|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
papuga Junior

|
Wysłany: Pią Lis 02, 2007 2:49 pm Temat postu: czy na pewno toczeń? |
|
|
Witajcie, chciałabym zapytać, czy robiliście badania na boreliozę i czy komuś z was wyszły dodatnie. Sama nie wiem co sobie myśleć, wiem, że przy toczniu niekture badania wychodzą fałszywie dodatnie ale patrząc na objawy boreliozy- bardzo podobne do tych spotykanych w toczniu zaczynam się zastanawiać jakie badanie w jednej i drugiej chorobie jest wyznacznikiem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Robert Moderator

|
Wysłany: Pią Lis 02, 2007 2:55 pm Temat postu: |
|
|
Tutaj jest trochę informacji: http://toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=2127 Chyba, że już czytałaś.
Z toczniowego punktu widzenia niestety nie podpowiem, bo w tej materii doświadczeń brak. Monika będzie orientować się nieco lepiej. |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Pią Lis 02, 2007 3:12 pm Temat postu: |
|
|
nie ma jednego wyznacznika, zresztą chyba w żadnej chorobie nie ma, mówi się o spełnieniu szczegółowych kryteriów diagnostycznych opracowanych przez międzynarodowe gremia specjalistyczne, trzeba wykonać rozpoznanie różnicowe, a więc zestaw badań które wykluczy jedną chorobę a pozwoli na potwierdzenie innej i postawienie konkretnej diagnozy:
dla tocznia
Za pewnym rozpoznaniem tocznia przemawia spełnienie co najmniej czterech spośród 11 kryteriów, przy czym kryteria mogą być spełnione w chwili badania i/lub w wywiadzie. Spełnienie dwóch lub trzech kryteriów pozwala na rozpoznanie choroby toczniopodobnej (lupus-like disease). U ok. 5% chorych nie wykrywa się obecności przeciwciał przeciwjądrowych. Rozpoznaje się wtedy toczeń seronegatywny (ANA-negative SLE). Nie można rozpoznać TRU, jeżeli chory nie spełnia żadnego z kryteriów immunologicznych choroby, tzn. kryteriów 10 lub 11.
Kryteria klasyfikacyjne ARA dla TRU (modyfikacja z 1982 r.)
1. Rumień twarzy w kształcie motyla.
2. Rumień krążkowy.
3. Nadwrażliwość na światło.
4. Owrzodzenia jamy ustnej.
5. Zapalenie lub ból stawów - dotyczące co najmniej dwóch stawów, bez nadżerek w obrazie rtg.
6. Zapalenie błon surowiczych - opłucnej lub osierdzia, stwierdzone w wywiadzie lub w chwili badania.
7. Zmiany w nerkach - utrzymująca się proteinuria powyżej 0,5 g/dobę i/lub obecność wałeczków nerkowych w moczu.
8. Zaburzenia neuropsychiatryczne - napady drgawek lub psychoza (po wykluczeniu przyczyn polekowych, metabolicznych, mocznicy).
9. Zaburzenia hematologiczne - anemia hemolityczna z retykulocytoza lub limiopenia (poniżej 1500 w 1 mm3), lub leukopenia (poniżej 4000 w 1 mm3), lub trombocytopenia (poniżej 100 000 w 1 mm3)
10. Zaburzenia immunologiczne - obecność komórek LE lub przeciwciał do nDNA, lub przeciwciał do Sm, lub fałszywie dodatnie serologiczne testy kiłowe przy ujemnym teście na immobilizację krętków.
11. Przeciwciała przeciwjądrowe - w mianie uznanym za nieprawidłowe, badane metoda immunofluorescencji lub inna odpowiednia.
źródło
dla boreliozy:
Test wykrywania przeciwciał IgG/IgM skierowanych przeciwko krętkowi Borrelia burgdorferi -
test ELISA w diagnostyce boreliozy jest dodatni tylko u 10-30% chorych więc raczej mało nadaje się na test przesiewowy. Najpewniejszym sposobem potwierdzenia boreliozy jest badanie przy pomocy testu Western-blot w klasach IgG i IgM. Test Western blot wykrywa chorobę u 40-60% chorych. Pewne nadzieje wiąże się też z testem PCR oraz jego nowszą modyfikacją - Real time PCR.
Wobec niedoskonałości dostępnych testów ciągle część chorych musi polegać wyłącznie na diagnozie klinicznej, bez poparcia testami laboratoryjnymi.
Morfologia krwi oraz inne badania dodatkowe wychodzą w boreliozie prawidłowo. Pomocniczo wykonuje się badania płynu mózgowo-rdzeniowego oraz badanie przepływów mózgowych (SPECT). Główną rolą badania płynu mózgowo-rdzeniowego jest wykluczenie innych możliwych chorób.
Opracowano kryteria rozpoznania boreliozy (wg EUCALB):
1. Rumień pełzający
2. Chłoniak limfocytowy skóry + potwierdzenie histologiczne + laboratoryjne potwierdzenie zakażenia (dodatni wynik badania serologicznego)
3. Przewlekłe zanikowe zapalenie skóry kończyn + potwierdzenie histologiczne + laboratoryjne potwierdzenie zakażenia
4. Zapalenie stawów + laboratoryjne potwierdzenie zakażenia
5. Objawy neuroboreliozy + swoiste przeciwciała w płynie mózgowo-rdzeniowym + laboratoryjne potwierdzenie zakażenia
6.Zapalenie mięśnia sercowego + laboratoryjne potwierdzenie zakażenia.
Boreliozę można rozpoznać jeśli spełnione jest przynajmniej jedno z powyższych kryteriów. Stadium późne boreliozy rozpoznawane jest jeśli objawy utrzymują się dłużej niż 12 miesięcy.
źródło
Podsumowując - objawy mogą być zbliżone a czasami wręcz identyczne w obu chorobach, ale to nie na podstawie dolegliwości stawia się diagnozę, podstawą są wyniki badań i objawy kliniczne wpisujące się w ścisłe kryteria diagnostyczne. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Pią Lis 02, 2007 6:10 pm Temat postu: |
|
|
ja mam i toczen i mam bolerioze
zresztą miałam wszystkie testy dodatnie oprocz kiły
toczen wykryto u mnie na kilka lat wczesniej a boleriozę po kilku latach chorowania na toczen zresztą miałam rumien na kilkanascie centymetrow ,bolerioze wykryto w obu testach, zanim właczono leczenie badnie powtorzono jeszcze dwa razy leczenie polegało na podawniu antybiotykow przez dłuzszy okres czasu, ale to już chyba zdązyłas poczytać  _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|