Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Julia Junior

|
Wysłany: Sro Lut 13, 2008 7:35 pm Temat postu: Wyniki Badań |
|
|
Witajcie
Jestem nowa na tym forum i trochę nie bardzo mogę się tutaj jeszcze znależć. W poniedziałek mam wizytę w Krakowie na razie w przychodni ATOPIA u dr Milewicza.
Mam już wyniki badań. Szczerze mówiąc nie wypadły najlepiej. Czy ktoś z Was kochani może mi coś na ich temat powiedzieć?
-P.ciała przeciwjądrowe dodatnie 1:640 plamisty
-współczynnik CD4/CD8 3,1 (ratio)
-białko S 128 (zawyżone)
-wskażnik protrombinowy 46% (norma 80-120)
-czas protrombinowy 28,1 (norma 10,4-15,6)
-wskażnik INR 2,66 (norma 0,78-1,32)
-lupus anticoagulant 1,3 ratio (norma <1,3)
Potwornie się boję. Lekarz mówił coś o zespole antyfosfolipidowym.
 _________________ Julia |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Sro Lut 13, 2008 7:50 pm Temat postu: |
|
|
witaj u nas pozwole sobie przesunąc twoj post do pierwszych krokow, jestes tutj nową osoba a wiec tam od razu wszyscy cię znajdą
nie będe tłumaczyc wynikow od tego jest lekrz , boisz wiadomo kazdy się boi a przynajmniej na początku
jak widzisz jest nas tu sporo i wszyscy chorujemy i dajemy sobie radę
u ciebie podjerzewają tylko zespol antyfosfolipidowy ? mam nadzije ze nic wiecej dostaniesz leki i będzie dobrze
jako nowa osobę prosze o napisanie kilu słow jesli zechcesz o sobie
przeczytaj także przerwsze trzy posty przyklejone na gorze tego działu _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
basiula Master butterfly

|
Wysłany: Sro Lut 13, 2008 8:07 pm Temat postu: |
|
|
Witaj Julio....
Porozglądaj sie spokojnie po forum...
daj się lepiej poznać, napisz coś o sobie...pozdrawiam _________________ ,,Nie poświęcaj siebie, ty jesteś wszystkim co posiadasz..." |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Sro Lut 13, 2008 8:16 pm Temat postu: |
|
|
witaj Julio
do poniedziałku blisko, poczekaj aż lekarz Ci je wyjaśni
zdrówka i pogody ducha życzę  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Julia Junior

|
Wysłany: Sro Lut 13, 2008 8:19 pm Temat postu: |
|
|
No cóż. Nie bardzo wiem od czego zacząć.
Mam 30 lat z zawodu jestem farmaceutą. Jestem mężatką. Od 5 lat bezskutecznie staram się o dziecko. Każda moja ciąża kończyła się poronieniem. Przez ten długi okres czasu błądziłam po omacku
aż w końcu mój lekarz postanowił przekazać mnie w ręce specjalisty -immunologa, który zalecił mi zrobienie tych wszystkich badań.
Wiem że nie będzie dobrze.
Czuję to. Zbyt dobrze znam swój organizm żeby się łódzić.
Ja naprawdę czuję się fatalnie.
Zamiast kilka słów o sobie było kilka słów o chorobie.
Poprawie się. Obiecuje. _________________ Julia |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lidia Master butterfly

|
Wysłany: Sro Lut 13, 2008 8:27 pm Temat postu: |
|
|
Witaj Julio.Moja droga nie gryź się bo to nie pomaga a działa na szkodę.Ja wiem to tak się mówi ale to fakt.Dobrze Monika pisze diagnoza,leki i zaraz swiat zmieni kolory.Zobaczysz po leczeniu i twoje starania będą miały rację bytu i będa pomyślne. Poczytaj i przekonasz się że jest to możliwe.wierzę że to pomoże ci spokojnie doczekać się wizyty u lekarza. Cierpliwości i zdrówka.
Lidka _________________ "uśmiechaj się, do każdej chwili uśmiechaj"
"Nie chodzi o to że mamy zbyt mało czasu, ale że zbyt dużo go tracimy"
Seneka |
|
Powrót do góry |
|
 |
ludmila_07 Master butterfly

|
Wysłany: Sro Lut 13, 2008 8:28 pm Temat postu: |
|
|
witaj serdecznie Julio nie powinnaś się martwic na zapas,
wiem już się będziemy martwić całe życie.
ale ma to byc martwienie pozytywne , budujące twoje zdrowie i myślenie o dalszym życiu.
najprawdopodobniej masz aps( zespół antyfossolipdowy)
ale niech to sprawdzi i potwierdzi lekarz.
jestem pacjentką miedzy innymi z aps , urodziłam dwoje dzieci .
dobry lekarz pomoże spełnić twoje nadzieje na macierzynstwo.
trzymaj się dzielnie, będzie dobrze. _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
 |
Julia Junior

|
Wysłany: Sro Lut 13, 2008 8:34 pm Temat postu: |
|
|
Dziękuję Wam za te wszystkie słowa pocieszenia. Naprawdę juz mi trochę lepiej. _________________ Julia |
|
Powrót do góry |
|
 |
Robert Moderator

|
Wysłany: Sro Lut 13, 2008 8:41 pm Temat postu: Re: Wyniki Badań |
|
|
Julia napisał: |
-P.ciała przeciwjądrowe dodatnie 1:640 plamisty
-współczynnik CD4/CD8 3,1 (ratio)
-białko S 128 (zawyżone)
-wskażnik protrombinowy 46% (norma 80-120)
-czas protrombinowy 28,1 (norma 10,4-15,6)
-wskażnik INR 2,66 (norma 0,78-1,32)
-lupus anticoagulant 1,3 ratio (norma <1,3) |
Przerażenie zrozumiałe, byle Cię nie zjadło. Pierwsze kroki zawsze trudne, o czym wielu się przekonało. Jesteś na dobrej drodze - masz lekarza, który jak mniemam jest zaangażowany. Coś podejrzewa, widocznie ma podstawy. Pewnie tak sądząc po wynikach. Odchylenia od normy są, ale w niektórych przypadkach raczej nieznaczny.
Nie bardzo kojarzę zapis z limfocytami (CD4/CD8) (patrz też tutaj). U koleżanek widziałem inne zapisy.
Białko S i wskaźniki protrombinowe związane są z krzepliwością, LAC - związany z prawdopodobieństwem powikłań zakrzepowych żylnych/tętniczych (i in.).
Możesz rzucić okiem: PT INR wskaźnik Quick'a
Teoretycznie wskazuje na coś z APS, ale niech to oceni lekarz mając przed sobą cały panel. Chyba, że coś jeszcze zleci.
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Sro Lut 13, 2008 9:29 pm Temat postu: |
|
|
witaj na forum,
my na pewno nie postawimy ci diagnozy, ani nie rozwiejemy wszelkich wątpliwosci, mam nadzieję, że choć w części pomożemy ci przebrnąć przez czas oczekiwania na wizyte lekarską,
do prawidłowego rozpoznania zespołu antyfosfoipidowego przydałoby się jeszcze oznaczenie przeciwciał antykardiolipidowych i powtórka z antykoagulantu toczniowego, wszystkie szczegółowe kryteria diagnostyczne znajdziesz tu:
http://toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=1692
dobra wiadomość (oczywiście jesli w ogóle można o takiej mówić), to fakt, że jeśli nawet twoje obawy się potwierdzą i rozpoznany zostanie u ciebie APS, to odpowiednie leczenie i nadzór doświadczonego lekarza moga pozwolić ci na podjęcie kolejnej próby zajścia w ciąże, sukcesy położnicze u kobiet z APS'em, a nawet APS'em i toczniem są możliwe! |
|
Powrót do góry |
|
 |
jagula Master butterfly

|
Wysłany: Sro Lut 13, 2008 9:31 pm Temat postu: |
|
|
Cześć Julia!!!
Witaj i bądź pewna ,że z nami będzie łatwiej...grunt to prawidłowa diagnoza i leczenie.
Na początku wszystko jest przerażające a z biegiem czasu będzie łatwiej- przywykniesz, oswoisz się i nauczysz się swojej choroby.
Życzę zdrówka i spełnienia marzeń _________________ Fenomen czeskich psów- kundle wyglądają jak rasowce a rasowce przypominają kundle  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Łukasz F. Master butterfly

|
Wysłany: Sro Lut 13, 2008 10:34 pm Temat postu: |
|
|
Witaj, Julio.
Najtrudniejszy, a zarazem najważniejszy krok masz już za sobą- najbliższa wizyta powinna dać wstępny obraz tego "na czym stoisz".
Jak widzisz, choroba tkanki łącznej to nie koniec świata, czego najlepszymi przykładami jest nasza społeczność
Tymczasem czuj się jak u siebie  _________________ Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem.
Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać. |
|
Powrót do góry |
|
 |
monia n Master butterfly

|
Wysłany: Czw Lut 14, 2008 10:41 am Temat postu: |
|
|
Witaj  _________________ monia |
|
Powrót do góry |
|
 |
Agnieszka14 Master butterfly

|
Wysłany: Czw Lut 14, 2008 3:52 pm Temat postu: |
|
|
Witaj Julia, poniedziałek już niedaleko i dowiesz się wszystkiego.
Rozgość się na forum  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ani Master butterfly

|
Wysłany: Nie Lut 17, 2008 4:14 pm Temat postu: |
|
|
hej, witam Cię serdecznie i życzę powodzenia. Trzymaj się cieplutko  _________________ Wspomnienia są jak światła i barwy - podświetlają i retuszują przykrości naszego życia.
Joseph Wittig |
|
Powrót do góry |
|
 |
|