|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kasiulka Master butterfly

|
Wysłany: Sro Gru 05, 2007 11:43 am Temat postu: |
|
|
a_o_wroc napisał: |
a na co jestes chora Kasiulka? |
Toczen... _________________ "Życia nie można wybrać, ale można z niego coś zrobić" <Peter Lippert> |
|
Powrót do góry |
|
 |
a_o_wroc Junior

|
Wysłany: Sro Gru 05, 2007 2:01 pm Temat postu: |
|
|
do doktora szechinskiego nie udalo mi sie narazie umowic. jestem umowiona 19.12 do dr wilanda. to chyba taki jego "zastepca"? mam nadzieje, ze tez dobry.
co do migdalkow, to musze isc do laryngologa, bo ja mam od zawsze powiekszone migdalki i "obłożone", ale to tez moze byc objaw refluksu, ktory tez posiadam
mam jeszcze pytanko. jakie hormony warto zrobic przed wizyta u endokrynologa? wystarczy na tarczyce tsh? a te przeciwciala ANA, to maja byc ANA1, ANA 2 czy ANA3?
korzystaj z opcji EDIT, nie dubluj swoich postów _________________ Dopóki walczymy, jesteśmy zwycięzcami...
Aneta |
|
Powrót do góry |
|
 |
encorton Junior

|
Wysłany: Sro Gru 05, 2007 5:32 pm Temat postu: |
|
|
Zrób ANA 1 ( to metoda ilościowa - stwierdza, czy w ogóle są jakieś przeciwciala przeciwjądrowe). Dalsze badania dopiero po wykryciu przeciwcial.
Co do tarczycy, naprawde wystarczy TSH. |
|
Powrót do góry |
|
 |
kasia0312 Stary wyjadacz

|
Wysłany: Sro Gru 05, 2007 6:21 pm Temat postu: |
|
|
encorton- ciekawy nick , jak lekarstwo dla nas...nie jesteś przypadkiem lekarzem? |
|
Powrót do góry |
|
 |
a_o_wroc Junior

|
Wysłany: Sro Gru 05, 2007 8:45 pm Temat postu: |
|
|
no wlasnie slyszalam, ze tsh to za ,alo. przy niektorych chorobach tarczycy jest prawidlowe... jeszcze chyba ft 3, ft 4... _________________ Dopóki walczymy, jesteśmy zwycięzcami...
Aneta |
|
Powrót do góry |
|
 |
Itunia Master butterfly

|
Wysłany: Czw Gru 06, 2007 6:48 pm Temat postu: |
|
|
Pamiętam, jak sama czekałam na diagnozę... Mimo, że u mnie wykryli tocznia już po niecałym miesiącu, wiem, że strasznie ciężko jest tak czekać, gdy człowieka coś od środka męczy  |
|
Powrót do góry |
|
 |
martek Master butterfly

|
Wysłany: Pią Gru 07, 2007 10:55 pm Temat postu: |
|
|
a-o-wroc witam
Badań na tarczycę jest sporo.
Podpowiadam,
na podstawie swojego doświadczenia i mojej córki.
Radze najpierw zrobić:
-z krwi : TSH, FT3, FT4, anty-TPO, anty-TG
-USG tarczycy
Przykładowo , moje TSH było idealne 2,5 czasami 2,8 a czułam sie fatalnie i nie wiedzialam dlaczego. Dopiero USG wykazało zmiany spore no i wyszły przeciwciala anty-TPO. Diagnoza : autoimmunologiczne zapalenie tarczycy (HASHIMOTO)
Pozdrawiam _________________ Martek |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|