| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat   | 

| Autor | 
		Wiadomość | 

nenya SuperMOD

| 

Wysłany: Sob Gru 08, 2007 6:09 pm    Temat postu:  | 
				     | 

| 

| agnieszas24 napisał: | 

| Jakie sa rokowania w toczniu???? | 

w dzisiejszych czasach znacznie lepsze niż kiedyś   

Rokowania i przeżywalność | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

kasiakuc Master butterfly

| 

Wysłany: Nie Gru 09, 2007 10:02 am    Temat postu:  | 
				     | 

| 

to prawda sposób leczenia jest skuteczniejszy a przede wszystkim mozliwość właściwej diagnozy jest szybsza...co w leczweniu jest bardzo ważne..przyszość jest dobra wszak jest nas parę na forum co żyją z t chorobą kilkanascie czy kikadziesiąt lat...mamy rodziny dzieci prac albo jestesmy na rencie ta choroba nie przekrela normalnego życia czasem tylko musimy bardziej uważać i pilnować odpowiedniego leczenia...tak wiec nie martw się o przyszłość bo powinna byc normalna tak jak u innych a studia skończysz tak jak inni..wytrwałości i zdrowia..optymizmu..wszystko bedzie dbrze tylko się niczym nie zrazaj czasem bywa trudno ale potem docenia się wszystko co dobre...pozdrawiam..      _________________ cieszmy sie każdą chwilka bo życie tak krótkie jest | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

agnieszas24 Junior

| 

Wysłany: Nie Gru 09, 2007 11:37 am    Temat postu:  | 
				     | 

| 

Boze a ja juz sie z zyciem zegnalam mimo iz jeszcze nawet nie mam badan zrobionych.......................a kaza mi je zrobic bo 2 razy poronilam..................i dlatego.......................................................az mnie mdli na mysl ze moge byc na to chora bo kojarzy mi sie to z wyrokiem smierci.   | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

Robert Moderator

| 

Wysłany: Nie Gru 09, 2007 11:49 am    Temat postu:  | 
				     | 

| 

Z wyrokiem śmierci?    No bez przesady. Gdybyśmy wszyscy tak myśleli to nie byłoby tego miejsca - forum - na którym nie prostowalibyśmy zdesperowanych i zagubionych wizytatorów    

Poza tym psychiatrzy mieliby pełne ręce roboty, bo oddziały wypełnione byłyby po brzegi; Psychiatrzy też lekarze i bać się ich nie należy jeśli sobie nie radzimy z "akceptacją" problemów, co działa na psychikę wprowadzając nas do jakiejś czarnej dziury. To nic wstydliwego.

Pierwsze kroki z chorobą są na pograniczu szoku, niedowierzania, zwątpienia. Sęk w tym, żeby podjąć wyzwanie i uwierzyć, że będzie lepiej. Bo - każdy problem ma rozwiązanie. Niekoniecznie zaraz [piiiiiiii]   

Nie można na ten problem patrzeć przez pryzmat śmierci, wyroków (bo niby kto i za co miałby je wydawać?   ), czy statystyk prowadzonych na grupach reprezentatywnych. Co to da? Wg mnie jedynie wpędzi w deprechę i problem będzie jeszcze większy - totalne zniechęcenie i do leczenia i do życia. | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

agnieszas24 Junior

| 

Wysłany: Nie Gru 09, 2007 12:05 pm    Temat postu:  | 
				     | 

| 

| Dzieki wielkie.......................bede musiala sie z tym zmierzyc...................................a i prychiatra chyba sie przyda. | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

nenya SuperMOD

| 

Wysłany: Nie Gru 09, 2007 12:08 pm    Temat postu:  | 
				     | 

| 

żaden wyrok! toczeń to choroba przewlekła i tyle. trzeba się co prawda szwędać po lekarzach i łykać medykamenty, żeby ją konrolować, ale to podobnie jak z wieloma innymi schorzeniami - raz jest gorzej raz lepiej, czasami wilk się budzi a czasami przysypia na lata i tak w kółko macieju   co nie zeszkadza po drodze zwyczajnie żyć, a wręcz kwitnąć   (jak niektóre panie i panowie tutaj   ).

strach ma wielkie oczy, jeszcze gorzej gdy towarzyszy mu niepewność.

mam nadzieję, że wszystko się szybko wyjaśni, bo to w ogóle nie musi byc toczeń, a nwet jeśli jest - to dołączysz do grona prawdziwych wybrańców   a w kupie raźniej. | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

Monika B Moderator

| 

Wysłany: Nie Gru 09, 2007 12:42 pm    Temat postu:  | 
				     | 

| 

mnie od razu przychodzą na mysl inne choroby przewlekłe na przyklad cukrzyca. czy ktos mysli o tym ze ma wyrok smierci bo nagle okazuje się ze jest chory i musi brac insulinę juz zawsze? chyba nie ma takiego , nie ma nawet takich skojarzen  a toczen to jak cukrzyca , ma się to i trzeba się leczyc ale nie zabija,   

moze jakies 30 lat temu było ciężko nie znano bowiem sporo lekow kotóre teraz przy toczniu stosuje się na codzien, 

mozna z tym zyc jak z kazda ina choroba przewlekłą nic wiecej , a panika wynika tylko i wyłącznie z tego ze znamy jej , nie wiemy z czym choroba jest zwiazana, _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w   życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal

| 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

monia n Master butterfly

| 

Wysłany: Nie Gru 09, 2007 12:51 pm    Temat postu:  | 
				     | 

| 

Ja np wmawiam sobie że są inni bardziej chorzy od nas np w śpiączkach czy podobnych....

Słuchajcie od paru dni strasznie bolą mnie plecy czy to normalne przy chorobie bo wcześniej takich bólów nie miałam a w ostatnim czasie nasiliły się strasznie           Czy może choroba się rozwija         _________________ monia | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

Robert Moderator

| 

Wysłany: Nie Gru 09, 2007 1:00 pm    Temat postu:  | 
				     | 

| 

Teraz jako moderator    

Wszystko fajnie, pięknie, są pytania, odpowiedzi, czyli tak jak ma być, ale z wątków powitalnych zaczyna się robić pole dyskusyjne na tematy tzw. różne.   Oczywiście nic w tym złego, że temat akurat zejdzie z toru głównego - zdarza się, to normalne. Ale moi drodzy, są też:

1. Netykieta i forumowa Szukajka: http://www.toczen.pl/forum/search.php 

Monia n - zajrzyj np. tutaj: http://www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=1554

2. Codzienne żale, wywody i podobne dotyczące wszystkich problemów z jakimi się borykamy - oczywiście w Kawiarence: http://www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=2485

Proszę się nie krępować i zapraszam do udziału w życiu całego Forum, nie tylko jednego wątku.   

Nowicjuszom jeszcze wybaczam.     Pobuszujcie, poszukajcie, wczujcie się w otoczenie i... do dzieła. No już już! | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

agnieszas24 Junior

| 

Wysłany: Nie Gru 09, 2007 2:31 pm    Temat postu:  | 
				     | 

| 

Przepraszam postaram sie poprawic

Ale to chyba wina jakiegos szoku...............niedosc ze 2 dni temu poronilam to jeszcze ze moze byc toczen...................................trudno tu o racjonalne myslenie...............samo napisanie tutaj zabralo mi jakies pol roku ze strachu ...............bo wtedy poronilam 1 raz........................................................a jak juz sie odwazylam to chcialam uzyskac jak najwiecej informacji................na raz..............

Podziwiam ile w was opytmizmu..................ja tak nie umiem i chyba bez psychiatry sie nie obejdzie..................................................Dzis cala dusza mnie boli   | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

Sugar Master butterfly

| 

Wysłany: Nie Gru 09, 2007 2:38 pm    Temat postu:  | 
				     | 

| 

| Biedactwo. Trzymaj się. | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

agnieszas24 Junior

| 

Wysłany: Nie Gru 09, 2007 2:40 pm    Temat postu:  | 
				     | 

| 

| czyli jeszcze troche pozyje????????????????????? | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

Robert Moderator

| 

Wysłany: Nie Gru 09, 2007 2:53 pm    Temat postu:  | 
				     | 

| 

Dajmy spokój tym rokowaniom, OK? Spieszy Ci się dokądś?    To rzeczywiście takie istotne? Zamiast szukania tego typu źródeł i zawracaniu sobie głowy statystykami wziąłbym się raczej za diagnostykę, leczenie i wyciszenie ewentualnej choroby. I tu powinnaś mieć priorytet. Pogadaj jeszcze z lekarzem o swoich odczuciach, zmęczonej psychice. Może faktycznie odwiedzić specjalistę.... nie wiem. 

Dożyjesz emerytury, jak my wszyscy.  Potem złota jesień i wczasy gdzieś na Bermudach    

Zapraszam raz jeszcze do Kawiarenki - jak wyżej napisałem. Chcecie pogadać ot tak, to jest to właśnie odpowiednie miejsce. Szanowne towarzystwo olewa moderatora jednym słowem!   

PS. Poczytaj jeszcze to: http://www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=770 | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

nenya SuperMOD

| 

Wysłany: Nie Gru 09, 2007 6:18 pm    Temat postu:  | 
				     | 

| 

| agnieszas24 napisał: | 

| czyli jeszcze troche pozyje????????????????????? | 

yyyy, żartujesz sobie, prawda? czy szukasz wóżki?   

to ci powiem - uważaj na pędzące tramwaje! nigdy nie wiadomo...

a poważnie - przyczyn poronień moze być cała masa, czy w twoim przypadku ma to cokolwiek wspólnego z toczniem stwierdzić muszą lekarze po wnikliwych badaniach, życze więc cierpliwości i wiary, że będzie dobrze! | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

Jagusia Junior

| 

Wysłany: Nie Gru 09, 2007 7:20 pm    Temat postu:  | 
				     | 

| 

Witaj.My tez zyjemy i dajemy rade.Trzymaj sie i nie przejmuj niczym. _________________ Jeśli chcesz rozśmieszyć Boga, to opowiedz mu o swoich planach na przyszłość. | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

|