|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Nitka Senior

|
Wysłany: Pon Paź 22, 2007 1:19 pm Temat postu: sterydy a brak diagnozy i troche innych problemow |
|
|
witam,
nie doczekalam sie jeszcze diagnozy (juz od 1,5 roku tylko;) podejrzenie kolagenozy, ale reumatolog zlecila mi metypred 2 x tabl. rano.
i nie wiem czy mam sie grzecznie posluchac czy zmienic w koncu lekarza.
ogolnie inni reumatolodzy mowia ze mam zespol nakladania : objaw Reno, koszmarne bole stawow bez obrzekow,prawie non stop opryszczka, dodatnie Ana niespecyficzne, włoknienie pluc, zespoł suchosci, cos tam z watroba, problemy z krazeniem, hipercholeteroromie.
renty nie mam bo mam tylko podejrzenie, ale nie dalabym rady wysiedziec tyle w robocie z powodu oslabienia i ww objawow.
moja reumatolog zasugerowala kiedys leki p/depresyjne i biore od 8 m-cy
ale na objawy to nie ma wplywu.
ostatnio doszly tez w nocy zimne poty. budze sie po prostu mokra i zmarznieta.
czy ktos ma tez podobny problem z tym ostatnim. chodzi to czy to moze byc jakis dodatkowy objaw przemawiajacy za.
pozdrawiam serdecznie 
Ostatnio zmieniony przez Nitka dnia Sob Paź 27, 2007 5:49 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Pon Paź 22, 2007 1:45 pm Temat postu: |
|
|
musisz zdecydować, ufasz temu lekarzowi czy nie?
przeprowadzał badania, dokładny wywiad, itp? czy propozycja sterydoterapii komplewtnie "na oko"?
z tego co piszesz nie wydaje mi się żeby to była propozycja pochopna czy na wyrost, przesłanek do leczenia masz od groma, co prawda nie ma pełnego potwierdzenia w wynikach badań, ale wierz mi u niektórych forumowiczy nie ma nawet tak "mocnych" dowodów (np. przeciwciał) a przyjmują sterydy, bo taki jest często tryb postępowania w nie do końca jasnych diagnostycznie przypadkach, za to dośc wyraźnych objawowo.
można zostawić cię bez leczenia i czekać aż choroba tak się rozbuja, że wyniki będą jednoznaczne i wtedy z czarno na białym wydrukowanych rozpoznaniem podać sterydy, albo leczyć cię teraz bez etykietki, ale nie dopuszczając do dalszego jej postępowania.
przemyśl to jeszcze raz, analizując dotychczasowe postępowanie lekarza i swoje dolegliwości... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Agnes Stary wyjadacz

|
Wysłany: Pon Paź 22, 2007 5:24 pm Temat postu: |
|
|
Ja na Twoim miejscu zdecydowalabym się na przyjmowanie sterydow.
Ale jednocześnie szukalabym też innych przyczyn. Takie objawy jak Twoje, w dodatku z nocnymi potami, mogą sugerować zespoły paranowotworowe. Powinnaś być bardzo dokładnie zbadana pod kątem obecności nowotworu w organizmie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Pon Paź 22, 2007 5:59 pm Temat postu: |
|
|
ja zaufałabym lekarzom, oni wiedza co juz wykluczyli, a jednoczesnie obajwy sa dosyc poważne zeby zaproponawać włączenie sterydów , abyś mogła funkcjonowac , nie zawsze wyniki sa jednoznaczne a choroba jest , a wiec sterydy powinny pomoc ,
nie rozumiem tylko zaproponowanej dawki, metypred jest w roznych wielkościach 2 talb to znaczy co 2 razy po 4mg, razem 8 tak się domyslam, albo moze 2 razy po 16 mg , to wazne bo juz 32 mg to duza dawka myslę o tej pierwszej a wiec dosyc łagodnej sterydoterapii ale nie wynika to jasno z twojego postu _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
edison77 Kadet

