Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kinga Moderator

|
Wysłany: Sro Sty 23, 2008 7:27 pm Temat postu: |
|
|
ja nigdy nie miałam takiego czegoś...
dziwne  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Agusia.25 Kadet

|
Wysłany: Sro Sty 23, 2008 7:43 pm Temat postu: |
|
|
to baaaaaaardzo dobrze że nie trafiła Ci się ta watpliwa przyjemność - choć z drugiej strony dla mnie to oznaka że wracam do normy
W sumie to chyba mój lekarz ma rację - rewelayjnie symuluję TRU  _________________ Nic dwa razy się nie zdarza ) |
|
Powrót do góry |
|
 |
mloda Stary wyjadacz

|
Wysłany: Sro Sty 23, 2008 9:05 pm Temat postu: |
|
|
Co do okrągłej buzi... u mnie to coś bardzo dziwnego się stąło w te wakacje bo wyjechałam do sanatorium (na trzy tygodnie) z okrągłą buzią, którą miałam przez 8 lat, a wróciłam z "normalną" cieszę się z tego strasznie. ale mimo to że buzie już mam w miare to i tak ludzie wytykają na ulicy i w szkole... już się przyzwyczaiłam ale to i tak troche boli... dobrze że większośc moich "defektów" mogę ukryć i nawet nieźle mi to wychodzi  _________________ Co Cię nie zabije, to Cię wzmocni...
Zycie to długa podróż, która kiedyś się zaczyna i kiedyś kończy.. więc... Róbmy zdjęcia ;P
Żyjemy aby cierpieć, cierpimy aby żyć... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Łukasz F. Master butterfly

|
Wysłany: Sro Sty 23, 2008 9:34 pm Temat postu: |
|
|
Ludzie zawsze wytykają jak dostrzegą zmianę- tego już nie zmienimy.
A co do defektów- nikt nie jest idealny, ale czy przeglądałaś zdjęcia zmian, jakie miewają ludzie z naszą chorobą (wystarczy w Google wpisać "Dermatomyositis images", przy czym decyzję o wejściu uzależniam od Twoich mocnych nerwów)? Powiem tylko tyle że "do tej gry siadłem z naprawdę dobrymi kartami", chociaż dzisiaj jak zrobiłem sobie zdjęcie (pierwszy raz od zachorowania)... a później wrzuciłem do komputera to faktycznie- małe zmiany jednak na twarzy widać, jak ktoś się zna... a aparat je wszystkie "wyciągnął" na wierzch... _________________ Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem.
Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać. |
|
Powrót do góry |
|
 |
monia n Master butterfly

|
Wysłany: Czw Sty 24, 2008 6:21 am Temat postu: |
|
|
młoda byłaś w solarium na tocznia, i czy sama sobie to załatwiałaś czy zaproponowali ci to? _________________ monia |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Czw Sty 24, 2008 11:10 am Temat postu: |
|
|
sanatorium .... _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
monia n Master butterfly

|
Wysłany: Czw Sty 24, 2008 12:45 pm Temat postu: |
|
|
no fakt pomyłka sanatorium  _________________ monia |
|
Powrót do góry |
|
 |
mloda Stary wyjadacz

|
Wysłany: Czw Sty 24, 2008 4:36 pm Temat postu: |
|
|
nic nie szkodzi każdemu się pomyłka może zdarzyć a więc... jeśli juz zaczełas temat solaruim to nigdy nie byłam na solarium bo nie mogę (zwłaszcza przez encorton) i nie choruję na tocznie tylko na dermatomyositis  _________________ Co Cię nie zabije, to Cię wzmocni...
Zycie to długa podróż, która kiedyś się zaczyna i kiedyś kończy.. więc... Róbmy zdjęcia ;P
Żyjemy aby cierpieć, cierpimy aby żyć... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Agusia.25 Kadet

|
Wysłany: Czw Sty 24, 2008 9:01 pm Temat postu: |
|
|
co do solarium - to nie wiem jak wam - ale mnie lekarz zaproponował życie w strefie mierzchu - ewntualnie na Antarktydzie - i wcale nie ze wzgledu na sterydy, a na poziom przeciwciał. Podobno słońce, promieniowanie ultrafioletow z lamp solaryjnych - jak również zwykłe świetlówki powodują wzrost liczby przeciwciał przecijądrowych i antycytrulinowych - w skrócie nasilaja chorobę.
W skrócie trzeba zostać nietoperkiem  _________________ Nic dwa razy się nie zdarza ) |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Pią Sty 25, 2008 2:04 pm Temat postu: |
|
|
nie "podobno", tylko właśnie tak jest oczywiście nie u wszystkich toczków, ale przeważająca grupa jest nadwrażliwa na prominiowanie UV, o koniecznosci ochrony przeciwsłonecznej piszemy w specjalnym wątku:
Słońce, promienie UV
zapraszam do podzielenia się własnymi doświadczeniami i sposobami na bezpieczne obcowanie ze słonkiem  |
|
Powrót do góry |
|
 |
maszrum Junior

|
Wysłany: Nie Lut 03, 2008 10:50 am Temat postu: |
|
|
Witam, chciałem spytać po jakim czasie schodzi opuchlizna z buzi?
biorę sterydy od kwietnia zeszłego roku...
z góry dziękuję za odpowiedź
pozdrawiam  |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Nie Lut 03, 2008 11:31 am Temat postu: |
|
|
witaj, co prawda w dość dziwnym miejscy zadałes to pytanie, ale niech ci będzie
cofanie się efektu "księżycowej" twarzy to sprawa indywidualna, nie da się przewidzieć jak szybko wróci do normy akurat u ciebie, wiadomo jedynie że ostawienie sterydów to tylko pierwszy krok ale za to najważniejszy!
a propos na ten temat rozmawialiśmy sporo w wątku pt. Walka z Cushingiem - bo twoje pućki to własnie jeden z objawów tzw. efektu Cushinga. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Milusia Super senior

|
Wysłany: Pon Lut 04, 2008 1:23 pm Temat postu: |
|
|
Agusia.25 napisał: |
Podobno słońce, promieniowanie ultrafioletow z lamp solaryjnych - jak również zwykłe świetlówki powodują wzrost liczby przeciwciał przecijądrowych i antycytrulinowych - w skrócie nasilaja chorobę. |
Czy to prawda ze nawet zwykle swietlowki zwiekszaja ilosc przeciwcial? Kurcze mam swietlowki neonowe w pracy - hmm 8 godzin dziennie - to koszmar jesli faktycznie tak dzialaja?  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Robert Moderator

|
|
Powrót do góry |
|
 |
Itunia Master butterfly

|
Wysłany: Wto Lut 05, 2008 9:01 pm Temat postu: |
|
|
Bywały takie dni, kiedy przeklinałam cały świat i winiłam wszystkich za swoją chorobę. Ludzie pocieszają, pomagają... Ale tak naprawdę tylko drugi chory zrozumie chorego...  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|