|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Czw Cze 16, 2005 9:09 am Temat postu: Posterydowa martwica główki kości udowej (i nie tylko) |
|
|
Dawno nic tu nowego nie przybyło, więc odrabiam zaległości.
Bardzo wczesny rozwój posteroidowej martwicy główki kości udowej (ONF) u pacjentów z toczniem.
Nagasawa K, Tada Y, Koarada S, Horiuchi T, Tsukamoto H, Murai K, Ueda, Yoshizawa S, Ohta A.
Department of Internal Medicine, Saga Medical School, Saga, Japan. nagasak@post.saga-med.ac.jp
Zbadano 45 nowo zdiagnozowanych pacjentów ze SLE i leczonych prednizolonem w dawce 40 mg/d i więcej. By wykryć bezobjawowy ONF użyto badań rezeonansem magnetycznym po 3 miesiącach od rozpoczęcia steroidoterapii, badania rezonansowe zaplananowano na 1 w roku, a badania radiograficzne po 5 latach. Z 45 pacjentów, 15 czyli 33 % cierpiało na bezobjawową martwicę główki kośi udowej a u 5 (11%) rozwinęła się postać pełnoobjawowa. Istotne jest, że rezonans magnetyczny wykrył bezobjawowy ONF bardzo wcześnie, bo już po 3 miesiącach u 14 pacjentó (93%). Warto zauważyć, że terapia pulsami 1000 mg/d metyloprednizolonu była wykonywana znacznie częciej w grupie chorych ze stwierdzoną martwicą (13 z 15, czyli 87% badanych) w porównaniu do grupy nie cierpiącej na martwicę (11 z 30 czyli 37 % pacjentów).
Duże dawki kortykosteroidów powodowały podniesienie poziomu całkowitego cholesterolu i albumin w surowicy pacjentów. Stopnień wzrostu tych parametrów w ciągu 1-3 miesięcy był większy u chorych cierpiących na ONF. Podsumowując martwica główki kości udowej roziwja się szybko u 1/3 pacjentów z toczniem leczonych duzymi dawkami kortykosteroidów, a terapia pulsami może być znaczącym czynnikiem ryzyka. Nagły wzrost poziomu cholesterolu i/lub wrażliwość na steroidy wydaje się być powiązana z wystąpieniem ONF.
źródło |
|
Powrót do góry |
|
 |
slodka_istota Master butterfly

|
Wysłany: Czw Cze 16, 2005 11:17 am Temat postu: |
|
|
boszzzzzz - strach czytac - ale posieszyc ja sie moge tym, ze ze wzgledu na wysoki cholesterol lekarka zdecydowala sie na zmniejszenie dawki sterydow - tyle ze teraz mam nawrot wsyzstkiego - badania juz zrobilam teraz tylko czekam na wyniki i w piatek w oparciu o podstawowwe badania ma prowadzaca zmienic mi leczenie ale tak by nei zwiekszac sterydow - no zobaczymy co i jak z tego wyjdzie - w piatek sie okaze.
Szkoda tylko, ze na wyniki lupusa i przeciwciala bede czekac jeszcze z ponad miesiac.
Pozdrawiam
slodka  |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Czw Cze 16, 2005 12:26 pm Temat postu: |
|
|
może dorzucą ci plaquenil, albo odrobinę immunosupresanta jakiegoś - a dzięki temu sterydy zostaną po staremu, albo i dadzą się jeszcze zmniejszyć.
najwidoczniej masz chwilowe zaostrzenie - tak to cholerstwo niestety działa, raz z górki raz pod górkę.
wytrzymaj. uspokoi się na pewno. cierpliwości. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Czw Cze 16, 2005 1:50 pm Temat postu: |
|
|
Jak jestem na pulsach so;u medlolu to trojglicerydy sa oszalamiajace.......
a po czasie same spadaja.Gorzej ze ogromne dawki sterydow bralam wiele.....wiele razy.....
Teraz stoje w jednym miejscu ze sterydami ...wiec trojglicerydy tez grzecznie stoja w miejscu.
Gorzej ze od jakiegos czasu bola mnie biodra.....tu bedzie problem.......
no .......zobaczymy.....
Monika |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Czw Cze 16, 2005 1:54 pm Temat postu: |
|
|
w tym artykule to chodziło chyba o to że MRI czyli rezonans magnetyczny jest b. dobrym narzędziem do wykrywania zmian nawet bezobjawowych, w dodatku duży nacisk położono na "podantość" czy też wrażliwośc na sterydy- bo nie u wszystkich zmiany postrydowe się rozwijają (u co 3 osoby), i nie u wszystkich tak szybko...
więc może nie ma się czago bać, choć pewnie warto by to sprawdzić, bo jednak komplkacje się zdarzają - kinga np. wie najlepiej... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Czw Cze 16, 2005 2:19 pm Temat postu: |
|
|
Rezonans jest bardzo dokladnym urzadzeniem do badania wszelkich zmian ...nawet najmniejsze zmiany rejestruje........tomograf jest mniej dokladny......Niestety w dlaszym ciagu badanie rezonansen jest przeszlo dwokrotnie drozsze .....wiec automatycznie mamy do niego mniejszy dostep......
Monika
Teraz dostaje sie specjalne zatyczki......tak ze nie slychac tego szumu i trzaskow...az bylam zdziwiona.....bo bylam przygotowana..na cos gorszego......wiec jest troche lepiej.....
Monika |
|
Powrót do góry |
|
 |
klasyka Master butterfly

