Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

jakie braliście największe dawki sterydów?
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Wiktoria
Kadet
Kadet

PostWysłany: Nie Wrz 02, 2007 5:49 pm    Temat postu: jakie braliście największe dawki sterydów? Odpowiedz z cytatem

Witajcie, ja biorę 48 metypredu i czuje się po nim bardzo ospała, lekarka mówiła mi, że jescze chce mi zwiększyć dawke, a jak czytam Wasze posty, to widze, że braliście dużo mniejsze dawki dlatego jestem zdziwiona,że chcą mnie faszerować takimi ekstremalnymi dawkami. Napiszcie coś o Waszych początkach szczególnie osoby, które miały zajęte nerki. Pozdrawiam!
Itunia
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Nie Wrz 02, 2007 6:38 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Moja największa dawka to 32mg Metypredu przez 3 miesiące. Koszmar! Tylko tak mogę to podsumować. Czułam się fatalnie i tak też wyglądałam... Teraz jestem na 7,5mg Solupredu i jest świetnie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wiktoria
Kadet
Kadet

PostWysłany: Nie Wrz 02, 2007 7:42 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Itunia a miałaś zmiany w nerkach??? to chyba dosyć mała dawka na zmiany w nerkach...uzyskałaś remisje???
Itunia
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Nie Wrz 02, 2007 8:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Miałam zaostrzenie z zajęciem nerek w listopadzie 2005. Zanim zdecydowałam się na biopsję, podano mi 3 pulsy z Endoxanu. Wyszła V klasa zajęcia nerek, czyli zmiany w tylko błonie nerki. W odróżnieniu od klasy IV, w klasie V nie jest konieczny Endoxan, więc wycofano się z niego. Remisję mam od lutego 2006. W listopadzie zaczęłam brać 32mg Metypredu, w styczniu zeszłam na 16mg, w marcu na 8mg i od razu na 10mg Solupredu (odpowiednik 8mg Metypredu, bo przelicznik jest inny).
Powrót do góry
kasiulka
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Nie Wrz 02, 2007 8:59 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja przez ok pół roku brałam Encorton 60 mg/ codziennie (czyli wychodziło 10 mg na kg masy ciała) Sporo, ale chyba nenki mi naprawiło... od 2001 roku nie mam z nimi problemów Rolling Eyes Biopsja zrobiona w 2001 roku wykazała IV stopień uszkodzenia nerek wg WHO
kinga
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pon Wrz 03, 2007 7:56 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja przez długi okres brałam 60mg/24h Encortonu a do tego inne cud leki
od ponad roku jestem na cyklosporynie i zamiast remisji wyniki się pogarszają
coś mi nereczki nie chcą zaskoczyć Sad

Powrót do góry
Asia
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

PostWysłany: Pon Wrz 03, 2007 11:43 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja brałam kiedyś 60mg encortonu ale tylko przez tydzień po podaniu jodu radioaktywnego. Ale tak to zaczynałam od 35 mg Encortonu. Wiem że dawkę ustala się indywidualnie w zależności od masy ciała.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pon Wrz 03, 2007 3:45 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja brałam przez długi czas 60 mg, był okres 90 mg, i 80 mg, to zalezy od aktywnosci choroby , duzo osob zaczyna od dawki 60 mg encortonu czyli jest to 48 metypredu, nie jest to dawka taka rzadka
Marzena1
Senior
Senior

PostWysłany: Pon Wrz 03, 2007 5:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Moja największa dawka encortonu to 45mg i czułam sie świetnie. Jak by mi ktoś kopa jakiego dał byłam tak pobudzona.
Powrót do góry
Wiktoria
Kadet
Kadet

PostWysłany: Wto Wrz 04, 2007 8:51 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No to mnie pocieszylyscie. Kinga co to znaczy,ze nereczki nie chca zaskoczyc? nadal masz bialko? Masz tez problemy z ich funkcja? bo u mnie glownie na poczatku sie zaczelo od takiej nefropatii niejasnego pochodzenia(zaburzen w ich funkcjonowaniu) Monika wiem, ze masz tocznia z zaburzeniami neurologicznymi, co u mnie tez wystepuje, chociaz teraz juz mniej odkad biore duze dawki metypredu. Czy mozesz mi powiedziec po jakim czasie od brania sterydow i jakich dawek zaczelas czuc sie lepiej? Czy w ogole objawy neurologiczne Ci ustapily? Jescze jedna sprawa do Was dziewczynki- jak sie chronic przed osteoporoza? pije obecnie wapno 500 z witamina D, co bierzecie?
Robert
Moderator
Moderator

PostWysłany: Wto Wrz 04, 2007 9:20 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Co do osteoporozy - zapraszam do lektury Smile , np:

Osteoporoza - leczenie
Osteoporoza posterydowa

próchnica, osteoporoza, ortodonta

Przez Wyszukiwarkę co nieco znajdziesz.
Powrót do góry
kinga
Moderator
Moderator

PostWysłany: Wto Wrz 04, 2007 9:53 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

od ponad 1.5 roku nie moga opanować zaostrzenia choroby
ciągle mam białko w moczu, a we krwi białko całkowite i albuminy są bardzo niziutkie
mimo agresywnego leczenia (ponad rok) nie chce się polepszyć, nie ma oczekiwanej remisji (chociaż w maju na to wskazywało)

Powrót do góry
agnieszka29
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Wrz 04, 2007 10:05 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Moja najwieksza dawka to 30 mg. encortonu brałam to jak mialm 16 lat i wazyłam zaledwie 30 kg.wiec mnie się wydaje że to była wysoka dawka przeliczając na mase ciała obecnie jestem na 5 mg. i mam nadzieje ze tak juz bedzie! a może zejde do 0 Rolling Eyes marzenia ale czasem się spełniają tylko mocno musze w to wierzyc!
Itunia
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Wrz 04, 2007 2:15 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wiktoria napisał:
Jescze jedna sprawa do Was dziewczynki- jak sie chronic przed osteoporoza? pije obecnie wapno 500 z witamina D, co bierzecie?

Ja od początku jestem na Calperos 1000 i Vigantoletten 1000.
Powrót do góry
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Wto Wrz 04, 2007 4:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wiktora objawy objawy neurologiczne nie ustąpiły po sterydach, od poczatku brałam leki inne niz sterydy, , pozniej je odstawiono , po roku wrociłam z powrotem , na nowo nastąpiły zaburzenia neurologiczne lepiej zaczełam się czuc po poł roku sterydow ale to było chwilowo, największe dawki sterydow miałam po kilku latach choroby,
ja od poczatku brałam tez Wapno z D3 oraz alfadiol,
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
Strona 1 z 4

Skocz do: