Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Itunia Master butterfly

|
Wysłany: Sob Wrz 01, 2007 4:58 pm Temat postu: |
|
|
Ehhh, mnie strasznie denerwują takie 'hybrydy językowe'. Nowy język... Pffffffffff Ale to nieuniknione... |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Sob Wrz 01, 2007 6:29 pm Temat postu: |
|
|
jagula, nie martw się to zupełnie normalne zjawisko u dzieci emigrantów, fachowo nazywa się code-switching (przełączanie języka) i mija z czasem, w niczym nie przeszkadzając dziecku
na tym etapie dziecko posługuje się dwoma językami naraz, przeskakując w jednym zdaniu raz na polski raz na angielski, dodaje polskie końcówki wyrazów do angielskich słów, albo ustawia wyrazy w polskim zdaniu wg angielskiego szyku
czytałam bardzo fajny artykuł w poprzedniej Polityce pt. Do you speak Polish?
Polecam, bo jest bardzo fajnie napisany, a w dodatku moglibyscie sporo skorzystac, bo jest sporo rzeczowych rad dla rodziców jak nie spierniczyć takiej okazji jak równoległe poprawne opanowanie przez dziecko dwóch języków, bo na ogół rodzice w małżeństwach mieszanych albo własnie emigranci "dla dobra dziecka" na siłe uposledzają jego naturalne sposoby opanowania tej dwujęzycznej sytuacji  |
|
Powrót do góry |
|
 |
didulka Master butterfly

|
Wysłany: Sob Wrz 01, 2007 6:45 pm Temat postu: |
|
|
od mojej mamy przyjaciolki wnuczka ma 3 latka i wlada 3 jezykami: niemieckim polskim francuskim a obecnie mieszka z mama w anglii wiec uczy sie angielskiego i tez ma czasem male wpadki choc wydaje mi sie ze nie ma sie czym przejmowac  |
|
Powrót do góry |
|
 |
jagula Master butterfly

|
Wysłany: Sob Wrz 01, 2007 7:17 pm Temat postu: |
|
|
Ja się szczerze cieszę- Radziej bardzo długo utrzymywał,że ludzie (Szkoci) go denerwują bo ich nie rozumie bo mówią bla bla blato znak ,że potrafi już w odpowiednim momencie użyć jakiejś angielskiej formy...a za jakieś 2,5 miesiąca czeka na s powrót do Czech...to się będzie działo...
PS
znalazłam jeszcze zabawniejsze perypetie językowe _________________ Fenomen czeskich psów- kundle wyglądają jak rasowce a rasowce przypominają kundle  |
|
Powrót do góry |
|
 |
alexa-75 Junior

|
Wysłany: Pią Paź 19, 2007 9:35 pm Temat postu: |
|
|
Wczoraj jadłam krakersy paprykowe - bardzo ostre.
Mój 3-letni synek (S): Co jesz?
Ja: Krakersy
S: Mogę spróbować?
Ja: Nie będą Ci smakować
S: No zobaczymy
Więc dałam mu spróbować - i zgodnie z moimi przewidywaniami wypluł |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Pon Lis 19, 2007 10:22 am Temat postu: |
|
|
kilka dni temu kupowałam czapkę dla siebie, a w mieście byłam z Krzysiem
przymierzam jedną brązową, a on na to: nie, nie, nie-w tej zbyt chłopacko wyglądasz weź tę różową, to dziewczyński kolor hihihi wzięłam jednak brązową
a dziś klepie mnie po pośladkach i mówi:gram na wielkich bębnach  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
jagula Master butterfly

|
Wysłany: Pon Lis 19, 2007 7:35 pm Temat postu: |
|
|
Kinga- masz już speca-doradcę pod ręką  _________________ Fenomen czeskich psów- kundle wyglądają jak rasowce a rasowce przypominają kundle  |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Sro Lis 21, 2007 10:24 pm Temat postu: |
|
|
tak... i jaki szczery wali prosto z mostu  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
jagula Master butterfly

|
Wysłany: Sro Lis 21, 2007 10:45 pm Temat postu: |
|
|
Mój syn mnie wczoraj trochę przeraził - przyłapałam go najprawdopodobniej na grzebaniu w nocniku i pytam sie : a co to?skąd to się wzięło (hmm...na paluchach) a on na to :to chyba jakiś ptak nasrał  _________________ Fenomen czeskich psów- kundle wyglądają jak rasowce a rasowce przypominają kundle  |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Sro Lis 21, 2007 10:46 pm Temat postu: |
|
|
hahaha dobre, dobre  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Itunia Master butterfly

|
Wysłany: Sro Lis 21, 2007 11:27 pm Temat postu: |
|
|
To się uśmiałam  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Jagusia Junior

|
Wysłany: Czw Lis 22, 2007 12:17 am Temat postu: |
|
|
Moj brat jak był mały {ok, 3 lat} jechał w autobusie z moją mamą, która stwierdziła że jest tłok, po czym on nie namyślając sie długo wyciągnął łokcie i na pełny autobus "tłoki rozsuńcie się żebym miał miejsce" _________________ Jeśli chcesz rozśmieszyć Boga, to opowiedz mu o swoich planach na przyszłość. |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Pią Lis 23, 2007 10:46 am Temat postu: |
|
|
rano Krzyś przerywa śniadanie, przybiega o mnie i mówi:
Kinia, popatrz mi w oczy
ja się obracam, a on wystawia swój tyłek i się po nim klepie
chyba coś sobie z przedszkola przypomniał, choć dawno już nie był _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
basiula Master butterfly

|
Wysłany: Sro Gru 05, 2007 7:38 pm Temat postu: |
|
|
Po dzisiejszym wygranym turnieju mowie do mojej drużyny:
-Gratuluję wam, byliście świetni, jestem z was dumna.
Na to odzywa się kapitan drużyny:
- To nie tylko nasza zasluga, to przecież pani nas tak wysportowiła  _________________ ,,Nie poświęcaj siebie, ty jesteś wszystkim co posiadasz..." |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Sro Gru 05, 2007 7:45 pm Temat postu: |
|
|
no jaka jesteś zdolna wysportowiłaś swoich uczniów
Krzyś natomiast dziś stwierdził, że nie jestem taki zapamiętywalny
hihihi  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|