|
Wysłany: Sro Paź 24, 2007 12:10 pm Temat postu: Re: sterydy a brak diagnozy |
|
|
Nitka napisał: |
objaw Reno, koszmarne bole stawow bez obrzekow,prawie non stop opryszczka, dodatnie Ana niespecyficzne, problemy z krazeniem:) |
u mnie już 3 lata nie są w stanie powiedzieć nic konkretnego, więc jeszcze nie jest źle... te powyższe objawy mam identyczne - dosłownie włącznie z opryszczką... jak na razie ANA tylko dodatnie, po weekendzie idę na oddział to sie może coś wyjaśni.
renty nie mam bo mam tylko podejrzenie, ale nie dalabym rady wysiedziec tyle w robocie z powodu oslabienia i ww objawow. |
ja jeszcze cały czas pracuję, ale powoli już nie daję rady, bo mam jeszcze małe dziecko 15-miesięczne.
ostatnio doszly tez w nocy zimne poty. budze sie po prostu mokra i zmarznieta. |
... a w nocy zmieniam średnio 2 razy podkoszulki... coś w tym jest. ja mam podejrzenie tocznia układowoego, bo choć nie mam zmian skórnych to mam uczulenie na światło...
czy ktos ma tez podobny problem z tym ostatnim. chodzi to czy to moze byc jakis dodatkowy objaw przemawiajacy za.
pozdrawiam serdecznie  |
i to jest ten mój objaw przemawiający za... ale zobaczymy. jak będę mieć diagnozę to oczywiście dam znać. pozdrawiam gorąco.
co do leczenia to dodam jeszcze, że ja też zapobiegawczo sterydki sobie kąsam codziennie rano, ale na razie tylko encorton 10 mg. jeśli rzeczywiście coś jest to dawka na przetrwanie u mnie, bo jak go nie wezmę to się nie mogę ruszać w ogóle... na twoim miejscu bym je jednak brała... ale musisz sama zdecydować.
jeszcze tylko jedno pytanko jeśli można? czy twoje bóle stawowo-mięśniowe nasilają się nocą nawet kilkakrotnie i po wysiłku fizycznym? pytam, bo u mnie tak jest, a też jestem niezdiagnozowana... pozdrawiam.
co do renty to szkoda gadać, ja już od 10 lat choruję na epilepsję i o rencie nie mam co myśleć choć już ponad 10 lat pracuję non stop... z pfronu mam umiarkowany stopień inwalidztwa... zawsze to coś.
proszę nie dublować własnych postów,
do zmian, poprawek i uzupełniania wiadomości służy opcja EDIT (prawy górny róg każdego postu). |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ani Master butterfly

|
Wysłany: Czw Paź 25, 2007 12:26 pm Temat postu: |
|
|
Hmmm, no cóż Nitka, ja też bez diagnozy jestem i też muszę zażywać sterydy, bo bez nich się sypie. Próbowałam zejść do 6 mg i po trzech dniach dostałam z powrotem gorączki, musiałam wtedy wziąć dodatkowe 8mg i po dobie się uspokoiło, teraz po prostu boję się zejść poinżej 8mg, bo na tylu na razie jestem, o Metypredzie mówię... _________________ Wspomnienia są jak światła i barwy - podświetlają i retuszują przykrości naszego życia.
Joseph Wittig |
|
Powrót do góry |
|
 |
Nitka Senior

|
Wysłany: Czw Paź 25, 2007 5:02 pm Temat postu: |
|
|
dziekuje za tak szybki odzew:)
dziekuje, ze tworzycie ten portal. samej trudno by mi bylo z wytrzymac z chorobskiem.
Nenya mysle, ze moj reumatolog jest niezbyt rozgarniety. nigdy mnie nie badal. dwa razy zlecil ANA (w przeciagu dwoch lat) mowi o kolagenozie i ze trzeba czekac.
poza tym od paru lat naleze do wielu poradni m.in. pulmun., kardiol. nerol. itd... duzo tego jak i pewnie u Was. mysle , ze najlepszy bylby dobry reumatolog ktory by to wszystko jakos podsumowal, ale cos trafiam z deszczu pod rynne.
Moniko, Aniu moja dawka to 2x 4 mg czyli jak piszecie niewielka. ale lekarz nie porozmawial ze mna jak z czlowiekiem i o wszystkich skutkach tych lekow dowiedzialam sie z Waszej strony i jak lezalam w szpitalu. wiec stad moje wahanie.
Agnes dzis dostalam skier. od inter. do poradni chloniakowej (rok temu mialam podejrzenie szpiczaka). moj reumatolog nawet nie sluchcal jak mowilam o tych potach.
Edison dzieki za zrozumienie. zycze dobrych lekarzy w szpitalu. odezwij sie jak wrocisz. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ewela1 Master butterfly

|
Wysłany: Czw Paź 25, 2007 6:56 pm Temat postu: |
|
|
nitka.. idż do dobrego reumatologa.. u mnie podejzenie szpiczaka było... .. pulmonolog.. itp... biała ogromne...
potrzebujesz jednego dooobrrreegooooo reumatologa i postaraj sie nie martwić na zapas...
pozdrawiam-ewela |
|
Powrót do góry |
|
 |
Nitka Senior

|
Wysłany: Pią Paź 26, 2007 12:36 pm Temat postu: |
|
|
wzielam sie w karby i zaczelam dzialac. mam namiary na dobrego reumatologa. i hope.
dostalam dzis sker. na rezonans glowy bo eeg mam nieprawidlowe i ciagle te omdlenia. no i czeka mnie jeszcze poradnia chloniakowa.
dziekuje i pozdrawiam  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Gabi Master butterfly

|
Wysłany: Pią Paź 26, 2007 5:37 pm Temat postu: |
|
|
Hej Nitka,a na Borowskiej byłas ?
Tam jest tez przychodnia reumatologiczna,lecza w niej lekarze z oddziału,sa dobrzy,ordynatorem jest prof.Szechiński,krajowy konsultant reumatologii,jak chcesz dam Ci na niego namiary..na forum tez gdzies sa. _________________ Czas istnieje po to,żeby wszystko nie działo się jednocześnie. A.Einstein |
|
Powrót do góry |
|
 |
Nitka Senior

|
Wysłany: Sob Paź 27, 2007 5:40 pm Temat postu: |
|
|
Gabi nie bylam. lezalam juz dwa razy na oddziale szechinskiego jak byl na wisniowej ale za drugim razem miala mnie troche olewajaca lekarka:(
jak mozesz to prosze o namiary. a czy mozna tam sie zarejestrowac konkretnie do jakiegos reumatologa ? i czy np. jakiegos polecasz. bo szechinski chyba tylko prywatnie przyjmuje.
pozdrawiam:) |
|
Powrót do góry |
|
 |
Nitka Senior

|
Wysłany: Sob Paź 27, 2007 5:49 pm Temat postu: |
|
|
i jeszcze ciagnac swoj problem zapytuje o m.in. wyniki watrobowe.
mam hirecholestromie jak juz pisalam i teraz
ASPAT wyszedl mi 61 u/l (przy normie do 35)
ALAT u/l 123 (przy normie do 35).
zrobilam sobie prywatnie bo jak bylam na oddziale w kwietniu to wyszly mi p/ciala przeciwko miesniom gladkim ASMA (ale lekarka powiedziala ze to nie problem) a tu na forum dowiedzialam sie ze moze to byc cos m.in. z watroba.
o czym to swiadczy i co dalej. czy powinnam jak najszybciej prywatnie isc do hepatologa (bo normalnie dostane sie w styczniu)?
i na dokladke dostalam od neurologa skierowanie na rezonans glowy bo eeg mam jakies dziwne.
aaa i mam skierowanie do pradni chloniakowej ale takowej w wrocku nie ma
czy moge np. isc w zamian do onkologicznej > czy szukac w innym miescie ?
troche to wszystko skomplikowane.
ech.
z gory dziekuje i pozdrawiam  |
|
Powrót do góry |
|
 |
didulka Master butterfly

|
Wysłany: Sob Paź 27, 2007 6:22 pm Temat postu: |
|
|
Nitka wydaje mi sie ze mozesz isc do hematologicznej, moj tata mial chloniaka i chodzil do takiej oradni i nawet dlugie miesiace lezal wlasnie na hematologii |
|
Powrót do góry |
|
 |
Gabi Master butterfly

|
Wysłany: Sob Paź 27, 2007 6:40 pm Temat postu: |
|
|
Hej Nitka
podaje tel do rejestracji na Borowska 071 733-16-00,733-16-06 ale uzbrój sie w cierpliwosc,trudno sie dodzwonic.
Ja jeszcze nie byłam w tej przychodni,przeszłam przez nia przy okazji skierowania do szpitala,maja takiew wewnętrzene sito.
Pewnie mozna zarejestrowac sie do konkretnego lekarza,mnie w szpitalu prowadził i wiem,ze przyjmuje tez w przychodni,dr.Chlebicki.
Byłam zadowolona z jego "opieki",czułam,ze przejmuje sie mna jako pacjentka.Ale nie mam duzego doswiadczenia w lezeniu na reumatologii ,to był moj jak narazie pierwszy raz,wiec nie zdarzyłam rozeznac sie kto z nich jest tam najlepszy.
Wspomniałas o olewajacej lekarce-chyba wiem ktora to...opiekowała sie moja sasiadka z sali.
Trzymaj sie cieplutko,zycze duzo zdrowia
A Szechinski przyjmuje prywatnie. _________________ Czas istnieje po to,żeby wszystko nie działo się jednocześnie. A.Einstein |
|
Powrót do góry |
|
 |
Nitka Senior

|
Wysłany: Nie Paź 28, 2007 2:51 pm Temat postu: |
|
|
dziekuje Gabi i Didulka.
tak zrobie tzn. pojde do hematologicznej i sprobuje sie dotac na borowska.
moze ktos wie o czym moga swiadczyc moje wyniki watrobusowe;)
pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|