Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Wycinek z nadgarstka
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
liliana
Senior
Senior

PostWysłany: Sob Sty 26, 2008 11:05 am    Temat postu: Wycinek z nadgarstka Odpowiedz z cytatem

Piszę o tym,bo wiem że od was mogę się dowiedzieć na czym polega pobranie wycinka z nadgarstka, czy są po tym jakieś skutki uboczne?Czy miał może ktoś z was takie badanie?Nadal nie wiem,czy mam tocznia,bo tamte badania które mi pobrali to im zgineły.Podobno to wszystko wyjaśni. Życzę miłego dnia.
nenya
SuperMOD
SuperMOD

PostWysłany: Sob Sty 26, 2008 12:26 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja miałam, żaden dramat Wink
przy miejscowym znieczuleniu usuwa się kilka mm naskórka z wierzchniej części nadgarstka, zostaje po tym mały strupek, wystarczy więc tylko byle paster, nie powinno być więc żadnych skutków ubocznych.
moje badanie tkankowe z wycinka skórnego wyszło ujemne we wszystkich klasach Ig, ale faktycznie to badanie może pomóc w diagnozstyce, ponieważ:

Cytat:
Oznaczanie kompleksów immunologicznych w materiale z biopsji skóry:
Materiał do badania stanowi drobny wycinek skóry (o wym. 3-5mm), który po pobraniu umieszczony w naczyniu z solą fizjologiczną powinien być szybko przekazany do pracowni immunologii celem zamrożenia.

Na skrawkach kryostatowych z pobranego materiału wykonuje się reakcję immunofluorescencji bezpośredniej z użyciem przeciwciał anty-ludzkich przeciwko immunoglobulinom IgG, IgA, IgM i składowym dopełniacza C3, C1q, C4, oraz przeciwko fibrynogenowi, znakowanych barwnikiem fluorescencyjnym.

Obecność złogów immunologicznych na granicy naskórkowo-skórnej i w ścianach naczyń skóry właściwej jest typowa dla tocznia układowego.

źródło

naprawdę nie masz isię czym stresować, sama "operacja" trwa jakieś 5 minut plu 3 na znieczulenie skóry w rejonie pobrania materiału.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
liliana
Senior
Senior

PostWysłany: Sob Sty 26, 2008 3:15 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziękuję ci Nenya za informację, bardzo mnie uspokoiłaś,bo miałam stracha. Pozdrawiam. Very Happy
Asiab
Junior
Junior

PostWysłany: Pon Sty 28, 2008 9:25 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja miałam przy diagnozowaniu pobierany wycinek z nadgarstka. Została mała blizna, ale żadnych komplikacji, to jak małe skaleczenie. Znieczulają miejscowo, poźniej jakiś strupek i po wszystkim. W moim wypadku potwierdził diagnozę tocznia.Nie ma się czego bać.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pon Sty 28, 2008 6:02 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

u mnie tez wycinek potwierdzil diagnoze z tym ze miałam go z uda i ramienia, ale niewazne skad , nic wielkiego, nie ma bolu bo znieczula kilka szwow ( ktore sama sobie wycignełam po drugim razie Embarassed )
została mała blizna i tyle , spokojnie nie jest to nic strasznego
liliana
Senior
Senior

PostWysłany: Pon Sty 28, 2008 11:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dziękuję dziewczyny za wsparcie. Very Happy
Uzumaki
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Sty 29, 2008 5:26 pm    Temat postu: wycinek z nadgarstka Odpowiedz z cytatem

Mialam pobierany wycinek skorny kilkanascie lat temu.Nadgarstek,miedzy palcem wskazujacym a kciukiem.Zostala blizna 4- 5mm.Z tego co pamietam,znieczulenie natryskowe przez zamrazanie skory.Nieczulam nic,poza przerazeniem ,ze ktos mi cos kroi skalpelem.Ogolny poziom dyskomfortu i bolu moge porownac do zabiegu pobierania krwi z nieuzywanej wczesniej zyly.Jesli sie bardzo boisz,uprzedz lekarza,poprosi pielegniarke,albo stazyste,bedzie trzymac Cie za reke.Metoda trzymania za reke cudownie pomogla mi jak mialam robiona biopsje nerki.3mam kciuki.Uzumaki
Powrót do góry
edison77
Kadet
Kadet

PostWysłany: Wto Sty 29, 2008 9:29 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

u mnie żadnych wycinków skóry nie pobierano, ale mam mieć biopsję mięśnia. zobaczymy jak to wygląda i co daje, bo biodro boli mnie już 2 miesiące i to nie w panewce tylko bezpośrednio pod sztywną i martwą skórą pod wpływem uderzenia ból rozchodzi się idealnie po całym mięśniu pod spodem. pozdrawiam wszystkich i życzę lat wielu remisji.
a co do tego typu zabiegów to u mnie wszystko "na ostro" bo ma uczulenie na lignokainę. ostatnio bez znieczulenia miałam usuwany torbiel na ustach i było spoko... znam gorsze sprawy... wyobraźcie sobie nastawianie złamania otwartego nadgarstka bez znieczulenia jakiegokolwiek???

Ostatnio zmieniony przez edison77 dnia Sro Lut 27, 2008 2:48 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
kinga
Moderator
Moderator

PostWysłany: Wto Sty 29, 2008 9:33 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Shocked raczej nie Rolling Eyes ......auuuu

Powrót do góry
edison77
Kadet
Kadet

PostWysłany: Pią Lut 01, 2008 1:46 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jestem właśnie w szpitalu, extra mają internet w bibliotece za darmo. co do biodra to już się po usg wszystko wyjaśniło. mam wysięk kaletki, czyli zapalenie kaletki biodra. ma być łatwe do wyleczenia. a poza tym czekam jeszcze na ostatnią wlewkę solu-medrolu i w poniedziałek do domu. prawie fruwam po tych wlewkach, a potem metypred 3 razy więcej czyli 24mg na dobę i ma byc ok. ordynator mówi, że potem powoli będziemy zmniejszać dawkę sterydów. oby tak rzeczywiście było. pozdrawiam wszystkich.

Ostatnio zmieniony przez edison77 dnia Sro Lut 27, 2008 2:48 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
kinga
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pią Lut 01, 2008 3:39 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

fajny ten szpital-z internetem dla pacjentów Very Happy
dobrze, że wiesz co z bioderkiem Very Happy
teraz tylko wyleczyć

Powrót do góry
liliana
Senior
Senior

PostWysłany: Sro Lut 06, 2008 1:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Byłam dziś na wycinku, za dwa tygodnie wyniki, mieliście rację,to wcale nie było takie straszne. Laughing
liliana
Senior
Senior

PostWysłany: Sro Lut 27, 2008 12:51 pm    Temat postu: b Odpowiedz z cytatem

Byłam dziś po wyniki z wycinka, obecność złogów JgM+ JgG-.Powiedzieli że spełniam tylko trzy kryteria,i oni nie mogą stwierdzić Tocznia.
aniusia
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sob Mar 01, 2008 7:13 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nigdy nie miałam pobieranego wycinka z nadgarstka, ale miałam pobierany szpik kostny.
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Maj 25, 2012 11:36 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja też miałam pobierany wycinek z nadgarstka. Był to tzw. Lupus Band Test. Potwierdził on w moim przypadku diagnozę tocznia.

Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do: