|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
OLUS Kadet

|
Wysłany: Czw Sie 16, 2007 8:17 pm Temat postu: |
|
|
Lilu ja rowniez dolaczam sie do wszystkich i zycze duzo pozytywnego nastwienia i sily by to przetrwac!! Pozdrawiam bardzo serdecznie i cieplutko!!  _________________ USMIECHAJ SIE DUZO |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnieszka29 Master butterfly

|
Wysłany: Pią Sie 17, 2007 7:24 am Temat postu: |
|
|
Lilu 3m się jestes dzielna dołączam się do wszystkich i zycze duzooooo sił i energi by móc przegonic te zwierzaki!
Pozdrawiam i duzo zdrówka i siły zycze!  _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Gabi Master butterfly

|
Wysłany: Pią Sie 17, 2007 8:37 am Temat postu: |
|
|
Lila,trzymaj się dzielnie,teraz tylko rozpraw sie szybko z tym zwierzakiem.
Powodzenia,pozdrawiam cieplutko. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lidia Master butterfly

|
Wysłany: Pią Sie 17, 2007 8:59 am Temat postu: |
|
|
Witaj Lilu i powodzenia.jestem po operacji tarczycy właśnie w gliwickiej onkologi.Od operacji minęło 15 lat i cisza spokój.biorę letrox i mam kontrolę raz w roku.Tak że będzie dobrze.
Lidka _________________ "uśmiechaj się, do każdej chwili uśmiechaj"
"Nie chodzi o to że mamy zbyt mało czasu, ale że zbyt dużo go tracimy"
Seneka |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lilu Senior

|
Wysłany: Pią Sie 17, 2007 12:35 pm Temat postu: |
|
|
Wczoraj miałam wizytę, to rak brodawkowy. Z raków tarczycy to ten najlepiej rokujący. Całą tarczycę mi wytną i będę musiała brać hormony do końca życia. Czy może to mieć wpływ na tocznia?
Dziękuję wszystkim za słowa otuchy.
Lilu |
|
Powrót do góry |
|
 |
jagula Master butterfly

|
Wysłany: Pią Sie 17, 2007 1:17 pm Temat postu: |
|
|
Cieszę się razem z Tobą!!!
A co do pytania- musisz poczekać na mądrzejszych
Trzymam kciuki i ściskam! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Robert Moderator

|
Wysłany: Pią Sie 17, 2007 1:30 pm Temat postu: |
|
|
Z pewnością ktoś jeszcze się odezwie ale dorzucę chociaż parę słów. O hormonach to u nas co nieco znajdziesz. Dość kontrowersyjna sprawa i ciekawe dyskusje, ale w nieco innych sytuacjach. Tu, jak widzę, sprawa jest diametralnie różna. Sądzę jednak, iż przy pełnej współpracy lekarzy da się przez wszystko przejść.
Jeśli część lub cała tarczyca zostanie usunięta, podaje się w zastępstwie syntetyczną formę hormonów. Tego rodzaju terapia uważana jest generalnie za bezpieczną, aczkolwiek trochę efektów ubocznych jest znanych. Wymienia się zmęczenie, nerwowość, utratę lub przybieranie na wadze, przyspieszone bicie serca (z tekstu wynika), przy czym dawki są stosownie regulowane, żeby nie przesadzić w jedną czy w drugą stronę.
Thyroid Cancer
Rak tarczycy – najważniejsze zasady diagnostyki i leczenia
Nie wiem jak to się ma, lub też jak będzie się miało do tocznia. Trzeba być dobrej myśli. A teraz może być już tylko lepiej.
Powodzenia!  |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Pią Sie 17, 2007 2:22 pm Temat postu: |
|
|
Lilu, to dobre wieści, oczywiście w sensie względym, ale jeśli już nowotwór tarczycy to brodawkowaty jest "najlepszy" jaki może się trafić, rokowania są naprawdę bardzo pomyślne.
nie znalazłam nic konkretnego o hormonach tarczycy i toczniu, ale jak Lidzia pisała da się żyć na hormonach i jednocześnie mieć toczka pod kontrolą przez wieele lat.
hormony tarczycy raczej nie odgrywają roli w przebiegu tocznia, jedyne podejrzane o taki związek są hormony płciowe a więc głównie estrogeny.
masz też Hashi, jak wiele innych chorych na toczeń dziewczyn, więc i tak byś pewnie brała jakieś syntetyczne hormony tarczycy, generalnie chyba nie powinnaś się tym przejmować, po prostu kolejna piguła do kolekcji
oczywiście obgadaj to jeszcze z lekarzem, ale zapewne on też cię uspokoi.
najważniejsze teraz to pozbycie się tego świństwa, bez tarczycy można żyć i tego się trzymaj  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Agnieszka14 Master butterfly

|
Wysłany: Pią Sie 17, 2007 6:12 pm Temat postu: |
|
|
Lilu
Dasz radę i będziesz zdrowa, a hormony można brać i żyć dalej! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Sob Sie 18, 2007 6:17 pm Temat postu: |
|
|
ja brałam przez kilka lat euthyrox na tarczyce i inne leki na tocznia naprawde tego było bardzo duzo, bo w tym czasie to bylo okło 40 tabl. co tam jedna wiecej czy mniej, bedzie dobrze, cieszę sie ze to ten rodzaj, bo z tym pozyjesz do smierci z zupelnie innego powodu byc moze ze starości, , my się dobrze tymi lekami konserujemy nic nas nie zmoze a wiec bedzie dobrze,
wyleczalnośc tego natręta jest ogromna , jesli juz cos takiego jest to dobrze ze to ten rodzaj _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lilu Senior

|
Wysłany: Pon Sie 20, 2007 5:51 pm Temat postu: |
|
|
Bardzo Wam wszystkim dziękuję, już mi duzo lepiej. Hmm, można nawet powiedzieć, że jest całkiem ok. Robię badania i czekam na wizytę u chirurga, żeby wyznaczyć termin operacji.
Ściskam
Lilu |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Pon Sie 20, 2007 5:53 pm Temat postu: |
|
|
grunt do pozytywne nastawienie, będzie dobrze i tylko z tym trzeba sie uporac, a potem juz będzie to przeszłośc, przed toba trudne dni, ale miną a potem będzie całe zycie już bez takich rewelacji zyczę ci tego z całego serca
pozdrawiam _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
sara Stary wyjadacz

|
Wysłany: Wto Sie 21, 2007 4:02 pm Temat postu: |
|
|
Pozdrawiam Cię Lilu
Napisz kiedy operacja będziemy trzymać kciuki  |
|
Powrót do góry |
|
 |
małgorzatka Master butterfly

|
Wysłany: Pią Sie 24, 2007 12:02 am Temat postu: |
|
|
Lilu, jestem z Toba i trzymam mocno kciuki wsyztsko będzie dobrze - daj znac kiedy będziesz miała operację i gdzie. _________________ małgorzatka |
|
Powrót do góry |
|
 |
dori792 Stary wyjadacz

|
Wysłany: Czw Sie 30, 2007 5:51 pm Temat postu: |
|
|
Lilu 3maj się cieplutko Jeśli już coś musiało być to dobrze, że w "light'owym" wydaniu.
Trzymam kciuki  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|