|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Nitka Senior

|
Wysłany: Pon Lut 04, 2008 8:15 pm Temat postu: wycinek - co to za wynik ? |
|
|
witam,
przyslali mi wynik ze szpitala po pobranu wycinka z wargi.
nie za bardzo wiem o co chodzi. w szpitalu na skierowaniach pisali podejrzenie z. sjorgena i TRU. test schimera wyszedl mi teraz dobrze ale pol roku temu mialam 5 mm.
Pisze tak:
Naciek ogniskuje się wokół naczyń krwionośnych.
Focus score 0.
do lekrza z tym udam sie gdzies za m-c.
pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
Robert Moderator

|
Wysłany: Pon Lut 04, 2008 8:21 pm Temat postu: |
|
|
Masz trochę informacji w wątku sjogrenowym zaraz w pierwszym poście. Tak sądzę:
Cytat: |
Ocena histopatologiczna małych gruczołów ślinowych dolnej wargi jest uznaną metodą diagnostyczną w rozpoznaniu zespołu Sjögrena. Wycinki powinno się pobierać z dolnej wargi, w miejscu, w którym pokrywająca błona śluzowa nie wykazuje zmian. Ewentualne zmiany zapalne i pourazowe mogłyby wywoływać również niespecyficzne odczyny zapalne w obrębie badanych ślinianek. Przyjmuje się, że w materiale biopsyjnym powinny być przynajmniej 4 płaciki utkania ślinianki [18].
W ocenie mikroskopowej ślinianki powszechnie uznaje się, że największe znaczenie ma liczba ognisk zapalnych (ang. focus score), złożonych co najmniej z 50 komórek jednojądrowych, do których zalicza się przede wszystkim limfocyty i plazmocyty, na powierzchni 4 mm2 skrawka. Greenspan i wsp. [19] wyróżnili 5 stopni zaawansowania zmian w śliniance w zespole Sjögrena na podstawie liczby ognisk zapalnych na powierzchni 4 mm2 skrawka: stopień 0 oznacza stan prawidłowy, stopień I – nieznaczny naciek, stopień II – średnio nasilony naciek lub mniej niż jedno ognisko, stopień III – jedno ognisko, stopień IV – więcej niż jedno ognisko. W ogniskach nacieków zapalnych mogą pojawiać się także wtórne grudki chłonne, a wśród komórek jednojądrowych mogą być pojedyncze komórki tuczne i makrofagi. Nacieki zapalne są zazwyczaj zlokalizowane wokół przewodów, ale mogą być także, chociaż znacznie rzadziej, wokół naczyń krwionośnych, w których niekiedy dodatkowo można stwierdzić obrzmienie śródbłonków, pogrubienie ścian naczyń, włóknienie i obecność limfocytów w ścianie naczyń (ryc. 1.). Naciekom zapalnym wokół przewodów, szczególnie o większym nasileniu, mogą towarzyszyć cechy zniszczenia oraz zaniku przewodów i cewek, zmiany degeneracyjne i rozplemowe, a także włóknienie okołoprzewodowe. Nacieki zapalne mogą mieć również charakter rozlany o dużym nasileniu, a także można zaobserwować zmianę limfocyto-nabłonkową łagodną, chociaż znacznie rzadziej niż w przypadku dużych gruczołów ślinowych [20].
Al-Hashimi i wsp. [21] zwracają uwagę na potrzebę wykonywania skrawków do badania histopatologicznego na różnych głębokościach badanego wycinka, żeby zwiększyć powtarzalność wyników. Badając 38 wycinków z małych gruczołów ślinowych, stwierdzili oni powtarzalność niezależnie od głębokości jedynie w 80% przypadków ocenionych jako stopień I wg Greenspana i 40% jako stopień IV. |
Reszta: http://www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=755 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Nitka Senior

|
Wysłany: Pon Lut 04, 2008 8:42 pm Temat postu: |
|
|
dzieki Robercie
wynika ze mam jakis mniej specyficzny naciek bo wokol naczyn krwionosnych a nie przewodow.
ale co oznacza Focus score 0 ? czy to stopien zaawansowania ?
pisze jescze cos takiego: sialadenitis lyphoplasmocytica dispersa et fcalis.
wiem ze to po lacienie chyba ale moze komus cos to mowi ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Robert Moderator

|
Wysłany: Pon Lut 04, 2008 8:51 pm Temat postu: |
|
|
Nitka, masz wszystko powyżej ^ Czytałaś uważnie?
największe znaczenie ma liczba ognisk zapalnych (ang. focus score) |
stopień 0 oznacza stan prawidłowy |
Co do łaciny: ogólnie rzecz ujmując - chodzi o obecność infiltracji limfoidalnej gruczołów ślinowych, ale nie jestem pewien co do fcalis
To jest do wiadomości lekarza. Nie zawracaj sobie aż tak głowy.
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Wto Lut 05, 2008 12:33 pm Temat postu: |
|
|
zero to jak wszedzie - znaczy nie ma , brak, czy jak tam to nazwiesz - jest ok, nic nie stwierdzono a konkretnie u uciebie jak wyczytałam w odpowiedzi Roberta 0 - to stan prawidłowy  _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Nitka Senior

|
Wysłany: Wto Lut 05, 2008 2:22 pm Temat postu: |
|
|
dziekuje,
slepak ze mnie i ostatnio troche nerwus.
niedawno wyszlam ze szpitala a jak dzis poszlam z wynikami to okazalo sie ze jutro tez mnie kładą tym razem na urologie. wiec sie juz nawet nie pytalam o ten wynik.
pozdrawiam serdecznie:) |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|