|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Sro Wrz 26, 2007 3:16 pm Temat postu: |
|
|
rzeczywiście brzmi niepokojąco, na pewno było to przejmujące przeżycie, ja się zawsze najbardziej obawiałam niedyspozycji własnie tego rodzaju...
obowiązkowo do zgłoszenia lekarzowi. trzymaj się i staraj nie przemęczać się w pracy, może przepracowanie i stres się do tego dołożyły... |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Sro Wrz 26, 2007 3:51 pm Temat postu: |
|
|
nie wesoła historia
powtarzam za nenya-zgłosić lekarzowi i relaksu dużo
trzymaj się  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Sro Wrz 26, 2007 4:22 pm Temat postu: |
|
|
twoja niedyspozycja ze tak sie wyraże to moja historia sprzed 2 lat, stanęłam na srodku targowiska i nie widziałam gdzie jestem, co tutaj robię , po co przyszłam,
nie mogłam znależc niczego, w efekcie portfel lądował w zamrazalniku, a klucze wsrod kosmetykow, ulubiony pefum znalazłam wsrod lekow,
kilkusekundowe utraty pamięci, na targu kilkuminutowa, w parku kilkuminutowa, było kilka takich dłuzszych epizodow to tylko przykłady było tego bardzo duzo,
zaczełam się bac, w koncu wpadłam w histerię ,tym bardziej ze rezonans już wczesniej wykazał ubytki mieliny w płatach skroniowych i czołowych, ( czyli zmiany typowe dla Alzhaimera) i dostałam skierowanie na badnia neurologiczne, zaczęto od testow, psychologicznych, szukano Alzhaimera, u nas przy tych lekach moze być duzo mlodszym wieku
w koncu okazało się ze to .... padaczka o takim własnie przebiegu , chwilowe wyłączenia, brak kontaktu, a co za tym idzie brak orietnacji w terenie i wsrod zycia codziennego, dostałam leki i skonczylo się, jest dobrze, cos takiego abym gubiła się w czasie i przestrzeni już nie nastąpilo, owszem zapominam tak jak wszyscy o roznych sprawach ale to zupełnie cos innego,
pozdrawiam, mam nadzije ze nie będzie to nic tak bardzo poważnego, , sama wiem jak to wpływało na psychike, trzymaj się i zacznij szukac przyczyny,
klasyka do neurologa, na badnia, być moze to zupelnie nic groznego, ale trzeba to sprawdzić _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal

Ostatnio zmieniony przez Monika B dnia Nie Lut 03, 2008 6:07 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ewela1 Master butterfly

|
Wysłany: Sro Wrz 26, 2007 6:58 pm Temat postu: |
|
|
klasyka mam nadzieje,ze sprawa szybko sie wyjasni... trzymam kciuki.. i bez paniki..wszystko bedzie oki..
mnie tez zdażają sie chwilowe-sekundowe zaniki pamięci.. ale póki co jeszcze nikt sie niezorietował.ze chodze w kółko bez sensu... to tylko taka moja mała tajemnica...
a moze to zupełnie normalne... jak człowiek zmeczony to nawet niewie jak sie nazywa..
pozdrawiam-ewela |
|
Powrót do góry |
|
 |
Milusia Super senior

|
Wysłany: Czw Sty 31, 2008 3:16 pm Temat postu: |
|
|
Abi - to niewesoła historia. Ale na pociesznie powiem ze chyba kazda z nas ma zaniki pamieci. Mnie bardzo czesto zdarza sie zapominac rzeczownikow, nazw wlasnych itp - czyli cos ala Twoja historia z groszkiem.
Ale cos takiego jak Tobie jeszcze mi sie nie przydarzylo. Chociaz zdarza mi sie czesto ze trace na sekunde orientacje typu to gzdie ja to mialam isc lub co ja to mialam robic lub kupic.
Najważniejsze ze sie dobrze czujesz. Choc u Ciebie to calkiem inaczej wyglada niz u mnie. Wyniki masz niewesole a czujesz sie dobrze.
Moje wyniki sa dosc dobre a potrafie wyladowac w szpitalu unieruchomiona z bolu!
CO ZA PRZEWROTNE CHOROBSKO! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Jana Super senior

|
Wysłany: Sob Lut 02, 2008 12:08 pm Temat postu: |
|
|
Trzeba się ratować, bo bez dobrej pamięci nie będzie człowiek istnieć. Całkiem pogubi się w tym świecie, który obecnie jest okrutny i stawia na ładnych, młodych i zdrowych. Lekarz z pewnością zaleci kolejne lekarstwa, a nasze wątroby są już i tak nadwyrężone. Ja proponowałabym zainteresować się EEG bifeedbackiem i potrenować na nim swój mózg. Jak Was temat zainteresuje to dajcie znać. Mam trochę w tym zakresie praktyki. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Milusia Super senior

|
Wysłany: Sob Lut 02, 2008 1:09 pm Temat postu: |
|
|
Jana ja jestem zainteresowana bisedbackiem - powiedz cos wiecej.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Jana Super senior

