Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Reumatyzm i co dalej?

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Melisa
Junior
Junior

PostWysłany: Pon Sty 07, 2008 10:31 pm    Temat postu: Reumatyzm i co dalej? Odpowiedz z cytatem

Witajcie! Smile Mam nadzieję, że pomożecie mi zrozumieć chorobę i skończy się moja udręka. Mam 23 lata i od 4 lat choruję na reumatyzm. Wzięło się to prawdopodobnie od łuszczycy, ale nikt nie wie na 100% Jakieś pojęcie na temat choroby mam. Gdy przygarnęliście mnie tu zaczęłam czytać posty i w sumie strasznie się przeraziłam Shocked Jak wogóle można żyć z tą chorobą! Dopiero zaczynam życie, a czuję się jak stara babcia Sad Czy koniecznie muszę nastawiać się na nowotwory, stopniowo powiększające się ograniczenie ruchowe....itd.? Obecnie jestem pod kontrolą lekarza reumatologa. Moje dolegliwości to opuchnięte śródpalce (niektóre) rąk i nóg oraz bark. Kciuk u dłoni wydaje się bardzo opuchnięty, a nawet wykręcony. Szkoda, że nie można umieszczać tu fotek, bo byłoby łatwiej to pokazać. Lekarka przepisała mi tylko Salazopyrin i kazała pojawić się za 1,5 miesiąca. Miałam robione badania krwi, wszystko było w normie oprócz OB, które było powiększone. Za kilka dni mam mieć kolejną wizytę, badania pewnie zostaną powtórzone. Jedyne co mnie denerwuje to to, że lekarz nic nie doradził na opuchliznę (sama stosuję zimne okłady). Bardzo chciałabym spowolnić rozwój choroby, wiem, że mam na to wpływ. Skoro lekarz mi nie pomaga ... zrobię to sama Twisted Evil Pomyślałam, że dobrym sposobem na rozluźnienie i sprawne funkcjonowanie stawów będzie basen, na który zaczęłam chodzić. Kupuję również glukozaminę, która jak myślę dobrze wpłynie na chrząstkę stawową. Zastanawiam się co jeszcze mogłabym zrobić Question Mój post może wydawać się chaotyczny, ale jestem zagubiona i bardzo boję się przyszłości Crying or Very sad Będę wdzięczna za każdą radę Exclamation Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Robert
Moderator
Moderator

PostWysłany: Wto Sty 08, 2008 7:46 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Co jeszcze mogłabyś zrobić? Z całą pewnością spróbować jednak spojrzeć na to z innej strony, a nie tylko perspektywy "w jakim kierunku postąpi choroba". Z chorobą można żyć - długo i szczęśliwie. Można zarówno pracować (pozdrawiam z pracy), można się uczyć, mieć rodziny i cieszyć się życiem, czerpać z niego jak najwięcej. Ba, np. z RZS i problemami związanymi to my tu nawet mamy forumowiczkę, która medycynę ukończyła. I jeszcze nie straciła ochoty na więcej.
Odnoszę wrażenie, że u Ciebie to kwestia jedynie nastawienia do problemu. Być może jest tu też problem właściwej opieki ze strony lekarza. Próbowałaś wizyty u innego, skoro obecny nie spełnia oczekiwań? Po cóż się męczyć?
I niekoniecznie musisz nastawiać się na nowotwory - nie jest przecież powiedziane, że wszystkie możliwe komplikacje w naszych chorobach muszą wystąpić w każdym przypadku. Właściwie dobrane i prowadzone leczenie ma właśnie na celu wyciszenie całej sprawy. A jeśli psychicznie nie dajesz rady, to może warto porozmawiać z kimś bliskim, albo skorzystać z wizytu u psychologa/psychiatry. To nic wstydliwego. To też są lekarze, którzy z racji swojej specjalności mają czas na wysłuchanie pacjenta. Wiele osób tutaj piszących korzystało z takich wizyt i całkiem nieźle funkcjonują w życiu codziennym.
Pozdrawiam.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kinga
Moderator
Moderator

PostWysłany: Wto Sty 08, 2008 10:05 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Melisa, spójrz na to z innej strony i ciesz się, że masz tak mało dolegliwości. Czemu myślisz o nowotworach itp.? po co Ci takie nastawienie, po co się dodatkowo dołować? Można normalnie żyć, pracować, uczyć się Very Happy
co do zdjęć, to można je wstawiać Very Happy
a na kolejnej wizycie u lekarza pogadaj z nim o swoim samopoczuciu, obawach i dolegliwościach
trzymaj się Razz

Powrót do góry
agnieszka29
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Sty 08, 2008 10:16 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

melisa... dobre nastawienie to wieksza połowa sukcesu. Very Happy . pocomyslec o najgorszym .. trzaba czerpac i brać zycie jakim jest ... rozglądnij sie wokoło.. i niektórzy mają gorzej.. nawet Ci co niechouja uwierz mi...a z choroba mozemy zyc długie lata...
Sterydy tak mnie zakonserwują ze po 100 łopata beda mnie dopijac.. Laughing
Pozdrawiam serdecznie zyczac duzo zdrówka...i głowa do góry
A co do lekarza skoro nieopowiada ci on moze waro spróbowac gdzieindziej.. znalesc lepszego co zajmnie sie Tobą jak nalezy!
3m sie hej.. Very Happy
ludmila_07
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Sty 08, 2008 2:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Meliso dołączyłyśmy do forum w tym samym czasie, każdy z nas jest tu z tego samego powodu, czasem nam jest lepiej a czasem całkiem źle, ale razem w tej biedzie( czytaj chorobie)
się wspieramy. w grupie jest łatwiej co nie znaczy że będzie lżej ,że będzie mniej bolało.
jest inaczej ,myślimy o innych, pomagamy im dobrym słowem.
zobacz ile osób odpowiedziało i jeszcze odpowie na twój sygnał, na twoje
s o s .
pomyśl o innym lekarzu , pomyśl o dniach osłabienia choroby
porozmawiaj z nami i swoim otoczeniem , pomyśl o jaśniejszych barwach życia, bo na pewno takie były.
Jeszcze wrócą ,tylko musisz się postarać.
wiem ,że teraz denerwujesz się na swoją bezsilność, na ból ale to pwoli się wyciszy, a nawet minie.
Pozdrawiam cię serdecznie, zacznij myśleć pozytywnie, od tego wszystko dobre się zaczyna

W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG Tlen
Melisa
Junior
Junior

PostWysłany: Sro Sty 09, 2008 12:57 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziękuję Wam za słowa pocieszenia Slonko ! Zbyt długo to w sobie dusiłam, nie miałam z kim o tym wszystkim porozmawiać Crying or Very sad Jak narazie negatywne nastawienie trzyma się mnie mocno, ale myślę, że będąc tu z Wami z biegiem czasu ponownie nabiorę radości do życia i co najważniejsze pozytywnych myśli Very Happy
Co do lekarza ... zmieniałam go już kilkakrotnie. Może mam pecha Rolling Eyes ? W sumie za kilka dni mam wizytę, na którą przygotowałam już sobie parę pytań Mr. Green Chcę walczyć z chorobą, więc jak będzie potrzeba zmienię lekarza. Jak narazie dam mu szansę Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
kasiakuc
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Sty 09, 2008 8:20 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witaj melisa dobrze robisz ze przygotowałas sobie pytania na ktore oczekujesz od lekarza odpowiedzi i powinien ci takowych udzielić kto pyta nie błądzi dobry lekarz nie bedzie miał nic przeciwko i najlepiej gdy wie z pewnościa co Ci dolega...po wizycie bedziesz wiedziala więcej nawet wtedy gdy doktorek nie bedzie chciał udzielic odpowiedzi..ja tez na wizytach sie duzo pytam i zawsze mi odpowiadają czasem nawet zbyt wyczerpująco ale moze ze wzgledu na to że 24 lata choruje i na wielu sprawach juz sie cos tam znam i nie bardzo jest mnie jak oszukać...z czasem gdy sie interesuje swoja choroba mozna ja duzo lepiej poznac z wlasnych obserwacji.. a kazy choruje troche inaczej..powodzenia i trzymaj sie zdrowo.. Smile Slonko
kinga
Moderator
Moderator

PostWysłany: Sro Sty 09, 2008 10:36 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Melisko
nigdy nie duś w sobie złych emocji i obaw, tu możesz się zawsze o wszystkim wygadać
trzymaj się cieplutko Buziak

Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: