|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Robert Moderator


Dołączył: 02 Lut 2006 Posty: 6881 Skąd: Toruń / Warszawa
|
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator


Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
|
Wysłany: Czw Sie 28, 2008 11:19 am Temat postu: |
|
|
RISOTTO Z GRZYBAMI
Składniki:
1,5 szklanki ryżu arborio
dwie garście leśnych grzybów
1 cebula pokrojona w kostkę
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
4 szklanki mocnego bulionu + zapas
1/4 szklanki tartego parmezanu
30 - 40g masła
Przygotowanie:
Rozgrzać masło, zeszklić cebulę, nie rumienić. Dodać grzyby podsmażyć, dodać ryż, smażyć mieszając, aż wszystkie ziarenka się natłuszczą. Wlać wino i zagotować z ryżem, aż całe wyparuje. Wlać dwie chochle gorącego bulionu. Gotować powoli, często mieszając. Kiedy zostanie wchłonięta poprzednia ilość płynu, dolewać stopniowo następną, na początku więcej, pod koniec po troszku. Po ok.15 minutach spróbować ryż. Jak bardzo ma być al dente zależy od naszych upodobań, podobnie jak ilość sosu. Risotto może być bardziej lub mniej płynne. Ilość płynu, który wchłonie ryż bywa różna, zawsze trzeba mieć zapas gorącego bulionu. Kiedy ryż jest gotowy, dodać parmezan, zamieszać, odstawić na 10 minut i podawać.
PS. ja robiłam bez wina oraz dodałam dużo pieczarek-smażyłam je razem z cebulką
rewelacyjne danie  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
Powered by PhPBB © 2001, 2002 phpBB Group
|