|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Slawek70 Junior

|
Wysłany: Czw Wrz 20, 2007 7:43 pm Temat postu: CNTO 136 |
|
|
Witam
czy ktoś słyszał o badaniu klinicznym nowego leku CNTO 136 , sponsorowanym przez Janssen Cilag ? Dziś w czasie kontroli u lekarza prowadzącego , otrzymałem zwięzłą informacje (niestety nie miałem ja czasu jak i Pan doktor na dłuższą rozmowe). Dostałem natomiast broszure i informacje. Może ktoś w tym już uczestniczy? Wyczytałem , że na Polske wyznaczony jest limit 12 osób. Jeśli ktoś się zdecydował i już w tym uczestniczy proszę o opinie. _________________ Sławek |
|
Powrót do góry |
|
 |
Robert Moderator

|
Wysłany: Czw Wrz 20, 2007 7:53 pm Temat postu: |
|
|
Szczerze powiedziawszy pierwszy raz słyszę o takim leku... Możesz coś bliżej napisać? Z ulotki. Cel terapii, przeznaczenie leku itd.
Jak widzę w wyszukiwarce, to CNTO xxx trochę jest. Nie wiem do czego odnosi się chociażby ta numeracja, ale mam wrażenie że to wciąż "robocza" nazwa. Dot. jednostki chorobowej... > CNTO - clinicaltrials.gov
Z tego, co znalazłem "136" odnosi się m. in. do reum. zapalenia stawów: http://newmeds.phrma.org/results.php?indication=31
Nadal w fazie testów.
Na forum nikt nie wspominał o udziale w testach tego specyfiku. Inne owszem.
Musicie jednak znaleźć z lekarzem trochę czasu na rozmowę  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Slawek70 Junior

|
Wysłany: Czw Wrz 20, 2007 8:06 pm Temat postu: |
|
|
"tytuł badania : badanie I fazy , prowadzone metodą podwójnie ślepej próby, kontrolowane placebo, oceniajace bezpieczeństwo i farmakokinetykę CNTO 136, podawanego wielokrotnie, w zwiększonej dawce we wstrzyknięciach dożylnych, u pacjentów z toczniem rumieniowatym skórnym, oraz w kohorcie pacjentów z toczniem ruminiowatym układowym". Numer protokołu C0136T03.
Ps. bardzo mi się podoba ta kohorta . Tak jakby co drugi na ulicy miał SLE , ja osobiśnie nie znam nikogo, nawet jak ostanio leżałem w klinice , byłe "samotnym wilkiem" _________________ Sławek |
|
Powrót do góry |
|
 |
Robert Moderator

|
Wysłany: Czw Wrz 20, 2007 8:14 pm Temat postu: |
|
|
Dziesiąta część legionu
No właśnie, czyli jeszcze faza testów i nazwa - wygląda na to, że robocza. W Stanach chyba w fazie II już jest, ale nie drążyłem tematu.
Dzięki za info w każdym razie. Niestety jak wspomniałem u nas ciężko będzie o doświadczenia forumowiczy w tym temacie.
Jak się czegoś dowiesz od lekarza daj znać. Może komuś się przyda, a i warto wiedzieć co się dzieje w medycynie. A dzieje się sporo. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Slawek70 Junior

|
Wysłany: Czw Wrz 20, 2007 9:16 pm Temat postu: |
|
|
w każdym razie chodzi o zbadanie leku eksperymentalnego na grupie chorych osób (był juz badany na zwierzętach i osobach zdrowych), lek jest sam w sobie przeciwciałem i ma powodować zmniejszenie wytwarzania przez organizm autoprzeciwciał, poprzez unieszkodliwienie IL-6, sam preparat jest białkiem. Przemyślę to jeszcze przed rozmową z lekarzem, szczerze to już mam dość tego uczucia zmęczenia, ciągle wyschniętych ust i uważania na dłonie - raynaud, łykania arechiny i co tydzień dawki depo-medrolu w pup.... (dziś lekarz wspominał coś zmianie na encorton i sanatorium?) _________________ Sławek |
|
Powrót do góry |
|
 |
Slawek70 Junior

|
Wysłany: Pon Gru 03, 2007 9:10 pm Temat postu: |
|
|
no to w czwartek zaczynam _________________ Sławek |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Wto Gru 04, 2007 5:00 pm Temat postu: |
|
|
Sławek, liczymy na bieżące raporty!
trzymam kciuki za dużą skutecznośc i zerowe skutki uboczne,
powodzenia  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Robert Moderator