|
Wysłany: Sob Lut 02, 2008 2:02 pm Temat postu: |
|
|
Każdy mózg wytwarza fale o różnej częstotliwości i amplitudzie. Wszystkie one są potrzebne tylko w odpowiedniej ilości i prawidłowych parametrach.Np. jeżeli występuje nadmiar fal theta to człowiek jest rozkojarzony, nieuważny i wtedy należy te fale hamować. Jednocześnie wzmacnia się fale odpowiadające za uwagę, aktywność, poprawę pamięci. Terapeuta widzi na ekranie komputera jaką amplitudę mają poszczególne fale i za pomocą sprzężenia zwrotnego (nagroda słuchowa, wzrokowa, pochwała, itp.) doprowadza do poprawy pracy mózgu. Trening taki poprawia koncentrację uwagi, szybkość myślenia, pamięć, polepsza nastój, uczy relaksu.
Technicznie to jest tak : przyczepia się człowiekowi elektrody na uszy i jedną na czubku głowy i tędy idzie odczyt fal mózgowych do komputera terapeuty. Pacjent ma drugi monitor na którym jest puszczana gra. Grą tą steruje myślą ( nie ma klawiatury).Fajna zabawa, dzieci to strasznie lubią. |
|
Powrót do góry |
|
 |
aniams Kadet

|
Wysłany: Sob Lut 02, 2008 11:41 pm Temat postu: |
|
|
To teraz już wszysko rozumiem. Moje zniki pamięci, brak w głowie podstawowych słów.
Często, a nawet według mnie za często, nie pamiętam podstawowych pojęć, czesto próbuje naprowadzić skojarzeniami na rzecz o którą mi chodzi. Raz zdarzyło się, że przebudziłam się i nic nie wiedziałam poza tym jak się nazywam, pamiętam że przeraziło mnie to okropnie. Do dziś to pamiętam. Do tej pory wiązałam to ze zwykłym przerwaniem snu.
Zapominam o podstawowych rzeczach, o tym co miałam zrobić. Nigdy nie mówiłam lekarzowi bo uważałam, że to mało wżne. ale wygląda na to, że muszę to powiedzieć.... |
|
Powrót do góry |
|
 |
ludmila_07 Master butterfly

|
Wysłany: Nie Lut 03, 2008 4:45 pm Temat postu: |
|
|
ja się zawsze najbardziej obawiałam niedyspozycji własnie tego rodzaju...
ze strony tego układu
mam świetną pamięć, wiele osób na mnie liczy a raczej na mój napęd
nie wyobrażam sobie sytuacji takiej jak tu dziewczyny opisujecie, mogę nie spać wiele nocy , padać na twarz , a głowa pracuje.
obowiązkowo do zgłoszenia lekarzowi, jeśli takie sytuacje mają miejsce _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Nie Lut 03, 2008 6:12 pm Temat postu: |
|
|
ludmiła głowa pracuje do czasu, dłuższy okres bez snu lub sen niepełny to zle ukrwionyi odzywiony możg a co za tym idzie zle pracujący , to tylko kwestia czasu , ze zaczniesz miec problemy , i nie chce tutaj prorokowac ale to już będzie raz dwa,
być moze nie będzie to choroba układu nerwowego jak u mnie ale zaczną zdarzac ci się rozne rzeczy , i wiedz ze to jest zwiazne z jakościa snu głownie, i na to szczegolnie musisz zwrocic uwagę _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
maszrum Junior

|
Wysłany: Nie Lut 03, 2008 9:49 pm Temat postu: |
|
|
ja pamiętam kiedy brałem największe dawki sterydów i innego tego typu świństwa miałem bardzo duże problemy z pamięcią, koncentracją co w sumie odbiło się na moich studiach(niestety sesji nie zdałem, i trzeba było się pożegnać ... |
|
Powrót do góry |
|
 |
ludmila_07 Master butterfly

|
Wysłany: Nie Lut 03, 2008 10:58 pm Temat postu: |
|
|
Moniko ja zawsze mało spałam , jak miałam kilkanascie lat i potem więcej chodziłam spać o 24, a wstawałam o czwartej rano i chodziłam biegać
od wiosny do jesieni był to mój rytuał, potem przy dzieciach ta bezsennosc była wręcz pożądana
, teraz złosci mnie że wszyscy spią i nie mam z kim pogadać, dlatego okupuję komputer
ja nie czuje zmęczenia o które inni mnie podejrzewają , złości mnie nuda. czytam , buszuję na allegro, słucham muzyki, piszę czasem komuś prace
ale to wszystko czasem się wypali , człowiek potrzebuje nowych wrażeń, jeszcze teraz kiedy czasem jestem unieruchomiona w domu, każdą wolną chwilę spedzam poza domem
od wczesnej wiosny jest to ławka w ogródku na której kawa smakuje najlepiej o 5 rano.
tak już jest , myślę że to nic groźnego , panuję nad sytuacją  _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Pon Lut 04, 2008 10:41 am Temat postu: |
|
|
widocznie nalezysz do ludzi ktorzy snu niewiele potrzebują , geniusze naszego swiata tez mało spali, , nalezysz więc do nich
ja moge buszowac do 2 i dłużej , paradoks im robi się pozniej tym ja czuje sie lepiej , ale rano , mogłabym spac.... i spać , _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Milusia Super senior

|
Wysłany: Pon Lut 04, 2008 1:18 pm Temat postu: |
|
|
Jana - dzieki za opis. Bylabym zainteresowana takimi ćwiczeniami tym bardziej ze to musi byc calkiem fajna zabawa. Tylko czy w mojej dziurze gdzies robia cos takiego?
musze sie rozejrzec popytac. A czy Ty testowalas to na sobie? Sa efekty. nie cierpie tych zanikow pamieci szczegolnie nazw wlasnych i pojec kiedy to musze szukac w myslach a tu czarna dziura!!  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|