Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Wiktoria Kadet

|
Wysłany: Nie Wrz 02, 2007 5:49 pm Temat postu: jakie braliście największe dawki sterydów? |
|
|
Witajcie, ja biorę 48 metypredu i czuje się po nim bardzo ospała, lekarka mówiła mi, że jescze chce mi zwiększyć dawke, a jak czytam Wasze posty, to widze, że braliście dużo mniejsze dawki dlatego jestem zdziwiona,że chcą mnie faszerować takimi ekstremalnymi dawkami. Napiszcie coś o Waszych początkach szczególnie osoby, które miały zajęte nerki. Pozdrawiam! _________________ Wiktoria |
|
Powrót do góry |
|
 |
Itunia Master butterfly

|
Wysłany: Nie Wrz 02, 2007 6:38 pm Temat postu: |
|
|
Moja największa dawka to 32mg Metypredu przez 3 miesiące. Koszmar! Tylko tak mogę to podsumować. Czułam się fatalnie i tak też wyglądałam... Teraz jestem na 7,5mg Solupredu i jest świetnie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Wiktoria Kadet

|
Wysłany: Nie Wrz 02, 2007 7:42 pm Temat postu: |
|
|
Itunia a miałaś zmiany w nerkach??? to chyba dosyć mała dawka na zmiany w nerkach...uzyskałaś remisje??? _________________ Wiktoria |
|
Powrót do góry |
|
 |
Itunia Master butterfly

|
Wysłany: Nie Wrz 02, 2007 8:06 pm Temat postu: |
|
|
Miałam zaostrzenie z zajęciem nerek w listopadzie 2005. Zanim zdecydowałam się na biopsję, podano mi 3 pulsy z Endoxanu. Wyszła V klasa zajęcia nerek, czyli zmiany w tylko błonie nerki. W odróżnieniu od klasy IV, w klasie V nie jest konieczny Endoxan, więc wycofano się z niego. Remisję mam od lutego 2006. W listopadzie zaczęłam brać 32mg Metypredu, w styczniu zeszłam na 16mg, w marcu na 8mg i od razu na 10mg Solupredu (odpowiednik 8mg Metypredu, bo przelicznik jest inny). |
|
Powrót do góry |
|
 |
kasiulka Master butterfly

|
Wysłany: Nie Wrz 02, 2007 8:59 pm Temat postu: |
|
|
Ja przez ok pół roku brałam Encorton 60 mg/ codziennie (czyli wychodziło 10 mg na kg masy ciała) Sporo, ale chyba nenki mi naprawiło... od 2001 roku nie mam z nimi problemów Biopsja zrobiona w 2001 roku wykazała IV stopień uszkodzenia nerek wg WHO _________________ "Życia nie można wybrać, ale można z niego coś zrobić" <Peter Lippert> |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Pon Wrz 03, 2007 7:56 am Temat postu: |
|
|
ja przez długi okres brałam 60mg/24h Encortonu a do tego inne cud leki
od ponad roku jestem na cyklosporynie i zamiast remisji wyniki się pogarszają
coś mi nereczki nie chcą zaskoczyć  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Asia Stary wyjadacz

|
Wysłany: Pon Wrz 03, 2007 11:43 am Temat postu: |
|
|
Ja brałam kiedyś 60mg encortonu ale tylko przez tydzień po podaniu jodu radioaktywnego. Ale tak to zaczynałam od 35 mg Encortonu. Wiem że dawkę ustala się indywidualnie w zależności od masy ciała. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Pon Wrz 03, 2007 3:45 pm Temat postu: |
|
|
ja brałam przez długi czas 60 mg, był okres 90 mg, i 80 mg, to zalezy od aktywnosci choroby , duzo osob zaczyna od dawki 60 mg encortonu czyli jest to 48 metypredu, nie jest to dawka taka rzadka _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Marzena1 Senior

|
Wysłany: Pon Wrz 03, 2007 5:14 pm Temat postu: |
|
|
Moja największa dawka encortonu to 45mg i czułam sie świetnie. Jak by mi ktoś kopa jakiego dał byłam tak pobudzona. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Wiktoria Kadet

|
Wysłany: Wto Wrz 04, 2007 8:51 am Temat postu: |
|
|
No to mnie pocieszylyscie. Kinga co to znaczy,ze nereczki nie chca zaskoczyc? nadal masz bialko? Masz tez problemy z ich funkcja? bo u mnie glownie na poczatku sie zaczelo od takiej nefropatii niejasnego pochodzenia(zaburzen w ich funkcjonowaniu) Monika wiem, ze masz tocznia z zaburzeniami neurologicznymi, co u mnie tez wystepuje, chociaz teraz juz mniej odkad biore duze dawki metypredu. Czy mozesz mi powiedziec po jakim czasie od brania sterydow i jakich dawek zaczelas czuc sie lepiej? Czy w ogole objawy neurologiczne Ci ustapily? Jescze jedna sprawa do Was dziewczynki- jak sie chronic przed osteoporoza? pije obecnie wapno 500 z witamina D, co bierzecie? _________________ Wiktoria |
|
Powrót do góry |
|
 |
Robert Moderator

|
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Wto Wrz 04, 2007 9:53 am Temat postu: |
|
|
od ponad 1.5 roku nie moga opanować zaostrzenia choroby
ciągle mam białko w moczu, a we krwi białko całkowite i albuminy są bardzo niziutkie
mimo agresywnego leczenia (ponad rok) nie chce się polepszyć, nie ma oczekiwanej remisji (chociaż w maju na to wskazywało) _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnieszka29 Master butterfly

|
Wysłany: Wto Wrz 04, 2007 10:05 am Temat postu: |
|
|
Moja najwieksza dawka to 30 mg. encortonu brałam to jak mialm 16 lat i wazyłam zaledwie 30 kg.wiec mnie się wydaje że to była wysoka dawka przeliczając na mase ciała obecnie jestem na 5 mg. i mam nadzieje ze tak juz bedzie! a może zejde do 0 marzenia ale czasem się spełniają tylko mocno musze w to wierzyc! _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Itunia Master butterfly

|
Wysłany: Wto Wrz 04, 2007 2:15 pm Temat postu: |
|
|
Wiktoria napisał: |
Jescze jedna sprawa do Was dziewczynki- jak sie chronic przed osteoporoza? pije obecnie wapno 500 z witamina D, co bierzecie? |
Ja od początku jestem na Calperos 1000 i Vigantoletten 1000. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Wto Wrz 04, 2007 4:31 pm Temat postu: |
|
|
Wiktora objawy objawy neurologiczne nie ustąpiły po sterydach, od poczatku brałam leki inne niz sterydy, , pozniej je odstawiono , po roku wrociłam z powrotem , na nowo nastąpiły zaburzenia neurologiczne lepiej zaczełam się czuc po poł roku sterydow ale to było chwilowo, największe dawki sterydow miałam po kilku latach choroby,
ja od poczatku brałam tez Wapno z D3 oraz alfadiol, _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|