|
Wysłany: Czw Cze 16, 2005 8:12 pm Temat postu: |
|
|
czy bole kosci biodrowych powinny byc symetryczne, czy niekoniecznie? |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Czw Cze 16, 2005 8:22 pm Temat postu: |
|
|
chyyyba nie muszą być symetryczne, ale nie jestem pewna.
w każdym razie, kinga z tego zrozumiałam ma zmiany niesymetryczne, jedna strona w lepszym stanie niż druga.
ale czy to reguła? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lidia Master butterfly

|
Wysłany: Czw Cze 16, 2005 9:22 pm Temat postu: |
|
|
Jak zaobserwowałam w szpitalu w Ustroniu ludzie mieli wszczepianą jedną endoprotezę /nie wiem przy jakich schorzeniach/.z tego co mówiła mi Pani doktor w toczniu zaatakowane są pojedyncze stawy i nie ma tu symetri.Wszystko to wydaje mi się dziwne. ale przecież może to być wyjątek.Trzymaj się .Pozdrawiam
Lidka |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Pią Cze 17, 2005 6:36 pm Temat postu: |
|
|
Z tego co wiem bole stawow i zmiany w stawach w toczniu najczesciej bywaja ......jednostronne.....to znaczy zawsze bardziej zaarakowana jest jedna strona ciala.....tak ze i w stawach biodrowych wystepuje to podobnie......stad sa te endoprotezy jednego biodra.....
Z czasem , gdy choroba sie poglebia...atakuje juz obie strony.....ale nie musi tak byc.
Slodka.......bylam na rezonansie 2 tygodnie temu ..i sama bylam zdziwiona......jak wreczono mi zatyczki do uszu .....nasaczone czyms.....jakims zelem czy ....czyms podobnym.....w ten sposob dopasowywuja sie do uszu .......wiec i hasas jest minimalny i jakby drzenia wydaja sie wtedy mniejsze.Mialam rezonans wiele razy ......to zdarzylo sie po raz pierwszy ........wiec to chyba jaka nowosc ku wygodzie pacjenta....
Monika |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Pią Cze 17, 2005 6:40 pm Temat postu: |
|
|
klasyka chyba nie pytała o zmiany w stawach z powodu toznia, tylko raczej o komplikacje posterydowe z kośćmi?
mi się wydaje że to loteria, i może wystąpić dowolna kombinacja, prawe biodro, lewe biodro, oba biodra na raz...
ale nie sprawdziłam tego nigdzie, więc się mogę mylić |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Pon Lis 06, 2006 10:04 am Temat postu: |
|
|
wiem, że to stary post, ale napiszę kilka słów, może ktoś kiedyś będzie czegoś czukał na ten temat
sterydy biorę od lipca 2000, a w kwietniu 2004 zaczęło mnie strasznie boleć biodro - o tak z dnia na dzień. Wszyscy lekarze twierdzili, że to bóle stawów od tocznia. W lipcu 2004 juz nie mogłam chodzić sama i kupiłam sobie kule z którymi do dziś chodzę.
Monika B napisał: |
Rezonans jest bardzo dokladnym urzadzeniem do badania wszelkich zmian ...nawet najmniejsze zmiany rejestruje........ |
w końcu trafiłam do znajomego ortopedy, który mi załatwił skierowanie na rezonans, który wykazał martwicę. Lewe biodro mam bardziej zniszczone i boli. Rezonans też wykazał pocżtki martwicy w prawym biodrze, choc nie odczuwam żadnych dolegliwości.
Na operację wstawienia endoprotez muszę czekać, bo nie chcą mnie operowac ze względu na młody wiek, tocznia i sterydów - boją się, że dojdzie do zakażenia kości.
no i pozostało czekanie, ale jestem dobrej myśli  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.

Ostatnio zmieniony przez kinga dnia Pon Lis 06, 2006 1:15 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
Robert Moderator

|
Wysłany: Pon Lis 06, 2006 10:26 am Temat postu: |
|
|
Nie ważne czy stary czy nie. Wkład się liczy... Tylko szkoda, że z autopsji. W internecie jest b. dużo informacji o problemie w ogóle. Temat dotyczy powikłań posterydowych i tocznia. Jak się coś znajdzie konkretnego to się wklei. Znam podobny przypadek, jednak tu nie chcą operować, bo występują poważne problemy dermatologiczne i trudno gojące się rany plus długotrwałe leczenie. Dziwne, bo człowieka wypisano ze szpitala... w stanie dobrym. Niestety chyba będziesz musiała wytrzymać. Ja również jestem dobrej myśli.
Jakby coś, poszukiwania informacji ruszą pełną parą Jak zwykle.
Pozdrawiam Dolny Śląsk!  |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Pon Lis 06, 2006 1:21 pm Temat postu: |
|
|
szczerze mówiąc żaden lekarz na 100% nie potwierdził, że to jest martwica posterydowa mówią, że to "martwica o mieszanej etiologii u osoby z toczniem układowym i steroidoterapią" - jak ładnie to brzmi lepiej niż "martwica posterydowa"
a np. osteopoerozy nie mam - żadnego ubytku masy kostnej - robię co roku badanie gęstości kości
ale na każdego inaczej leki działają _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Pon Lis 06, 2006 6:35 pm Temat postu: |
|
|
na wszelki wypadek, wklejam jeszcze raz link do stronki o biodrach, endoprotezach, itp.
gdzieś go tu juz podawałam, bo w przeszłości mieliśmy kilka króciutkich wątków o tym problemie:
www.forumbioderko.pl
www.fundacjabioderko.pl |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|