Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

jakie braliście największe dawki sterydów?
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Ziarenko
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Wrz 11, 2007 11:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Moją największą dawką było 40 mg Encortonu ( ponad 1 mg na 1 kg wagi ). Obecnie biorę 12 mg Metypredu i moja buzia jest coraz bardziej okrągła...

rozjaśnia się we mnie
wyjaśnia jaśniej
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Mania
Junior
Junior

PostWysłany: Sro Wrz 12, 2007 12:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam wszystkich po długiej przerwie. Ja biorę encorton od czterech lat, dawki były różne najwięcej to 80 mg przez okres kilku miesięcy. Teraz biorę 50 mg lub 60 w razie pogorszenia, 30 rano + 20 w południe, do tego garść innych leków, ale to osobny temat. U mnie nie występuje opuchlizna po encortonie przeciwnie, jestem chuda 55 kg przy 170 cm wzrostu Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Łukasz F.
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Gru 26, 2007 11:35 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ze sterydów przyjmuję 30 mg encortonu, do tego 150 mg Imuranu (ze względu na zbyt małe rozeznanie mam wątpliwości czy ten lek zaliczyć do sterydów czy nie). Jednak, jak poprzedniczki zauważyły, dawkę należy skorygować o wagę- wartość dawki 30 mg inaczej wygląda dla osoby która waży 40 kg a inaczej dla osoby która waży 100 kg- z moją wagą ok. 80 kg to nawet nie wychodzi 0,5 mg/kg.
A co do działania- co prawda z masą nie dzieją się żadne rewolucje, za to nieraz (na szczęście coraz rzadziej) robię się nerwowy- byle co jest mnie wtedy w stanie wyprowadzić z równowagi.
ludmila_07
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Czw Gru 27, 2007 12:11 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja miałam najpierw 60mg przy wadze 63kg, teraz mam 10mg,ważę 80kg
po tych ostatnich sesjach bólowych wiem ,że to za mało. oprócz tego 20 mg matotrexatu , lekarz powiedział ,że po 2, 3 tygodniach bóle powinny ustąpić , biorę metotrexat już 6 tygodni na razie rozkręciłam się ,że jest gorzej:(

W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG Tlen
edison77
Kadet
Kadet

PostWysłany: Czw Gru 27, 2007 1:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wiktoria, jak już napisałaś o tej padaczce to ci powiem, że już od dawna choruję na padaczkę (od 11 lat) i w tej chwili biorę tegretol CR200. bardzo jestem z niego zadowolona, bo nie przymula tak jak większość leków p/padaczkowych (wcześniej brałam amizepin) . u mnie zmiany występują silne napadowe w EEG w części potyliczno-skroniowej i zdarzają mi się utraty przytomności bez drgawek, ale teraz jak jeszcze wyszedł toczeń to przy metypredzie czuję się gorzej, nasiliły się objawy neurologiczne - zaniki pamięci mam straszne, utraty przytomności, zaburzenia pola widzenia (zmniejszenie znaczne) a rezonansu magnetycznego mi nie zrobili... Question
monia n
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Gru 28, 2007 12:22 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja brałam najpierw 80 mg encortonu na dobe a teraz biore 10.
Itunia
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Gru 28, 2007 1:24 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

U mnie chcą na dniach zmniejszyć Solupred do 5mg, teraz mam 7,5mg i muszę przyznać, że boję się tego zejścia...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kasiakuc
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Gru 28, 2007 1:39 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wiktoria ja największa dawke miałam 64 mg metypredu ale tylko 3 dni potem długo bylam na 32 24 mg obecnie by nie łykać tak dużych dawek brałam Endoxan we wlewach 6x600 mg co miesiąc według mnie to nie wiem czy jest wskazana tak duża dawka na dłuższą mete bo organizm sie przyzwyczaja i wymaga potem coraz wiecej nie wiem jak długo masz i będziesz miala taka dawke ale zawsze mozesz sie zapytac jakie są plany leczenia Metypredem lekarz powinien Ci powiedzieć co przewiduje...to tak jak ja myślę ale decyduje lekarz choc sama po sobie widzialam że każdy ma inne podejście do choroby...powodzenia i dużo zdrowka.. Smile Slonko
angiee89
Kadet
Kadet