|
Wysłany: Wto Gru 04, 2007 6:52 pm Temat postu: |
|
|
Trzymamy kciuki, owszem. I pytanie z ciekawości: ten lek ma już jakąś nazwę, czy nadal to wersja robocza jak w temacie? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Slawek70 Junior

|
Wysłany: Wto Gru 18, 2007 8:22 pm Temat postu: ;-) |
|
|
jutro jadę na 2-gi wlew, IL-6 antybody, szczerze to czuje się lepiej, nie miewam już stanów podgorączkowuch rano, ciśnienie mam normalne 120/80 , a nie 150/100, no i zacząłem przybierać na wadze (ale tu wspomagam się ENSURE). Nie mam pewności czy dostaje lek , czy tylko placebo, ale widzę efekty. Niepokoją mnie natomiast ostanie nocne bóle żołądka oraz dziwny ból w prawym biodrze, w czwartek powiem o tym lakarzowi, dalej będę informował, pozdrawiam . Sławek
a jeszcze jedno, po zmianie lakarza zauważyłem bardziej profesjonalne i życzliwe podejście, nie czekam już w kolejkach, jak doktor zobaczy mnie rano zauważy na korytarzu za zaraz znajdzie czas ( nie chodze juz na wizyty do przychodni , ale na oddział kliniki i tu mała korzyść , za każdą wizyte zaoszczędzone 50 PLN). Urlop w pracy mi sie juz na ten rok skończył i nie ma problemu ze zwolnieniami. Jednak teraz gdy nie mam auto to wyprawa do Wrocławia zabiera mi trochę czasu. I jeszcze jedno mam wrażenie, ze mam przydzieloną też pielęgniarke. Jak pojawiam się w klinice , a nie ma lekarza jeszcze to zaraz zabiera mnie na rutynowe badania (krew, cisnienie, temperatura, ważenie, częstośc oddechu itd) .
Nie wiem czy powinienem mówić nazwiskami , ale polecam doktor Adam Reich , SPSK 1 we Wrocławiu , klinika dermatologii
korzystaj z opcji EDIT, by modyfikowac i uzupełniać własne posty. _________________ Sławek |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Wto Gru 18, 2007 8:58 pm Temat postu: |
|
|
dzięki Sławek za raport!
dobrze, się czyta dobre wieści, o przyzwoitych warunkach i lepszym samopoczuciu. oby tak dalej!
a co do nazwisk - to jak najbardziej, mamy nawet specjalne wątki, w których polecamy sobie nawzajem sprawdzonych specjalistów (łącznie z namiarami), to się naprawdę może przydac innym
Lekarze specjaliści |
|
Powrót do góry |
|
 |
monia n Master butterfly

|
Wysłany: Wto Gru 18, 2007 10:19 pm Temat postu: |
|
|
szkoda że tak mało osób może brać taki lek w Polsce... Ale napewno to sie porzeszy kiedyś  _________________ monia |
|
Powrót do góry |
|
 |
Robert Moderator

|
Wysłany: Nie Sty 20, 2008 12:12 pm Temat postu: |
|
|
Trochę informacji odnośnie m. in. testów CNTO 136 i innych - plany, w jęz. angielskim, ale zawsze to jakieś dodatkowe info. Z ciekawości:
http://www.jnj.com/investor/documents/presentations/pcreview07/present_peterson_siegel.pdf
http://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT00718718
Cytat: |
Poland
Recruiting
Bialystok, Poland, 15-337
Recruiting
Poznan, Poland, 60-218
Recruiting
Bydgoszcz N/A, Poland, 85-168
Recruiting
Krakow, Poland, 30-510
Sponsors and Collaborators
Centocor, Inc. |
Ostatnio zmieniony przez Robert dnia Nie Mar 22, 2009 2:16 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
Slawek70 Junior

|
Wysłany: Pon Sty 21, 2008 5:50 pm Temat postu: |
|
|
Dzieki za link, angielski dla mnie to nie problem. W zeszły czwartek dostałem ostatnią dawke. Generalnie czuję poprawe przynajmniej samopoczucia i wiecej optymizmu. _________________ Sławek |
|
Powrót do góry |
|
 |
ludmila_07 Master butterfly

|
Wysłany: Pon Sty 21, 2008 7:56 pm Temat postu: |
|
|
Dobrze ,że masz świetną opiekę ( Leśna Góra???)
a przede wszystkim,że czujesz się lepiej _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
 |
Slawek70 Junior

|
Wysłany: Pon Sty 21, 2008 10:26 pm Temat postu: |
|
|
Nie. lecze się w Klince we Wrocławiu na Chałubińskiego. _________________ Sławek |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|