Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Ziarenko Master butterfly

|
Wysłany: Wto Wrz 11, 2007 11:25 pm Temat postu: |
|
|
Moją największą dawką było 40 mg Encortonu ( ponad 1 mg na 1 kg wagi ). Obecnie biorę 12 mg Metypredu i moja buzia jest coraz bardziej okrągła... _________________
rozjaśnia się we mnie
wyjaśnia jaśniej
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Mania Junior

|
Wysłany: Sro Wrz 12, 2007 12:14 pm Temat postu: |
|
|
Witam wszystkich po długiej przerwie. Ja biorę encorton od czterech lat, dawki były różne najwięcej to 80 mg przez okres kilku miesięcy. Teraz biorę 50 mg lub 60 w razie pogorszenia, 30 rano + 20 w południe, do tego garść innych leków, ale to osobny temat. U mnie nie występuje opuchlizna po encortonie przeciwnie, jestem chuda 55 kg przy 170 cm wzrostu Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
Łukasz F. Master butterfly

|
Wysłany: Sro Gru 26, 2007 11:35 pm Temat postu: |
|
|
Ze sterydów przyjmuję 30 mg encortonu, do tego 150 mg Imuranu (ze względu na zbyt małe rozeznanie mam wątpliwości czy ten lek zaliczyć do sterydów czy nie). Jednak, jak poprzedniczki zauważyły, dawkę należy skorygować o wagę- wartość dawki 30 mg inaczej wygląda dla osoby która waży 40 kg a inaczej dla osoby która waży 100 kg- z moją wagą ok. 80 kg to nawet nie wychodzi 0,5 mg/kg.
A co do działania- co prawda z masą nie dzieją się żadne rewolucje, za to nieraz (na szczęście coraz rzadziej) robię się nerwowy- byle co jest mnie wtedy w stanie wyprowadzić z równowagi. _________________ Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem.
Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać. |
|
Powrót do góry |
|
 |
ludmila_07 Master butterfly

|
Wysłany: Czw Gru 27, 2007 12:11 am Temat postu: |
|
|
ja miałam najpierw 60mg przy wadze 63kg, teraz mam 10mg,ważę 80kg
po tych ostatnich sesjach bólowych wiem ,że to za mało. oprócz tego 20 mg matotrexatu , lekarz powiedział ,że po 2, 3 tygodniach bóle powinny ustąpić , biorę metotrexat już 6 tygodni na razie rozkręciłam się ,że jest gorzej:( _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
 |
edison77 Kadet

|
Wysłany: Czw Gru 27, 2007 1:04 pm Temat postu: |
|
|
wiktoria, jak już napisałaś o tej padaczce to ci powiem, że już od dawna choruję na padaczkę (od 11 lat) i w tej chwili biorę tegretol CR200. bardzo jestem z niego zadowolona, bo nie przymula tak jak większość leków p/padaczkowych (wcześniej brałam amizepin) . u mnie zmiany występują silne napadowe w EEG w części potyliczno-skroniowej i zdarzają mi się utraty przytomności bez drgawek, ale teraz jak jeszcze wyszedł toczeń to przy metypredzie czuję się gorzej, nasiliły się objawy neurologiczne - zaniki pamięci mam straszne, utraty przytomności, zaburzenia pola widzenia (zmniejszenie znaczne) a rezonansu magnetycznego mi nie zrobili...  _________________ nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej |
|
Powrót do góry |
|
 |
monia n Master butterfly

|
Wysłany: Pią Gru 28, 2007 12:22 am Temat postu: |
|
|
Ja brałam najpierw 80 mg encortonu na dobe a teraz biore 10. _________________ monia |
|
Powrót do góry |
|
 |
Itunia Master butterfly

|
Wysłany: Pią Gru 28, 2007 1:24 pm Temat postu: |
|
|
U mnie chcą na dniach zmniejszyć Solupred do 5mg, teraz mam 7,5mg i muszę przyznać, że boję się tego zejścia... |
|
Powrót do góry |
|
 |
kasiakuc Master butterfly

|
Wysłany: Pią Gru 28, 2007 1:39 pm Temat postu: |
|
|
Wiktoria ja największa dawke miałam 64 mg metypredu ale tylko 3 dni potem długo bylam na 32 24 mg obecnie by nie łykać tak dużych dawek brałam Endoxan we wlewach 6x600 mg co miesiąc według mnie to nie wiem czy jest wskazana tak duża dawka na dłuższą mete bo organizm sie przyzwyczaja i wymaga potem coraz wiecej nie wiem jak długo masz i będziesz miala taka dawke ale zawsze mozesz sie zapytac jakie są plany leczenia Metypredem lekarz powinien Ci powiedzieć co przewiduje...to tak jak ja myślę ale decyduje lekarz choc sama po sobie widzialam że każdy ma inne podejście do choroby...powodzenia i dużo zdrowka..  _________________ cieszmy sie każdą chwilka bo życie tak krótkie jest |
|
Powrót do góry |
|
 |
angiee89 Kadet

|
Wysłany: Pią Gru 28, 2007 7:40 pm Temat postu: |
|
|
hej.
Ja od czerwca zaczełam brać 36 mg metypredy stopniozo zmniejszali mi dawki do 4 mg dziennie. teraz zmieniłam lek na Calcort 6mg po1 taletce na dobę. _________________ Angiee ) |
|
Powrót do góry |
|
 |
piotr Junior

|
Wysłany: Pią Gru 28, 2007 11:04 pm Temat postu: |
|
|
Witam : najwieksza moja dawka to 40mg medrol a teraz zero sterydow
i 50mg IMURAN. Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ziarenko Master butterfly

|
Wysłany: Pią Gru 28, 2007 11:09 pm Temat postu: |
|
|
Itunia, nie bój się, wierzę,że będzie dobrze  _________________
rozjaśnia się we mnie
wyjaśnia jaśniej
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Łukasz F. Master butterfly

|
Wysłany: Pią Sty 18, 2008 5:50 pm Temat postu: |
|
|
W sumie tak jak podejrzewałem- Imuran to nie jest steryd, tylko lek immunosupresyjny (jeszcze fajnie by było zapamiętać- bo wiem ale zapominam- co oznacza takie mądre słowo). Walnąłem "byka", za co wielkie sorry- solennie przyrzekam że to się już nie powtórzy, żebym zaliczył Imuran do sterydów...
Mam do Was pytanie (może nie do końca ściśle związane z tematem ale moim zdaniem to dość dobre rozwinięcie i uzupełnienie)- a po jakim czasie zaczęto Wam redukować dawki leków- bo już mi się zaczyna wydawać że będę brał takie ilości po wsze czasy, mimo że mój "staż chorobowy" na dobrą sprawę jeszcze nie przekroczył trzech miesięcy... Z góry wielkie dzięki za odpowiedzi.
PS.Itunia, jeśli lekarze chcą redukować dawkę to chyba wiedzą co robią... _________________ Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem.
Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać. |
|
Powrót do góry |
|
 |
ludmila_07 Master butterfly

|
Wysłany: Pią Sty 18, 2008 11:06 pm Temat postu: |
|
|
niekonieczne , mi zredukowali przestałam chodzić , zwiększyli wyruszyłam
teraz miałam 10mg, jak zaczeły sie ostre bóle dostała ketonal i wróciłam na 20 , po miesiącu ma 15 i mam wrócic po nastepnym na 10 , bardzo bym chciała , bo zaczęły mi się robić ropnie ( po sterydach) _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
 |
Jolka35 Kadet

|
Wysłany: Sob Sty 19, 2008 6:01 pm Temat postu: |
|
|
Nie wiem gdzie więc wpisze tu.....jak żle to przepraszam....
Byłam wczoraj na wizycie w Bydgoszczy w Szpitalu Biziela...
Dostałam Encorton 10 i Arechin 250
Najpierw mam iść do onkologa odnośnie sterydu jak nie pozwoli mi brać to nie wiem co będzie ....ze wzgędu na moje węzły chłonne nie wolno mi brać sterydów powiedziałam to -odpowiedz lekarki jak nie wyrazi zgody to niech panią leczy bo ja nie mam czym
Jeżeli chodzi o drugi lek to najpierw wizyta u okulisty.... i badanie moczu....na dokładkę mam wrodzoną wadę nerek....
Nie wiem co mam o tym wszystkim myśleć czuje się coraz gorzej i dochodzą nowe dolegliwości.....które mimo leczenia nasilają się....
Powoli się gubię w tym wszystkim.....
Jola |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Sob Sty 19, 2008 6:23 pm Temat postu: |
|
|
Jolka ty nie masz nowotworu j prawda? bo to wykluczyli ,
z tego co wiem kazdy z nas ma czesto powiększone węzły chłonne to wręcz nasza przypadłośc w chorobach podstawowych
tutaj masz temat węzły chłonne
http://www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=2088&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=powi%EAkszone+ez%B3y+ch%B3onne
nie rozmiem dlaczego lekarka wysyła cię do onkolga zamiast sama postarac sie sprobowac leczyc dopiero pozniej odesłac do onkologa l proponuje leczenie ale nie sama uzaleznia to od czagos czy kogos . ty nie masz diagnozy ? postawionej ?
co do arechiny to robi się badnia u okulisty po jakims czasie stosowania jej i konroluje się stan oczu co 3 miesiace
nie wiem co ci doradzic sterydy powinny ci pomoc, ale na poczatek moze poszukaj lekarza reumatologa ktory oganie całośc i wprowadzi jakies porzadne leczenie , to podstawa , bo ktoć ci coś zleci a kto potem to odwoła czy zajmie sie dalej tobą ?
nie mozesz leczyć się u kogos kto odsyła cie dalej nic nie robiąc to ona powinna zlecic ci badania z potem na ich podstawie właczyc leczenie _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|