Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Ani Master butterfly

|
Wysłany: Nie Mar 04, 2007 5:54 pm Temat postu: |
|
|
Koniecznie dodaj do gotującej się kawy przyprawy korzenne, swieży imbir, cynamon (najlepiej kawałek kory), goździki, ciut kardamonu, łyżeczkę kakao, gotuj 10 min, a potem dosłodź do smaku miodem. Tylko pamiętaj, żeby kawa nie była za gorąca, bo miód traci wartości odżywcze.
To dopiero jest kawa Nie dość, że zdrowotna - świetnie wpływa na trawienie - to jeszcze kopa daje, wypita z rana na czczo świetnie nastraja na resztę dnia  |
|
Powrót do góry |
|
 |
jagula Master butterfly

|
Wysłany: Nie Mar 04, 2007 8:22 pm Temat postu: |
|
|
taka to już jest full wypas...tak na szybko to preferuje cynamon i staram się myśleć,że ta kawa wcale nie jest taka pyszna i pewno zdrowa też bo niestety mam do kawy taką słabość,która się kończy bezsennością i ogólnym rozdygotaniem:) |
|
Powrót do góry |
|
 |
zuzka Master butterfly

|
Wysłany: Nie Lut 10, 2008 2:08 pm Temat postu: |
|
|
Kiedys piłam pyszną kawę, z przyprawami, w Poznaniu, ale na wierzchu pianki był złoty jakby proszek, który tez na filiżance częściowo pozostał - właściciel nie chciał sie przyznać co to takiego, śmiał sie, że ściera ślubną obrączkę. wie ktoś z was może co to takiego? |
|
Powrót do góry |
|
 |
ludmila_07 Master butterfly

|
Wysłany: Pon Lut 11, 2008 7:57 pm Temat postu: |
|
|
jak złociste to wyglada na szafran
ale kto go tam wie ? _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
 |
mmm... Master butterfly

|
Wysłany: Pią Paź 22, 2010 10:15 am Temat postu: |
|
|
Na prośbę Paproshki podaję mój przepis na kawę z cukrem cynamonowym:
Kawa z ekspresu bądź też rozpuszczalna, najlepiej chwilę wcześniej przyrządzona. Słodzimy ciut mniej niż zwykle, chyba, że ktoś lubi słodkie, pienimy mleko-blenderami, w ekspresach, "ręcznie", do mleka wolniutko wlewamy kawę. Na to odrobina bitej śmietany z tubki, posypujemy cukrem cynamonowym(taki w młyneczku, ile kto chce-im więcej posłodziliśmy tym mniej cukru sypiemy) a na to jeszcze czekolada do deserów(również z młyneczka) i delektujemy się.... |
|
Powrót do góry |
|
 |
paproshka Master butterfly

|
Wysłany: Pią Paź 22, 2010 10:18 am Temat postu: |
|
|
Dzięki wielkie
Dzisiaj po powrocie Czarka na pewno ją spróbuję zrobić  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
hatifnat Master butterfly

|
Wysłany: Pon Kwi 23, 2012 1:12 pm Temat postu: |
|
|
Moją kawę cynamonową przyrządzam tak:
- 1 łyżeczka kawy (takiej, jaką kto lubi) lub więcej, jeśli potrzebuję więcej kofeiny we krwi,
- 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu.
Zaparzam kawę z cynamonem wodą do połowy, potem uzupełniam mlekiem.
Kawy nie słodzę (gdyż niczego nie słodzę), ale słodzić oczywiście można. _________________ " Hatifnatowie wciąż gonią i gonią. Taki w nich niepokój (...) tylko chcą dotrzeć do horyzontu" |
|
Powrót do góry |
|
 |
Pluskotka Master butterfly

|
Wysłany: Pon Kwi 23, 2012 1:59 pm Temat postu: |
|
|
(usunięte) _________________ "Przyzwyczajenie do ironii psuje charakter."
Ostatnio zmieniony przez Pluskotka dnia Sro Lis 20, 2013 4:21 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
cyryliaa Master butterfly

|
Wysłany: Pon Kwi 23, 2012 5:08 pm Temat postu: |
|
|
ojej
ja tam wole czarna bez mleka i cukru... i mocna... ale ja jestem uzalezniona;) cynamonu nie lubie niestety... ale przejrze inne oferty zaraz bo ciekawa jestem teraz
PS: niestety rozpuszczalnej nie znosze nawet sam zapach mi przeszkadza... _________________ Tym daję radę chorobie, że nic z niej sobie nie robię
Wolę kulejąc iść naprzód, niż stać wciąż w miejscu z gracją |
|
Powrót do góry |
|
 |
angela Master butterfly

|
Wysłany: Pon Kwi 23, 2012 9:15 pm Temat postu: |
|
|
A mi niestety zostaje tylko kawa inka i też czasami. Ktoś mi podpowie czym kawę mogę zamienić w ciąży?? bo czasem tak się chce... kawa inka to nie to samo i nie dam rady jej pić macie jakieś pomysły  _________________ Szczęście nie jest dziełem przypadku, ani darem bogów. Szczęście to coś, co każdy z nas musi wypracować dla siebie samego. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Pon Kwi 23, 2012 9:25 pm Temat postu: |
|
|
angela a kawa zbozowa?
jednak troche się rozni od Inki
jest takze kawa z cykorii
http://nazdrowie.net.pl/kawa-kakao-czekolada-karob/624-kawa-z-cykori-kavoviny-250g.html
Cytat: |
Kawa z cykorii w smaku przypomina kawę rozpuszczalną. Nie zawiera kofeiny i ma wiele właściwości zdrowotnych. Zawiera dużo błonnika, który pomaga usuwać z organizmu nadmiar cholesterolu, z także korzystnie wpływa na pracę przewodu pokarmowego, przeciwdziała zaparciom.
|
_________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
angela Master butterfly

|
Wysłany: Pon Kwi 23, 2012 9:29 pm Temat postu: |
|
|
Niestety dla mnie one wszystkie podobnie smakują, czyli w ogóle. Chociaż muszę przyznać, że spróbuję tej z cykorii. Nie pamiętam czy piłam czy nie, ale zawsze mogę spróbować ponownie. Czasem robię tak, że wsypuję łyżeczkę Inki do filiżanki, dolewam mleka i udaję, że to normalna kawa hehe...... coś trzeba kombinować  _________________ Szczęście nie jest dziełem przypadku, ani darem bogów. Szczęście to coś, co każdy z nas musi wypracować dla siebie samego. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|