orientacji, więc albo zaufasz lekarzowi albo dopytasz się w laboratorium jakie są wartości referencyjne przy tej metodzie oznaczeń...
sorry, że nie potrafię poóc konkretnie.
jeśłi chcesz uzupełnić wiadomości o znaczeniu pciał i metodach ich oznaczania, to polecam nasz starawy już wątek:
http://toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=957
no i witaj na forum!
miłego obytu  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Jolitek Junior

|
Wysłany: Nie Lip 22, 2007 11:39 am Temat postu: |
|
|
Zanim napisałam do Was, przeczytałam większość Waszych wpisów. Nie wiedziałam że jest forum Lupus. Bardzo się cieszę że "Ktoś" się odezwał, chyba masz rację że metoda inna a o RNP czytałam w Twoim artykule.
Mam wrażenie że jest to jakieś badanie skojarzone.Na skierowaniu pisało przeciwciała i myślałam że będzie wynik podany 1 Niemniej jeszcze raz dziękuję. Wystarczy poczytać Wasze wpisy by zobaczyć jak jesteście zgraną i pomocną wzajemnie paczką ludzi nie znającyuch się.
Cieszę się że trafiłam na to forum. |
|
Powrót do góry |
|
 |
basiula Master butterfly

|
Wysłany: Nie Lip 22, 2007 12:09 pm Temat postu: |
|
|
Witaj Jolitek
Masz racię to zgrana i wzajemnie wspierająca się paczka....
ja jestem tu od niedawna , a czuję się jakbym byla od zawsze...
jest tu wielu przyjaznych i chętnych do pomocy i wymiany doświadczeń ludzi...
Miłego pobytu na forum.... basia |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Nie Lip 22, 2007 12:59 pm Temat postu: |
|
|
witam Cię bardzo sedecznie
napisz cosik więcej o sobie i zagladaj tu jak najczęściej  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
kasia 72 Master butterfly

|
Wysłany: Nie Lip 22, 2007 1:13 pm Temat postu: |
|
|
Witaj Jolitek!Zapraszamy do częstego pobytu na forum.  _________________ (...)"Gdziekolwiek ziemia jest snem nie przebudzonym jeszcze,
uwierzyć trzeba w kształt i kochać senny pozór,
na wietrze budować mgłę i w pół nie urywać snu.
Gdziekolwiek ziemia jest snem,tam trzeba dośnić do końca." |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Nie Lip 22, 2007 1:44 pm Temat postu: |
|
|
Jolitek napisał: |
Bardzo się cieszę że "Ktoś" się odezwał, chyba masz rację że metoda inna a o RNP czytałam w Twoim artykule.
. |
sprostowanie, to nie "mój" artykuł! to tylko amatorska próba tłumaczenia i posklejania do kupy info ze stron obcojęzycznych
próbowałam wygooglować takie zestawienie - AP/cSM/RNP, ale bez rezultatów...
gdzie robiłas to oznaczenie? w Warszawie, ale w Nadziei, czy w jakimś szpitalu, przychodni? zastanawiam się dlaczeg akurat takie badanie,bo raczej nie do monitorowania przebiegu choroby, czy lekarz szuka jeszcze czegoś?
podejrzewa np. Raynauda?  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Robert Moderator

|
Wysłany: Nie Lip 22, 2007 2:11 pm Temat postu: |
|
|
Też szukałem, nie tylko w googlach, i cSM chociażby kieruje na circular smooth muscle , RNA - wiadomo.
Czy dokładnie taki zapis figuruje? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Itunia Master butterfly

|
Wysłany: Nie Lip 22, 2007 6:47 pm Temat postu: |
|
|
Cześć Jolu. Witaj w naszym gronie  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Gabi Master butterfly

|
Wysłany: Nie Lip 22, 2007 7:30 pm Temat postu: |
|
|
witaj Jolu  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lidia Master butterfly

|
Wysłany: Nie Lip 22, 2007 8:26 pm Temat postu: |
|
|
Witaj Jolu w naszym gronie.Zobaczysz w takiej paczce inaczej widzi sie świat a w razie potrzeby wykieruja na dobra drogę.
Lidka _________________ "uśmiechaj się, do każdej chwili uśmiechaj"
"Nie chodzi o to że mamy zbyt mało czasu, ale że zbyt dużo go tracimy"
Seneka |
|
Powrót do góry |
|
 |
Agnieszka14 Master butterfly

|
Wysłany: Nie Lip 22, 2007 9:30 pm Temat postu: |
|
|