PostWysłany: Pią Gru 28, 2007 7:40 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

hej.
Ja od czerwca zaczełam brać 36 mg metypredy stopniozo zmniejszali mi dawki do 4 mg dziennie. teraz zmieniłam lek na Calcort 6mg po1 taletce na dobę.
piotr
Junior
Junior

PostWysłany: Pią Gru 28, 2007 11:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam : najwieksza moja dawka to 40mg medrol a teraz zero sterydow
i 50mg IMURAN. Pozdrawiam
Powrót do góry
Ziarenko
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Gru 28, 2007 11:09 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Itunia, nie bój się, wierzę,że będzie dobrze Very Happy

rozjaśnia się we mnie
wyjaśnia jaśniej
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Łukasz F.
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Sty 18, 2008 5:50 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W sumie tak jak podejrzewałem- Imuran to nie jest steryd, tylko lek immunosupresyjny (jeszcze fajnie by było zapamiętać- bo wiem ale zapominam- co oznacza takie mądre słowo). Walnąłem "byka", za co wielkie sorry- solennie przyrzekam że to się już nie powtórzy, żebym zaliczył Imuran do sterydów...
Mam do Was pytanie (może nie do końca ściśle związane z tematem ale moim zdaniem to dość dobre rozwinięcie i uzupełnienie)- a po jakim czasie zaczęto Wam redukować dawki leków- bo już mi się zaczyna wydawać że będę brał takie ilości po wsze czasy, mimo że mój "staż chorobowy" na dobrą sprawę jeszcze nie przekroczył trzech miesięcy... Z góry wielkie dzięki za odpowiedzi.
PS.Itunia, jeśli lekarze chcą redukować dawkę to chyba wiedzą co robią...
ludmila_07
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Sty 18, 2008 11:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

niekonieczne , mi zredukowali przestałam chodzić , zwiększyli wyruszyłam
teraz miałam 10mg, jak zaczeły sie ostre bóle dostała ketonal i wróciłam na 20 , po miesiącu ma 15 i mam wrócic po nastepnym na 10 , bardzo bym chciała , bo zaczęły mi się robić ropnie ( po sterydach)

W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG Tlen
Jolka35
Kadet
Kadet

PostWysłany: Sob Sty 19, 2008 6:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie wiem gdzie więc wpisze tu.....jak żle to przepraszam....
Byłam wczoraj na wizycie w Bydgoszczy w Szpitalu Biziela...
Dostałam Encorton 10 i Arechin 250
Najpierw mam iść do onkologa odnośnie sterydu jak nie pozwoli mi brać to nie wiem co będzie ....ze wzgędu na moje węzły chłonne nie wolno mi brać sterydów powiedziałam to -odpowiedz lekarki jak nie wyrazi zgody to niech panią leczy bo ja nie mam czym Sad
Jeżeli chodzi o drugi lek to najpierw wizyta u okulisty.... i badanie moczu....na dokładkę mam wrodzoną wadę nerek....
Nie wiem co mam o tym wszystkim myśleć Sad czuje się coraz gorzej i dochodzą nowe dolegliwości.....które mimo leczenia nasilają się....
Powoli się gubię w tym wszystkim.....
Jola
Powrót do góry
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Sob Sty 19, 2008 6:23 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jolka ty nie masz nowotworu j prawda? bo to wykluczyli ,
z tego co wiem kazdy z nas ma czesto powiększone węzły chłonne to wręcz nasza przypadłośc w chorobach podstawowych
tutaj masz temat węzły chłonne
http://www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=2088&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=powi%EAkszone+ez%B3y+ch%B3onne

nie rozmiem dlaczego lekarka wysyła cię do onkolga zamiast sama postarac sie sprobowac leczyc dopiero pozniej odesłac do onkologa l proponuje leczenie ale nie sama uzaleznia to od czagos czy kogos . ty nie masz diagnozy ? postawionej ?

co do arechiny to robi się badnia u okulisty po jakims czasie stosowania jej i konroluje się stan oczu co 3 miesiace
nie wiem co ci doradzic sterydy powinny ci pomoc, ale na poczatek moze poszukaj lekarza reumatologa ktory oganie całośc i wprowadzi jakies porzadne leczenie , to podstawa , bo ktoć ci coś zleci a kto potem to odwoła czy zajmie sie dalej tobą ?
nie mozesz leczyć się u kogos kto odsyła cie dalej nic nie robiąc to ona powinna zlecic ci badania z potem na ich podstawie właczyc leczenie
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Strona 3 z 4

Skocz do: