Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

po badaniu
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ludmila_07
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Lut 22, 2008 10:16 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

raczej ?
i to jak najszybciej Exclamation
zresztą pomijając aspekt zdrowotny to pomyśl jak to bedzie wyglądało ?

W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG Tlen
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Sob Lut 23, 2008 6:24 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

u mnie tez szwy się rozeszły i to po 3 dniach byłam wtedy w szpitalu, tylko zabezpieczono rane i tyle, to tylko 2 do 4 szwow a wiec nie ma niepokoju , zagoilo sie w cale nie wygląda to gorzej niz blizny poprzednich wycinkach

bez paniki , i tak szyc tego nie będa,przeciez szwy zdejmuje sie po tygodniu czy 9 dniach zabiezpiecz tylko to miejsce u uwazaj aby na razie go nie moczyc jeszcze kilka dni , chyba ze cos się ztym będzie dzialo wtedy idz do lekarza bo może to ropec, jesli rana wyglada norlamnie mozesz sobie darowac
minąl cie problem z wyciagniem szwow , , wiem co mowię bo to z własnego doswiadczenia

ludmiła to male cięcie nie ma co panikowac , 2 - 3 cm , będzie wyglądalo całkiem normalnie a po kilku latach wcale nie będzie widoczne
czaja
Kadet
Kadet

PostWysłany: Sob Lut 23, 2008 6:54 pm    Temat postu: dolegliwości po pobraniu wycinka Odpowiedz z cytatem

witam podejrzewają u mnie tocznia , mam krwiste plamy ale na nogach [diagnozy dermatologiczne różne 4 dermatologów ) nie są to żylaki sprawdzilam, obrano wycinek z łydki czekam za wynikiem .Nie wiem czy to obiawy tocznia ,może ktoś mial też takie "fajne "nogi w plamy? Jak dlugo czeka się na wynik ?A jeśli to toczeń ,to jaki powinien być wynik ?[/b]
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Robert
Moderator
Moderator

PostWysłany: Sob Lut 23, 2008 7:00 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A jak cała reszta badań? Bo to, o czym piszesz samo w sobie jako jedyne niekoniecznie będzie wskazywało jednoznacznie na toczeń. Do potwierdzenia podejrzeń toczniowych wymagane jest też spełnienie określonych kryteriów - poczytaj w rozdziale Diagnozowanie tocznia w podręczniku: Toczeń. Choroba podstępna.

Ostatnio zmieniony przez Robert dnia Sob Lut 23, 2008 7:12 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Sob Lut 23, 2008 7:05 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wynik dodatni( stwierdzono to i tamto ) a co tam okreslą to już decyduje specyfika choroby na wycinek czeka się do 3 tygodni zalezy to od laboratorium w ktory dany wycinek bada
z tego co wiem takie palmy maja co niektore osoby i z toczniem ale także innymi chorobami tkanki łacznej ,
tak ze na razie musisz czekac , jesli to toczen lub ktoras z naszych chorob to wycinek powiniem to wykazac
Aniaaa
Junior
Junior

PostWysłany: Sob Lut 23, 2008 8:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wracajac do moich szwow to ten ktory sie rozwalil zostal w srodku rany . I to mnie wlasnie niepokoi . Niestety u mnie te blizny nie chca sie goic Sad 2 lata temu mialam pobierany pierwszy wycinek do tej pory niestety mam slad i to bardzo widoczny ..Skora w tym miejscu nie chce sie zrosnac . Naszczescie rana pokryla sie cieniutka warstwa naskorka .
Dziekuje bardzo za odpowiedzi
czaja
Kadet
Kadet

PostWysłany: Sob Lut 23, 2008 8:19 pm    Temat postu: dolegliwości po pobraniu wycinka Odpowiedz z cytatem

Dzięki. Innych objawów też się trochę nazbierało i nie chcę już niczego więcej.Kregosłlup -do wymiany,żaden neurochirurg tego nie chce ruszyć, bóle kostno-stawowo-mięśniowe,zapalenie nerwu trójdzielnego,porażenie nerwu twarzowego,porażenie nerwu przedsionkowego-zaburzenie równowagiw lewo,zniesienie lordozy szyjnej i lędżwiowej,cechy uszkodzenia korzeni nerwowych C6-C7,C7-C8,L4-L5,L5-S1 po lewej stronie,zrosty opłucnowe,rozedmę(nie palę) ,jakieś zagęszczenia miąższowe,stan zapalny całego przewodu pokarmowego,był okres ALAT-80, okresowo biegunki,zaparcia,wymioty,oczywiscie waga 10kg w dół i ostatnio te wspaniałe ozdoby na nogach,7 lat chodzeniapo lekarzach-a to ze za dobrze wyglądam,że to korzonki,ze przejdzie. Leczono mnie na RZS,ZZSK,podejrzewają sarkoidozę ,chorobę układowa i ostatnio tocznia ! Tak już walczę z tym około 30 lat.Byłam często posądzana o hipochondrię , a teraz lekarze mówią :dlaczego nie przyszłam wczesniej do nich !!!!!!!!!!! Okresowo brałam sterydy i sulfalazynę i pewnie dlatego troche inaczej to wszystko wygląda.Masę badań robiłam prywatnie -nie chciano mi dać skierowań .Teraz zmieniłam reumatologa-pobrano mi krew na RO,LA,SM,DNA,CCP,pANCA,cANCA i mam czekać pół roku za wynikami! super.Rośnie kreatynina,PLT maleje, FT4 za mało,albuminy spadaja,globuliny rosną,limfocytów troche za dużo i nikt nie wie dlaczego.O RANY ALE SIE ROZPISAłAM .WALCZCIE O SWOJE ZDROWIE A JESLI NIE POMOZE JADEN LEKARZ IDZCIE DO DRUGIEGO
Powrót do góry
czaja
Kadet
Kadet

PostWysłany: Sob Lut 23, 2008 8:25 pm    Temat postu: dolegliwości po pobraniu wycinka Odpowiedz z cytatem

Moze ktoś wie jakie nalezy wykonać badanie aby potwierdzić lub wykluczyć tocznia i czy ten wycinek to coś pomoże w diagnozie
Powrót do góry
Robert
Moderator
Moderator

PostWysłany: Sob Lut 23, 2008 8:26 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzięki za info. Nie krępuj sie pisać. Lepsze to niż brak informacji, a widzę że masz czym się podzielić z innymi, o ile będą potrzebować porady.
Powodzenia życzę i spokoju! Smile

Co do pytania - podałem wyżej link - poczytaj, wszystkiego się dowiesz -> raz jeszcze: http://med.sisco.pl/ok/toczen,%20choroba%20podstepnaarial.htm
albo tutaj: http://www.immuno.amp.edu.pl/dzien1.htm
Powrót do góry
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Nie Lut 24, 2008 4:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wycinek ma pewno pomoze , u mnie własnie wycinek na poczatku przesądził sprawe potwierdził niejasna diagnoze , mozna powiedziec ze ją przypieczetowal, a jak pobrac wycinek to już wie ten kto to robi , czyli chirururg, wycina się cześc naskorka i mięsnien , i zakłada okolo 3 szwow , to wszystko rana jest nieiwielka i na ogół dosyć szybko się goi ,
ludmila_07
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Nie Lut 24, 2008 10:39 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Monika zazdroszcze opanowania , ja jestem dobra raczej w odwrotnych sytaucjach
Wink

W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall
Powrót do góry
czaja
Kadet
Kadet

PostWysłany: Nie Lut 24, 2008 10:45 pm    Temat postu: dolegliwości po pobraniu wycinka Odpowiedz z cytatem

nie wiedziałam że pobranie małego wycinka pod kolanem może tak dokuczać,boli -zdjęcie szwów w czwartek-może przestanie boleć.trochę ulgi przynosi spryskanie Elmetacinem.Dobrze ,że od Was dowiedziałam się o możliwości takiej diagnozy-ale ani reumatolog ,ani 4 dermatologów ,ani w szpitalu nikt z tego nie skorzystał.Gdy powiedziano ze to żylaki wściekłam się i udowodniłam ,że nie .Wycinek pobrał młody chirurg naczyniowiec.Tylko on jeden stwierdził ,że można te super ozdoby zbadać.Jest prosty sposób sprawdzenia czy są to zmiany naczyniowe czy nie-przycisnąć np. szklanką-jeśli krwawe plamy nie zbledną ,to plamy są innego pochodzenia -tylko jakiego?Jestem GADUłA .Ale więcej się dowiedziałam od WAS niż od lekarzy !
Powrót do góry
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pon Lut 25, 2008 1:08 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

to jest takie miejsce ze ruszasz nogą a wiec ma prowo pobolewac, mnie rana po pierwszym tez bolała, bo było to na udzie a ze ja lezec w szpitalu raczej nie umiem to chodziłam po schodach , mięsnie wtedy pracuja i to bolalo, ale nie tak zeby trzeba było brac leki, ot jak kazda ranka czy skaleczenie , inne nie bolały troche popiekły i tyle

Lumiła ja jestem bardzo opanowana szczegolnie jesli chodzi o mnie, u mnie mozna robic wszystko i zniosę to ze stoickim spokojem tylko zal mi jak cierpi bliski mi człowiek, ja sama mogę Wink nigdy nie panikuje wręcz odwrotnie wtedy jestem opanowana i bardzo rzeczowa , lekarze lubia takich pacjentów, jasne ze nie wynika to z chęci przypodobania się komukolwiek ale z mojego charakteru , taka jestem , dlatego mozna ze mna omawiac wszystko i walic kawe na ławe , lekrze zawsze mowili mi prawde i tłumaczyli jak najdokładniej, inaczej się bałam Rolling Eyes Very Happy
ludmila_07
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Lut 26, 2008 11:35 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja w kontaktach z lekarzami tez panikuję ale nie byłam dobrym ratownikiem w razie jakiegoś wypadku
a może się mylę różne sytuacje mobilizują nas do rzeczowego działania

Mark Chagall
Powrót do góry
czaja
Kadet
Kadet

PostWysłany: Czw Mar 06, 2008 8:20 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam.mam wynik wycinka -obraz histopatologiczny zmian skórnych sugeruje vasculitis leukocytoclastica -specjalista patomorfolog stwierdziła ,że to scleroderma czy twardzina coś kolo tego i że to nie toczeń.I ponoć bardzo kochają mnie limfocyty w balu norma 15 mam 80 .Monia .Robert pomocy bo nie kapuję nic z tego
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Strona 2 z 3

Skocz do: